Studere i Århus – hverdag, studier og uteliv

Studere i Århus – hverdag, studier og uteliv

0 6722

Det er noen ting du bør vite om du har kommet inn som student i Århus. Steget å flytte til Danmark er verken så utfordrende språkmessig eller kulturelt som man gjerne forbinder med å studere utenlands, men noen ting er fortsatt greit å vite.

Generelt om Århus

Århus by er Danmarks nest største med knappe 300.000 mennesker fastboende. Byen er sentrert rundt havneområdet – en havn som går for å være både Danmarks største og viktigste når det kommer til handel med utlandet og transport innenlands. Hurtigbåter vil ta deg herfra til København-siden av landet for kun 100 kroner, og reisen vil ikke ta lengre enn en og en halv time.

Fly og reise til Norge

Som student i Danmark er det viktig å vite hvor nært tilknyttet du kan være Norge dersom det skal skje noe som gjør at du er nødt til å ta turen hjem. RyanAir flyr fra Århus flyplass direkte til Rygge for knapt 250 kroner inkludert alle gebyrer. SAS flyr til Gardermoen nærmest daglig fra samme flyplass, men her må du belage deg på å betale det dobbelte av hva du kan få til med Ryanair, men så slipper du også å forholde deg til RyanAir. Vel ankommet i Århus kan du ta Flybussen går til sentrum (hovedbanegården) etter hver eneste avgang. En tur med flybussen koster 100 kroner.

Det er også mulig å ta fly til København, og så enten buss eller tog til Århus og med det åpne for en hel rekke andre flyruter – deriblant Norwegian. Her kan du få billige flybilletter dersom du har lyst til å spare noen kroner, eller ikke orker eller har mulighet til å benytte deg av tilbudet ved Rygge. Dog skal det sies at tog fra Århus til København koster 300 kroner, så sammenlignet med å fly fra Rygge er gevinsten minimal.

Bolig og beliggenhet

Det beste er helt klart å enten bo i byen eller rett ved universitetet (området kalt ”uni-parken” er svært sentralt og studievennlig). Lengre opp mot Skejby eller ut mot Brabrand vil være uheldig med tanke på avstand fra sentrum; bosetter du deg her vil du oppleve høye taxiregninger. Om du ofte drar ut i helgene kan det svi litt, og uansett er jo det praktisk å ha muligheten uten at det skal koste skjorten, selv om man ikke er byens største partyløve.

Studiemuligheter

De ”tre store” blant norske studenter i Århus er; Handelshøjskolen, Aarhus Universitet og Arkitektskolen Aarhus. Alle disse tre skolene innehar en stor andel nordmenn. I tillegg til de tre, er det også en del nordmenn som studerer ved Social- og Sundhedsskolen eller byggingeniør på Ingeniørhøyskolen i Århus.

Utelivet i Århus

Utelivet i Århus kan best beskrives med klisjéordene «rikt og pulserende». Århus er en studentby hvor universitetet utgjør hjertet, og utelivet er deretter. Byen har et titalls barer, puber og utesteder, med en rik variasjon mellom de og mange ulike konsepter og arrangementer. Her er det definitivt noe for enhver smak! Det er ofte arrangementer forbeholdt nordmenn i regi av ulike studentgrupper, noe som gjør at man har ofte gode muligheter for å sosialisere med frender fra gamle landet og nye fjes.

Annet nyttig

Om du lurer på noe annet nyttig om å være student i Århus, så er det å anbefale at du enten melder deg inn i Facebook-gruppen til ANSA Århus eller rett og slett tar deg turen ned dit å ser selv. Kontakter du universitetet på forhånd vil de være behjelpelig med å gi deg en omvisning på universitetsområdet for å se på fasilitetene og studiemulighetene om det skulle være ønskelig.

Husk å melde flytting! For å få lov til å gå opp til eksamen i Danmark, må man ha dansk personnummer. Det får du ved å melde flytting til Danmark. Du trenger ikke å oppgi ditt norske statsborgerskap, bare å sende inn flyttemelding til Norge og Danmark. Det er viktig å huske på at studenter som melder flytting til utlandet vil ikke automatisk ansees som «utflyttet» i skattemessig forstand, og du vil fortsatt være skattepliktig til Norge. Norge og Danmark har imidlertid skatteavtale, så du betaler ikke dobbelt skatt, men differansen mellom dansk og norsk skatt på inntekt tjent i Danmark. På inntekt tjent i Norge, er det ordinære regler som gjelder.

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar