Therese i Texas

Therese i Texas

0 3230
Studer i USA
Mange drømmer om å studere i USA. Å reise på utveksling til USA er en fin måte å realisere denne drømmen på. Ikke bare er det rimeligere enn å ta høyere utdanning der, men det er også en "nærere" opplevelse på kulturen og samfunnet ettersom man bor med en amerikansk familie og lever som lokal.

Therese Hansen tar skoleåret 2014/2015 i Texas, USA med Explorius. Texas er USAs nest største delstat både i areal (etter Alaska) og i folketall (etter California). Texas er også hjem til en rekke av Nord-Amerika- og USAs største byer. Dette inkluderer byer som Houston, Dallas, San Antonio, Forth Worth og El Paso. Austin er delstatshovedstad, fylkeshovedstad i Travis County og den 4. største byen i staten. Texas er større enn Tyskland, England, Irland, Nederland og Belgia til sammen. Staten er lokalisert i de sørlige delene av USA, og grenser til Mexico som gjør at innvandring alltid er et omstridt tema i staten. Vi har snakket med Therese om studiene i USA og livet blant cowboy og indianere i Texas.

Studere i utlandet
Therese ville prøve noe nytt og utfordre seg selv, og valgte derfor å dra på utveksling et år til USA med Explorius. Å reise på utveksling er en fin måte å få et avbrekk fra norsk skole, uten å havne «bakpå» som man gjør med et friår.

Skolelei – frisket opp med utveksling

– Hei Therese. Så flott at du ville stille opp til et intervju med oss. Kanskje du kan starte med å fortelle litt om hvorfor du søkte deg til utenlandsstudier i første omgang? Har det vært en livslang drøm du har ventet på å få realisere, eller var det mer en flyktig innskytelse som brått ble realitet?
Jeg elsker å reise og å oppleve. Jeg tror ikke du finner et mer eventyrlystent menneske enn meg. Jeg har tenkt på å dra på utveksling i mange år. Planen var egentlig å dra til Australia, siden jeg alltid har ønsket å bo der. Etter å ha snakket med skolen min fikk jeg beskjed om at jeg ikke ville få året mitt godkjent om jeg dro dit, så da endte det med at jeg søkte USA. Jeg ville veldig gjerne komme til en stat som var litt utenom det vanlige, og søkte altså med et ønske om å komme til Texas. Jeg var lei. Lei av de samme vanene. Lei av å leve det samme kjedelige livet hver dag. Da jeg begynte på VGS var jeg i tillegg utrolig lei av skolen, så det å vite at jeg skulle dra ett år til USA motiverte meg masse det første året i både skole- og jobbsammenheng. I og med at jeg betaler hele utvekslingen selv (noe som er utrolig dyrt), måtte jeg jo sette av mye tid til jobb. Jeg jobbet 5-6 dager i uka i 6 måneder, og det tok på. Jeg sparte hver eneste krone jeg tjente pluss litt til. Utveksling er dyrt, og det er mye mer kostnader enn hva organisasjonene opplyser om.

– Hva motiverer deg til søke deg utenlands?
Det som motiverer meg er opplevelser og minner. Er det noe jeg ikke skal, så er det å våkne opp som en gammel dame og se tilbake på et kjedelig liv, og angre på alt jeg ikke gjorde. Jeg er forelsket i verden, og jeg skal se så mye av den som mulig. Etter videregående er planen å studere i Australia eller komme tilbake til USA. Jeg skal også dra som frivillig til andre steder i verden, deriblant Afrika. Livet er bygget opp av opplevelser. Det å dra ut å reise er det eneste du kan kjøpe som faktisk gjør deg rikere.

– Hva var viktig for deg når du valgte organisasjon?
Jeg var veldig usikker på hvilken organisasjon jeg skulle velge. Google ble mye brukt av både meg og mamma. Valget stod mellom Explorius og AFS. Valgte bort EF på grunn av for mange skrekkhistorier. Det er selvfølgelig skrekkhistorier med alle organisasjoner, fordi utveksling er et sjansespill. I og med at jeg hadde flere venner som dro med Explorius, pluss at prisen var billigere, endte jeg også opp med å søke igjennom denne organisasjonen. Noe de ikke er så flinke til, er å opplyse oss om alle ekstra kostnadene som kommer, for det ble en god del mer enn hva jeg trodde.

Unngikk «Select»-programmet

Utveksling med Explorius
Therese ønsket seg vertsfamilie i Texas og unngikk å velge «Select» hos Explorius ettersom vertsfamiliene i det programmet får betalt for å ta deg imot.

– Hvordan valgte du hvilken pakke?
Om du drar med Explorius har du 2 valg. Du kan dra med det vanlige programmet hvor du blir plassert i en tilfeldig stat hos en familie som velger deg, eller du kan dra med et «Select-program». I «Select-programmet» velger du skoledistrikt selv, også finner de familie i nærområdet til deg. Noe mange kanskje ikke er helt klar over når de søker «Select» er at familien får penger hver måned for å ha deg der. I det vanlige programmet er det frivillig, og de får ingenting. Dette var veldig viktig for meg da jeg skulle velge hvilket av programmene jeg ville ta.

– Hva tilbyr Explorius som hjelp i forberedelsene?
Explorius arrangerer 2 obligatoriske «Get Ready»-møter i Norge før avreise. Her opplyser de om det meste med utveksling, og forklarer hele prosessen. Det varer i ca 3 timer hver gang. I tillegg til dette følger det med en startcamp i NY i 3 dager når vi kommer til USA, og en avslutningscamp når vi skal hjem. På campen er det ca 70 andre utvekslingsstudenter fra forskjellige steder i verden. Syntes dette er en bra ting de har stelt i stand, slik at vi kan bli litt kjent med USA og språket før vi drar til vertsfamiliene våre.

– Hva tenkte du når avreisedagen kom?
Jeg følte meg veldig klar. Jeg hadde jo som sagt ventet på avreisedagen i mange år, så kofferten var pakken en god stund før jeg skulle dra for å si det sånn. Avskjeden var selvfølgelig trist, men jeg var veldig gira på å starte hele eventyret, og jeg vet jo at alt omtrent vil være det samme når jeg kommer hjem igjen etter 1 år.

– Hvordan var flyturen til USA?
Jeg har aldri vært så nervøs før. Flyturen fra NY til vertsfamilien var verst. Jeg husker følelsen enda. Den klumpen som bare vokser og vokser inne i magen. Jeg hadde ikke snakket så mye med vertsfamilien min før jeg dro, så jeg var ekstra nervøs for om de kom til å like meg eller ikke. Heldigvis kommer vi veldig godt overrens og jeg har blitt utrolig glad i alle sammen. Jeg føler meg så heldig. Jeg har snakket med en del utvekslingsstudenter som ikke er fornøyde eller kommer overens med familien sin, og jeg får vondt av å tenke på at de har brukt så mye penger på noe, også lever det ikke opp til forventningene. Jeg har kommet til en fantastisk familie, går på en kjempebra skole og har fått masse venner. Jeg kunne ikke tenke meg å bo en annen plass, og jeg tror heller ikke jeg kunne vært mer fornøyd.

Hjalp til og spurte masse spørsmål

– Hadde du gjort deg noen tanker om hvordan du skulle få en best mulig start med vertsfamilien?
Jeg prøvde jo selvfølgelig å vise meg fra min beste side. Prøvde å hjelpe mye til hjemme og spurte om masse spørsmål om USA og familien generelt. I tillegg prøvde jeg å unngå å sitte mye på rommet. Vi fikk en veldig god start, og kom godt overens med en gang.

– Var det vanskelig å komme inn i det sosiale miljøet?
Jeg kom ganske kjapt inn i familien, men det å få venner er ikke bare bare. Alle har kjent hverandre så lenge, og du er helt ny. Heldigvis er de fleste veldig imøtekommende og nysgjerrige, så om man prøver hard nok, så skal det gå bra. USA er jo selvfølgelig ikke helt som jeg hadde trodd, men det lever opp til forventningene så langt. En setning jeg sikkert brukte daglig den førte måneden var: «This is just like the movies»

– Har du fått noen rare spørsmål om Norge av amerikanerne?
Amerikanerne vet generelt veldig lite om ting utenfor Amerika. De fleste har aldri vært utenfor sitt eget land, og de bryr seg egentlig ikke så mye om resten av verden heller i grunn. Jeg har fått utrolig mange dumme spørsmål.
«Hvor i Asia ligger Norge?», «er det ikke for kaldt til å bo der?», «har dere biler eller rir dere på isbjørner og hester for å komme dere fra sted til sted?», «har du noengang spist en burger?» Ja – you name it. De fleste tror Norge er dekket av snø hele året, hvor vårt eneste transportmiddel er hester. De sammenligner Norge med filmen Frozen (som på norsk hadde tittelen «Frost», journ. anm.).

Vanskelige fag

Utveksling til USA
Therese valgte å reise med Explorius etter å ha lest en rekke blogger, men mener at Explorius kunne hatt klarere informasjon om priser og totalkostnad. Totalprisen ble dyrere enn først forutsatt.

– Er det vanskelig å henge med på skolen?
Fagene er veldig vanskelige. Dette varierer veldig fra skole til skole jeg hørt, men jeg sliter en del i noen fag. Matte for eksempel, som jeg syntes er vanskelig på norsk, er helt kinesisk på engelsk. Vi har i tillegg lekser og prøver omtrent hver dag, og vi får karakter på absolutt alt vi gjør, noe som gjør det vanskelig å prøve å sluntre unna. Her har de ikke friminutt mellom timene slik som i Norge heller. Vi har 4 minutter på å komme oss fra en time til neste, så her må vi løpe, og det er ikke snakk om å rekke å for eksempelvis gå på do.

– Hva er de største forskjellene på ungdomskulturen i USA og Norge?
Amerikanerne er de mest imøtekommende menneskene jeg har vært borti. Det er svært få sjenerte her. Noe amerikanerne er veldig flinke til er å gi komplimenter til hverandre. I tillegg er de mye høffigere enn Normenn, og de har mye mer respekt ovenfor hverandre. Er du på date så betaler gutten, åpner dører og bildører for deg og sånn. De har også mye mer respekt for voksne enn det vi har.

– Hva er det beste med å bo i Texas?
Vet ikke hvor jeg skal starte, for jeg elsker Texas. Menneskene her er så hyggelige, og veldig stolte av staten sin. Her reiser vi oss opp hver eneste dag til et fast tidspunk. Retter oss mot det amerikanse flagget og sier the «Pledge of Allegiance». Det er altså et vers for å hedre landet. Så snur vi oss mot Texas sitt flagg og sier et vers til det også mens vi holder hånden på hjertet. Temperaturen her er veldig deilig. Det er varmt mesteparten av året, men selfølgelig litt kjøligere på vinterstiden. Med andre ord – ingen snø. Jeg elsker å kjøre gjennom texas med musikken på full guffe og se alle fargene, jordene og dyrene. Det er så fredfult og vakkert her.

– Hva er det beste med å være på utveksling?
Utveksling er et eventyr det er vanskelig å beskrive. Det er så mange følelser og tanker, samtidig nye ting du må vende deg til hele tiden. De kommende utvekslingsstudentene bør glede seg til alt. Alle opplevelsene de kommer til å oppleve. Ikke bare jul, halloween, thanksgiving og andre høytider, men også alle de små tingene du aldri ville ha tenkt over hjemme i Norge. Du lærer så mye om deg selv. Dette er en ny sjanse, så bruk den godt. Et godt tips er å være den beste versonen av seg selv, for ja- da kommer man langt.

Valgte Texas – fikk Texas!

– Tok du statsønske? Ønsket du deg Texas?
Jeg ville veldig gjerne komme til en varm stat, fordi jeg hater snø og kulde. Jeg kunne valgt california eller florida, slik som de fleste andre ville ha gjort, men jeg ville oppleve noe litt utenom det vanlige. Valget stod mellom Arizona og Texas, hvor jeg tilslutt endte med å ønske meg til Texas. Når det er sagt var jeg like spent som alle andre, for selv om du tar statsønske er det ingen garanti for at det er der du havner. Jeg betalte ingenting ekstra for å ønske meg stat, så jeg hadde egentlig ikke regnet med å have der heller. Heldigvis kom jeg hit, og jeg kunne ikke vært mer fornøyd.

Utenlandsstudier
Utenlandsstudier er ikke billig, men det billigste er alltid å være hjemme – uansett om det gjelder studier eller ferier. Man må rett og slett vurdere om opplevelsen står i forhold til kostnaden.

– Lever USA opp til forventningene dine?
Jeg visste ikke så veldig mye om USA, for planen min var jo å dra til Australia. Jeg hadde jo såklart sett mange filmer, men jeg prøvde å begrense forventningene mine, i og med at jeg ikke ville bli skuffet. Det er ikke som i High School Musical hvor alle står på bordene å danser og synger i lunsjen, men jeg må si at USA har levd opp til forventningene. Alt står egentlig på deg, og hvor mye du gjør ut av det. Det handler om å ha et åpent sinn og gjøre det beste ut av det. Ikke tenk på det negative når det er så vanvittig mange andre positive ting å fokusere på.

– Føler du at du vokser på å studere i utlandet?
Det å studere i utlandet er en utrolig spennende opplevelse. Å dra som en ung tenåring alene til et annet land passer jo så klart ikke for alle, men det gjør så mye med deg. Du lærer å klare deg på egenhånd. Lærer å takle vanskelige situasjoner som du garantert ikke hadde støttet på hjemme i sofaen i huset til mamma og pappa. Ikke bare lærer du mye om andre, men også vanvittig mye om deg selv. Du lærer nye ting hver dag. Du lærer å sette mer pris på alt. Det handler bare om å gå litt ut av komfortsonen, for om du gjøre det – ja da vil du oppleve mye.

– Hva vil du si til de som lurer på om utenlandsstudier kan være noe for de?
Jeg har ikke noe annet å si enn: Gjør det! Jeg vet jo om flere som angrer på at de har dratt, men som sagt, det er et sjansespill. Det passer kanskje ikke for alle, men om jeg skal snakke for meg selv, er det en av de beste avgjørelsene jeg har tatt. Jeg elsker det. Det viktigste er at du går inn med et åpent sinn og ikke skyhøye forventninger. Ta deg tid til å bli kjent med den nye kulturen og nyt hver eneste dag. Det å studere en ny plass er en sjanse til å starte på nytt, så vær den beste versjonen av deg selv. Prøv å tenk positivt, for når alt kommer til alt, så står det på deg.

Tusen takk til Therese Hansen for å dele av sine erfaringer med utveksling og studier til Texas og USA. Om du har lyst å lese mer om Thereses liv og studier i USA, kan du klikke deg inn på bloggen hennes som du finner på http://theresehh.blogg.no/ Om du har lyst å lese mer om andre som studerer i USA, kan du klikke her.

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

LIGNENDE ARTIKLER

0 4832

0 4968

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar