Vilde Amalie i Florida

Vilde Amalie i Florida

0 5228
Homecoming har dype røtter i USA. Det må dog ikke forveksles med "prom" eller skoleball som vi sier i Norge.

Homecoming har dype røtter i USA. Det må dog ikke forveksles med "prom" eller skoleball som vi sier i Norge.
Homecoming har dype røtter i USA. Det må dog ikke forveksles med «prom» eller skoleball som vi sier i Norge.


Vilde Amalie Mathisen studerer i Tampa, Florida. Her lever hun livet med et fantastisk klima, og en hyggelig vertsfamilie. Vi har vært så heldig å fått tatt en nærmere prat med Vilde om Florida og det å studere i USA. Les mer!

Vilde dro på Language Camp med Speak i New York City før hun møtte vertsfamilien sin.
Vilde dro på Language Camp med Speak i New York City før hun møtte vertsfamilien sin.

– Hei og tusen takk for at du tar deg tid til dette, Vilde. Vi kan jo starte med hvor det hele begynte; hvorfor valgte du å studere i utlandet?
Jeg har alltid syntes at utveksling hørtes spennende ut, men tenkte alltid på det som en fjern drøm og at alle som drar har tenkt på det i lang, lang tid. For meg var det motsatt. Noen dager etter jeg startet på videregående fant jeg ut at jeg var lei, og ikke ville gjøre det samme dag ut og dag inn. Jeg ville ha forandring. Noe nytt. Jeg har alltid vært veldig glad i å reise, og under oppveksten har jeg reist masse (noe jeg er veldig takknemlig for). Jeg oppdaget en utvekslingsblogg som jeg syntes var veldig interessant. Samme dag søkte jeg opp forskjellige utvekslingsorganisasjoner og bestilte brosjyrer hjem så jeg kunne lese litt ang. de forskjellige programmene. Jeg fortalte fort til mine vennene at jeg ville til USA, bestevennen min sa at hun også hadde vært inne på tanken til å dra og at vi derfor kunne gjøre research sammen. Familien min har også vært veldig støttende og positive til utveksling, noe som har hjulpet veldig. Innen kun en uke hadde valget falt på organisasjonen Speak, så jeg bestilte et uforpliktet intervju. Etter intervjuet var det bestemt at vi begge ville på utveksling et år. Det var altså et ganske spontant valg, men jeg anger ikke ett sekund på det. Jeg sitter her nå, ett år etter det beste valget i mitt liv så langt, med opplevelser, minner og kunnskap jeg ellers aldri ville hatt. Jeg har lenge tenkt på å studere i utlandet etter vidregående, men etter jeg kom hit har jeg bare blitt mer sikker.

– Hvordan gikk du frem for å finne informasjon om de ulike organisasjonene?
Jeg bestilte brosjyrer fra alle de forskjellige utvekslingsorganisasjonene hjem og leste andres opplevelser og meninger så jeg kunne få bedre oversikt. Valget var ikke veldig vanskelig, og falt fort på Speak. En fordel med Speak er at det er en liten organisasjon, de har god oppfølging og som de selv sa: hos oss er du ikke bare et tall i rekken. Jeg hadde et lite problem rett før jeg dro, og det ble tatt hånd om samme dag. Jeg har altså hatt en veldig positiv erfaring med Speak, og har ingenting vondt å si.

En av fordelene med å bo i Florida, er klimaet og strandlivet!
En av fordelene med å bo i Florida, er klimaet og strandlivet!

– Gjorde du noen forberedelser før du dro?
For å være ærlig gikk det aldri helt opp for meg at jeg skulle dra, derfor forberedte jeg meg aldri på språk, avskjed, pakking eller noe annet. Hvis jeg skulle gjort noe annerledes nå ville jeg kanskje lest mere engelske bøker for å utvide ordforrådet litt mer på forhånd. Spesielt før jeg dro var jeg ganske så nervøs for å snakke engelsk hele tiden. Engelsken har aldri vært et problem, men merker at jeg stopper opp innimellom når jeg snakker. Også i starten var det mye jeg droppet å si, som jeg vanligvis ville ha sagt, om det var på norsk. Men til fremtidige utvekslingselever; ikke vær redd for å si feil. Amerikanerne forventer ikke at du snakker flytende engelsk.

– Hvordan var den første tiden i USA?
Jeg var først på Language Camp i New York, så jeg fløy direkte fra NY til Tampa, Florida. Det skal jeg si deg var en nervepirrende flytur. Jeg hadde så mange tanker og forventninger, men samtidig prøvde å holde forventningene nede. Jeg var selvfølgelig også nervøs. Veldig nervøs. Jeg ante jo ingenting om hvordan disse menneskene jeg skulle bo med i 10 måneder var, uten om noen eposter frem og tilbake. Hva om vi ikke passet sammen over hodet? Heldigvis viste deg seg at jeg hadde ingenting å bekymre meg over. Jeg trives veldig godt her.

– Hva er det beste med å studere i USA?
Å gå på amerikansk high school er virkelig en sjanse du kun får en gang i livet. Bo hos en amerikansk familie, få amerikanske venner, gå på amerikansk skole, ja, rett og slett leve som en amerikaner, er noe helt for seg selv. Man lærer så utrolig mye mer enn man ville gjort om man sitter på skolebenken hjemme i Norge. Man får en helt annen lærdom og vokser mye som person. Noe jeg har merket her i USA er at folk er mye mere direkte, både på godt og vondt. Om noen synes du ser bra ut får du høre det, men det går også andre vei. Amerikanere er også mye høfligere i talemåten og bruker alltid miss/mister når de snakker til lærerne.

Studier i utlandet gir deg venner for livet - det er ikke bare en klisjé.
Studier i utlandet gir deg venner for livet – det er ikke bare en klisjé.

– Og hva er det beste med Florida?
Temperaturen! Det er veldig varmt her året rundt. Om noen fremtidige utvekslingsstudenter skal til Tampa anbefaler jeg å pakke masse sommerklær. Jeg vet at det er mange som drømmer om å komme til Florida når de skal på utveksling, inkludert meg selv. Da jeg fikk vertfamilie var åpen for hele USA, det var altså rene tilfeldigheten at jeg kom hit. Men, er det en ting jeg har lært er at stedet spiller ingen rolle, det er familien som telles. Det er familien som avgjør om du får et bra år eller ikke.

– Hva vil du si til de som sitter på gjerde og veier argumenter for og imot å studere i utlandet?
DRA! Utveksling er noe jeg virkelig anbefaler. Man ser ting fra et annet perspektiv og ser virkelig hva du setter pris på. Det kommer selvfølgelig vanskelige perioder også, det må man være forberedt på. Men det vokser man på. Hvis det er noe jeg anbefaler til senere utvekslingsstudenter er det å bestemme seg på forhånd til å være utadvent og gripe alle muligheter. Venner kommer altså ikke løpende til deg, du må jobbe for det.

Tusen takk til deg, Vilde Amalie for å stille opp. Om du har lyst å lese mer om Vilde Amalies opplevelser og erfaringer som utenlandsstudent i Florida, kan du klikke deg inn på bloggen hennes som du finner på http://vildeamalie.blogg.no/ !

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

LIGNENDE ARTIKLER

0 4957

0 5128

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar