Studier i Thailand

Studier i Thailand

0 5587

Det bor etterhvert en god del nordmenn i Thailand. Enda flere reiser på ferie dit, men svært få velger å legge studiene dit. Les mer om studier i Thailand her, og hvordan du kan ta hele eller deler av din grad i Thailand!

Thailand har de siste årene etablert seg som en klar favoritt blant nordmenn for å reise på ferie til. Det varme klimaet, de lave prisene og ikke minst de vennlig innstilte lokale, har sørget for at Thailand er et av de landene nordmenn reiser oftest tilbake til etter et besøk. Og flere nordmenn har like så godt etablert seg der nede enten fast, eller deler av året. Studiemulighetene i Thailand har imidlertid i større grad blitt neglisjert av norske studenter, til fordel for andre asiatiske land som Kina og Japan. Det er imidlertid synd, både fordi nettopp det store antallet nordmenn som ferier og bor i Thailand hvert år, har skapt et norsk marked i enkelte deler av Thailand som er attraktive å nå for norske bedrifter, og fordi Thailand generelt er et spennende marked. En av de mest kjente norske forretningsmennene som satser for fullt i Thailand nå, er eks-milliardær Idar Vollvik som ble rikskjendis og deretter milliardær med sitt mobiltelefoniselskap Chess. Han har nå startet et nytt selskap, Ludo Mobil, og satser for fullt på det thailandske markedet.

Velge et godt universitet

En grei tommelfingerregel når det gjelder land utenfor Europa, er at de universitetene som står på Lånekassen sin liste over forhåndsgodkjente universiteter du kan får studiestøtte til å gå på, holder en akseptabel minstestandard. Det kan imidlertid likevel være greit å ha i bakhodet at det er kvalitets forskjeller mellom universitetene du vurderer – rent akademisk. Med en gang du begynner å se på de ulike rangeringene vil du dog lett bli forvirret av de store avvikene det er mellom de. Det skyldes ganske enkelt at de ulike rangeringene, benytter ulike målefaktorer og vektlegger de ulikt opp mot hverandre. For studier i Thailand, kan imidlertid en god begynnelse være å sjekke den velrenommerte topplisten over verdens 400 beste universiteter til Times Higher Education. Fra 2012 listen kan man se at Mahidol University regnes som det beste i Thailand, det er også forhåndsgodkjent av Lånekassen for blant annet bachelor i økonomi og administrasjon og mastergrad i økonomi og administrasjon som du med den rette fagkombinasjonen kan få godkjent av Econa som en siviløkonomgrad i Norge.

Ikke støtte første året av Lånekassen

Velger du å ta en bachelorgrad i Thailand, så gjelder samme regelverket som i USA og en rekke andre land; du får ikke støtte til første året av dine studier. Imidlertid er det ikke noe som bør hindre deg fra å velge Thailand som studiested. Sammenlignet med Norge er prisene svært lave – både bolig og levekostnadene, og skolepengene er minimale sammenlignet med England og USA. Totalt kan du regne med å betale skolepenger på rundt 5 000 kroner i året. Det varierer imidlertid noe fra universitet til universitet, men det ligger rundt samme prisleie.

Bolig- og levekostnader bør heller ikke skremme deg vekk fra studier i Thailand. Et budsjett på 25 000 baht i måneden (tilsvarer rundt 4 800 kroner) vil rekke mer enn nok til både en ett roms hybelleilighet nært universitetet inkludert alle kostnader og det du måtte begjære av mat og drikke. Prisene varierer selvfølgelig her som alle andre steder, men med
25 000 baht i måneden, kan du være trygg. Et skoleår på 10 måneder i Thailand vil med andre ord ikke koste deg mer enn 53 000 kroner. Det er godt innen rekkevidde for hva du kan tjene inn på en sommerjobb. Med studielånet i tillegg på andre året, har du virkelig mulighet til å leve som en kongelig om du skulle ønske det, eller spare lånet.

Vent med å finne bolig

Et godt tips om du skal studere i Thailand, er å vente med å finne bolig til du er kommet ned dit. Reis ned, og baser deg på bo på et rimelig hotell de første dagene. Det koster deg ikke mye, og du vil antakeligvis spare mye mer på det i det lange løp. Det er nemlig lett å la seg forvirre (eller forlede) når det kommer til avstander i et ukjent land. Du vil ikke havne i en situasjon hvor du har betalt depositum og signert kontrakt på en leilighet 30 minutter unna universitetet, når du kunne fått en i gangavstand til halve prisen. Spør rundt på universitetet de første dagene, og så løser det seg ganske kjapt.

Vær også oppmerksom på at det er to typer toaletter i Thailand; asiatiske toaletter hvor du sitter på huk, og «vestlige» toaletter med doseter. Du vil mest sannsynlig ha det siste, spesielt fordi kvaliteten på leiligheten forøvrig har en tendens til å henge sammen med toalett typen som er installert, hvor de med vestlig toalett klart regnes som bedre enn de uten. Du bør også gå for et leilighetskompleks med sikkerhetsvakt. Selv om portneren gjerne ser døsig og fraværende ut, har det en solid avskrekkingeffekt, og er også nyttig om du skulle ha behov for bistand om det skulle oppstå problemer.

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar