Studere i Kina

Studere i Kina

2 6450

Midtens rike har fortsatt et mystisk drag over seg, tross de siste tiårenes kommersielle revolusjon. Kina fungerer som et fluepapir for reiselystne vestlige – og med god grunn. Det er få steder man kan oppleve så dramatiske kulturforskjeller fra det vi er vant med, på alle mulige måter, på en så trygg og rimelig måte.

Før du velger hvor du vil studere, bør du velge hva du vil studere. I Kina er geografi rimelig viktig i valg av utdannelse, og det er ingen grunn til å ikke sette det først. Uansett til hvilken av de største byene du reiser, kan du være sikker på at de vil ha alt hjertet måtte behage, og mer til.

Finans og økonomi

Finans og økonomiske fag bør taes ved et universitet i Shanghai eller Hong Kong. Forskjellene mellom de to, er er små med tanke på miljø og tilbud. Det er dog en distinkt forskjell mellom de to, historisk. Mens Hong Kong fortsatt nyter godt av å ha vært under britenes beskyttende vinger og er for et skatteparadis å regne, er Shanghai underlagt det kinesiske systemet – på godt og vondt. Engelsk rekker langt i begge byene imidlertid, og holder i massevis i de fleste tilfellene. Det er også et solide miljøer av alle nasjonaliteter; inkludert de nordiske, så her er det muligheter for å nettverke med ens egne med tanke på jobb og karriere etter studiene.

Shanghai derimot er mer tradisjonell og vil gi deg et mer autentisk inntrykk av Kina, og den kinesiske kulturen. Også Shanghai er kraftig internasjonalisert, men ikke på langt nær i like stor grad som Hong Kong. I begge byene vil du dog finne studier på engelsk om du skulle ønske det, og nybegynnerkurs i kinesisk om du skulle ønske å utvide repertoaret ditt slik.

Begge byene markerer seg i verdenstoppen over antall milliardærer per innbygger, og det bærer prisnivået preg av. Dette er ikke stedene du bør verken reise eller bo, om budsjettløsninger er stikkord for dine studier i Kina, og selv om du kan forvente å ha reduserte utgifter sammenlignet med hva du måtte betalt i Norge, er det på topp i kinesisk sammenheng, og du vil kunne komme langt rimeligere fra det andre steder.

Statsvitenskap og politikk

Skal du studere makten, slik gjerne studier i statsvitenskap og politikk på sitt mest basale nivå handler om, er det en fordel å være nær makten. I Kina, og forsåvidt Asia generelt, er dette i praksis ensbetydende med Beijing. Beijing er det absolutte maktsenteret i Asia, og huser et av regionens beste universiteter for politikkstudier; Tsinghua University. Tsinghua University tilhører den eksklusive eliten av de ni universitetene som utgjør C9 Leauge, Kinas motsvar på amerikanske Ivy Leauge.

Beijing er dog ingen «student by», selv om den har et internasjonalt miljø. Det i seg selv trenger ikke å være en stor nedside, men er noe som kan være greit å være oppmerksom på om man vektlegger et yrende natteliv og ser frem til å møte det ville østen hver natt etter skumring. Beijing heller tvert imot litt i andre enden mot å kunne oppleves som litt utilgjengelig å bli kjent med for nye studenter. Det er dog noe man kommer over etterhvert som man får utvidet sin bekjentskapskrets, noe som ikke er utpreget vanskelig med ok engelskkunnskaper. Selv om ikke er slik lenger (om det noen gang var slik) at kineserne står i kø for å snakke med europeere for å praktisere engelsk, vil du bli betraktet som en attraktiv mulighet av mange til å få praktisert engelsk og ikke minst nysgjerrige sjeler.

Det historiske Kina

Ønsker du å oppleve det historiske Kina, kan Nanjing være et godt alternativ. Byen som har vært et historisk tyngdepunkt i regionen som hovedstad gjennom seks keiserdynastier, har også en dyster moderne historie. Under 2. verdenskrig invaderte Japan byen, og begikk overgrep av verste sort. På de seks ukene Nanjingmassakren varte ble 300 000 massakrert og opptil 80 000 kvinner og barn voldtatt. Sistnevnte har gjort at massakren også er kjent som «voldtekten av Nanjing». Hendelsen kunne i seg selv blitt viet flere artikler, men bedre stemmer har talt, og vi kan ikke annet enn å anbefale Iris Changs bok med det treffende navnet «The Rape of Nanjing» for den interesserte leser.

Med det historiske bakteppet, kan det virke rart, om ikke litt bisart, at vi trekker frem Nanjing som en av Kinas mer attraktive studentbyer. Det har imidlertid med det første i overnevnte avsnitt å gjøre; Nanjings oldhistorie. Som en følge av sin historiske posisjon i Kina, har Nanjing en rik og variert kulturarv som som er godt ivaretatt med flere museumeer og jevnlig rehabilitering av historiske monumenter. For den historieinteresserte er dette absolutt en by verdt å se nærmere på.

Nanjing kan også friste med et stort internasjonalt miljø, mye takket være Nanjing University, som regnes som et av Kinas beste universiteter og er medlem av den prestisjetunge C9 Leauge, som tilsvarer den amerikanske Ivy Leauge og britiske Russel Group.

En rimelig inngangsport til midtens rike

Både Hong Kong, Beijing, Shanghai og Nanjing er storbyer av internasjonal klasse, og selv om prisnivået i Kina er mange ganger lavere enn det vi er vant med i Norge, kan det fort knipe til. Spesielt siden Lånekassens rigide regelverk gjør det svært komplisert å heve studiestøtte til studier i Kina. Da kan Zhenjiang være et godt alternativ. Zhenjiang er en av Kinas minste provinser i territorium, men huser på tross av dette over 54 millioner mennesker.

Det beste universitet i provinsen er Zhenjiang University, og er en av Kinas eldste institusjoner for høyere utdannelse. Zhenjian University er også medlem av den prestisjefulle C9 League. Universitetet skolerer hvert år i overkant av 39 000 studenter på øverste nivå. Som internasjonal student, vil du være avhengig av å organisere oppholdet ditt på egenhånd da det ikke finnes et formidlingsbyrå i Norge tilknyttet Zhenjian University på nåværende tidspunkt. For dedikerte og fortrinnsvis studenter med kjennskap til kinesisk, kan Zhenjiang University være perfekt match – både økonomisk og kulturelt.

2 KOMMENTARER

  1. Hei Daniel!
    Jeg leter rundt på nettet etter muligheter for å studere i Kina. Jeg er svært interessert i språk, og kunne tenke meg å studere Mandarin. Det jeg lurte på er om du har noen tips om hvordan man kan finne gode tilbud?

  2. Hei Ole Martin!

    Kinesisk er spennende, ja. Det finnes flere gode alternativer for universiteter i Kina. Et av de beste, om ikke det beste, for språk er Tsinghua University i Beijing. Dette universitetet er også godkjent av Lånekassen. Jeg anbefaler deg egentlig å begynne i den enden. Sjekk med Lånekassen hvilke universiteter som er godkjent, og velg så utifra dette. Det handler også mye om HVOR i Kina du vil studere. Beijing er Beijing på godt og vondt. Du kan også vurdere Hong Kong og Shanghai som begge er populære blant norske studenter. Nanjing (som kun er en halvtime unna Shanghai med hurtigtog…) er også et meget godt alternativ og min personlige favorittby i Kina.

Legg igjen et svar