Thea i California

Thea i California

0 5510
Sport er en kjempe viktig sosial arena i USA. Om du skal studere i USA, bør du være forberedt på å delta på et lag.

California er en delstat som ligger helt vest i USA. Den grenser til Mexico i sør, Oregon i nord, Nevada og Arizona i øst og Stillehavet i vest. Staten huser drøye 37 millioner innbyggere, og en utvekslingsstudent fra Norge; Thea Johansen. Les mer om Theas spennende liv og studier i California!

– Så flott at du hadde muligheten til å delta på dette intervjuet, det setter vi stor pris på. Vi kan jo begynne med hvor det hele startet; hvorfor ville du studere i utlandet?
Jeg har alltid likt å reise og oppleve nye ting. Jeg var lenge bestemt på at jeg ville ta andre året på videregående skole, i utlandet. Jeg ville bort fra mitt lille, kjedelige hjemsted og ut i den store verden og studere! Da jeg begynte på Medier og Kommunikasjon, august 1012, la jeg fra meg ideen om utveksling, da det ikke var mulig og reise på utveksling når en studerte Medier og Kommunikasjon. Noen måneder senere fikk vi besøk av rådgiveren ved skolen og hun informerte oss om at vi som går Medier og Kommunikasjon også kunne ta 2. året utenlands. Dette var første året de sendte ut elever fra denne linjen. Jeg ble så glad, kanskje kunne jeg oppfylle drømmen min likevel! Jeg snakket med mamma og hun var støttende fra første stund. Hun var nesten mer ivrig enn meg.

– Og hvorfor ble det California?
Jeg tror alle har en liten drøm om å dra til California, og det hadde jeg også. Det som skiller California fra andre stater er klimaet og naturen. Det er veldig varmt her, hele året. I dag, 14 november, er det 29 grader. California kan ligne litt på «Syden»-landene med palmer, fine strender, sol og varme. California har også en del tørre steder med ørken og fjell. California er også kjent for Hollywood, som er sentrum for film- og tvindustrien.

– Hva kan de som skal studere i California glede seg til?
Til dere som har fått studieplass eller vertsfamilie i California kan glede dere til det fine været, et sted som er totalt ulikt Norge, alle de kjente, fine stedene å besøke, hyggelige og imøtekommende mennesker som har lyst til å bli kjent med deg og mye mer. California har masse å tilby; Six Flags, Disneyland, shopping i LA, San Francisco, Hollywood, Santa Monica som er en kjempe fin strand med mer. Det jeg liker best ved å bo og studere i California er at jeg lærer noe nytt hver dag og opplever noe nytt hele tiden. Alt er så annerledes fra Norge. Været er jo også et stort pluss, hehe.

– Hvordan gikk du frem for å finne informasjon om alternativene dine?
Mamma og jeg undersøkte organisasjoner, studieland og hvor mye dette ville komme på. Jeg valgte Explorius, da flere av mine venner skulle reise med de, og det ble også naturlig for meg og reise med de. Jeg hadde også hørt masse positivt om Explorius, både fra venner som hadde reist med de året før og gjennom utvekslingsblogger. Siden jeg går Medier og Kommunikasjon, var jeg nødt til å reise med at program som kalles Select High School der jeg kunne velge stat og skoleregion. Grunnen til at jeg måtte velge Select-programmet var rett og slett for å være helt sikker på at jeg fikk alle de Medie-fagene jeg trenger for å få året i utlandet godkjent. Dette programmet kostet dobbelt. Vi sjekket med Lånekassen og det viste seg at jeg fikk dekket veldig mye av kostnadene ved hjelp av stipend. Som en Medier og Kommunikasjons elev, var England, Australia og USA de studielandene jeg kunne velge. Jeg sto mellom Australia og USA, men valgte til slutt USA, da Australia viste seg og koste en del mer. England var aldri et alternativ, da jeg i 2012 reise på språkreise dit og følte jeg ville oppleve noe helt nytt.

Shoppingmulighetene er mange, og det kan være lett å miste oversikten over økonomien som utenlandsstudent.
Shoppingmulighetene er mange, og det kan være lett å miste oversikten over økonomien som utenlandsstudent.

– Explorius var nok et godt valg, ja. Jeg har til gode å møte noen som føler de ikke fikk god oppfølging derfra. Hvordan gikk forberedelsene? Synes du opplegget fra Explorius var bra?
Jeg leste masse om utveksling på nettet, brosjyrer og fulgte utvekslingsstudenter gjennom deres blogger. I mai og juni 2013, tilbød Explorius et «før avreise kurs» for studenter og foreldre der de fortalte oss alt vi trengte å vite før avreise. De gikk igjennom regler, kultursjokk, forventinger, om Explorius som organisasjon og ellers alt annet vi lurte på. Vi skypet også med en utvekslingselev som var i USA akkurat da, det var kjempe gøy! Hun svarte på spørsmål og ga oss nyttige tips. Explorius tilbyr også Soft Landing Camp, 3 dager i New York før vi reiser til videre vertsstaten, og en End Year Camp i Chicago, Washington og New York på slutten av året, før vi reiser hjem til hjemlandet våres.

– Var det vanskelig å skulle begynne å snakke engelsk hele tiden?
Jeg har alltid vært gjennomsnittlig god i engelsk. Jeg lå på 4 og 5 både på ungdomskolen og videregående, så jeg valgte derfor og ikke ta språkkurs. Jeg begynte heller og lese en bok på engelsk, se filmer uten tekst og siden bestevenninnen min også skulle reise på utveksling, snakket vi engelsk med hverandre de dagene vi var sammen. Det hjalp veldig og jeg ble mer og mer vant til språket.

– Hvordan var det å skulle ta farvel med venner og kjente?
Familien og vennene mine var alltid støttende og de gledet seg på mine vegne. Da det bare var noen uker igjen, begynte de og grue seg. Samme gjorde jeg, selv om jeg var så utrolig spent. Jeg hadde en avskjedskveld med vennene mine og en med familien min før jeg reiste. Jeg synes det var veldig godt å samle alle jeg skulle være borte fra i hele ti måneder og ta en ordentlig farvel. Dagen før jeg reiste, tenkte jeg bare: Hva har jeg gjort? Jeg ville ikke reise fra Norge, samtidig som det var dette jeg hadde ventet på i mange måneder. Jeg våknet opp på avreisedagen og var mer enn klar nok til å reise, så følelsene og tankene angående gikk utrolig mye opp og ned.

– Hva tenkte når du landet og det gikk opp for deg at du ikke skulle tilbake før om et år?
Jeg var så spent da jeg satt på flyet fra New York og til California. Jeg var veldig nervøs og klarte ikke slutte å smile. Da jeg kom ut av flyet og inn på flyplassen, sto vertsfamilien og vinket til meg. De var veldig imøtekommende. Jeg hadde fått «double placement», så jeg skulle bo med en annen utvekslingsstudent fra Italia. Den første perioden var interessant og alt var nytt. Jeg var hos familien en uke før skolen begynte, så jeg ble kjent med familien, noen av elevene ved skolen og vant til hjemmet og språket før skolen begynte. Etter ca. to uker, begynte jeg og føle meg hjemme i mitt nye hus og kjemien mellom min vertsfamilie og vertssøster ble bare bedre og bedre. Skolen var i begynnelsen litt forvirrende, og med 3500 elever og over 500 klasserom, var det i starten litt vanskelig å finne riktig klasserom og finne de elevene jeg kjente så vidt. Det gikk fort over da jeg ble kjent med flere og flere. Det var ikke vanskelig og være borte fra Norge den første måneden. Det var heller etter to måneder at jeg begynte å kjenne litt på hjemlengselen. De sier jo at det er den 2. og 3. måneden som er den verste, og det er jeg veldig enig i. Skolen var en del annerledes enn jeg hadde forventet, det var mye mer skolearbeid og blant annet undervisningen og klasseinndelinger var veldig ulik den norske. De største kultursjokkene tror jeg må være at en i starten ikke klarer og være seg selv helt 100%, du blir sjenert og usikker selv om du egentlig er utadvendt og sprudlende. Savn er også et stort kultursjokk. Du savner venner og familie og du føler at hjemlandet ditt er så mye bedre enn studielandet. Det å føle seg svak er også helt normalt. Jeg er en del sliten, har ofte hodepine og føler for å sove hele tiden. Dette er også en prosess i kultursjokket du går igjennom akkurat nå på denne tiden av utvekslingsåret. Det vil heldigvis gå over.

Når man studerer i utlandet, får man ikke bare utdanning og opplevelser, men også venner for livet.
Når man studerer i utlandet, får man ikke bare utdanning og opplevelser, men også venner for livet.

– Ja, det blir bedre, og det later jo til at du er på god vei til å «bryte gjennom». Hva tror du at du vil sitte igjen med dette året? Er utenlandsstudier bare gøy, eller føler du at du får et utbytte utover det å sitte på skolebenken?
Jeg synes det å studere i utlandet gir en mye mer enn bare opplevelser. Du lærer deg en helt ny kultur, språkferdighetene dine blir forbedret og du blir kjent med så mange, utrolige flotte mennesker på andre steder i verden. Du blir også mye bedre kjent med deg selv. Du er nødt til å ta nye utfordringer, strekke grenser og gi mye mer av deg selv enn ellers. Jeg tror det å studere i utlandet gir deg en unik fordel med tanke på jobb senere. Det å kunne to språk flytende gir deg mange flere muligheter. Du tar også med deg opplevelser og egenskaper du ellers kanskje ikke hadde fått. Jeg føler at amerikanere er mer frempå, de tørr å ta ordet mer og de er flinke til å fortelle hva de er gode på. Her snakker de med folk de aldri har sett før, spør hvordan de har det og gir komplimenter. Det er vi ikke så flinke til i Norge.

– Hva vil du si til de som vurderer å studere i utlandet, men er usikker?
Du må være veldig sikker på at du vil reise, det tror jeg er viktig. Det er en veldig lang prosess og det koster en del penger. Det er viktig at du er villig til å oppleve noe nytt og være åpen for en ny kultur, mat og regler. Du må være trygg på deg selv og utadvendt. Husk at du skal være borte fra familie og venner i hele 10 måneder, så du må være forberedt på at du vil få hjemlengsel. Mange tenker at de ikke vil få hjemlengsel, men det er viktig at du innrømmer for deg selv at det vil komme dager hvor du gråter og ikke skjønner hva du har begitt deg ut på. En må være forberedt på kultursjokk og at ting ikke er helt som du kanskje har sett for deg. En blir veldig følsom når man er på utveksling, det kan jeg skrive under på. En annen ting man må være forberedt på, er det er en del skolearbeid. I USA, telles leksene over 50% av karakterene dine. Det er ikke bare ferie det å reise på utveksling, det er også en del skole og skolearbeid. Det kan være litt vanskelig og bo på et nytt sted, bo med en annen familie, begynne på en ny skole, få nye venner og snakke et språk du normalt ikke snakker utenom i engelsktimene på skolen. Det er viktig å få venner og være sosial og du må være forberedt på å ta initiativ. Vær en liten flue i begynnelsen som spør mye og ”henger” seg på folk. Vær frempå. Vær deg selv, åpen for nye ting og villig til å lære – da får du et fantastisk utvekslingsår!

Tusen takk til Thea for å være så behjelpelig med å stille opp og dele sine erfaringer om å studere i California. Har du lyst til å lese mer om Theas liv og studier i denne solfylte staten, kan du klikke deg inn på bloggen hennes som du finner på http://theaicalifornia.blogg.no/ !

Det er veldig spennende med studier i utlandet. Man får mye ut av det utover det rent faglige.
Det er veldig spennende med studier i utlandet. Man får mye ut av det utover det rent faglige.
Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

LIGNENDE ARTIKLER

Studier i California

0 3086
Karoline Tangen er en av mange norske studenter som velger å studere i utlandet som en del av videregående. Karoline valgte å studere i California.

0 5503

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar