Søknadsfrister på utdanning i utlandet

Søknadsfrister på utdanning i utlandet

0 4703
studer i utlandet

Det er lett å bli «bortskjemt» i Norge når det kommer til frister og annet. Systemet er lagt opp til at de aller fleste skal ta både videregående og høyere utdanning, og det er derfor også et intensivt opplegg for å minne vordende studenter på om frister og annet. Slik er det ikke når man som utlending vurderer andre lands studiemuligheter; enten det er videregående, høyskole eller universitet man kunne tenke seg å ta.

studer utenlands

Når skal man søke?

En god tommelfingerregel er at man bør søke 3 måneder før skolestart. Den er dog ikke hamret i stein, og inneholder et solid slingringsmonn. Har du alle papirene klar 3 måneder før skolestart, vil du også kunne bruke mer energi på de avsluttende eksamenene i Norge, og dermed skaffe deg et enda bedre grunnlag for å komme inn på akkurat den skolen du ønsker.

3 måneder er imidlertid mye for de fleste av oss. For mange er beslutningsprosessen for å i det hele tatt søke på utdanning i utlandet, lang i seg selv. Og med god grunn. Ikke bare er mulighetene mange, men kostnaden ved å velge «feil», er relativt stor – både økonomisk og tidsmessig.

Fleksible frister i Storbritannia

Mange steder er imidlertid fristene fleksible, og for eksempel ved universiteter Storbritannia (Wales, Nord-Irland, Skottland og England) er det fullt mulig å bli tatt opp til skolen svært tett opp til skolestart – forutsatt at det er plass. Det skyldes det engelske systemet, som gir utdanningsinstitusjonene en stor grad av frihet og fleksibilitet. Regn dog ikke med at du får førstevalget ditt, eller andrevalget for den del, og rådfør deg nøye med formidlingsbyrået du bruker før du setter opp søkerlisten i UCAS så du er sikker på at du har minst et alternativ du får tilbud om skoleplass fra. Universitetene i Storbritannia gjennomfører også rulerende opptak, så jo før du søker, jo tidligere vil du få svar på om du har en skoleplass der til høsten eller ikke.

Ingen kjære mor i Australia

I Australia er det er det derimot hakket vanskeligere å komme tett opp til søknadsfristen med søknadspapirene. Der er fristene mer låst, og du må på forhånd orientere deg om når alle papirene må være utdanningsinstitusjonen i hende. Det vil også variere fra universitet til universitet. Vær også oppmerksom på at det akademiske året i Australia starter i januar/februar, og ikke august/september slik som i Norge.

Kravstore amerikanere

Ved både britiske og australske universiteter blir man bedt om å skrive et motivasjonsbrev som legges ved vitnemål og øvrige søknadspapirer. Det er ganske uvant for oss nordmenn, som er vant til at det eneste vi trenger å tenke på, er å logge inn på Samordnet Opptak. Vil du gå på skole eller universiteter i USA derimot, må du forberede deg på enda mer. I tillegg til motivasjonsbrev og relativt omfattende søkandspapirer, må du være forberedt på å skrive opptil flere essayoppgaver som skal legges ved søknaden. Mengden øker proporsjonalt med prestisjen til universitetet, og arbeidsmengden for Ivy Leauge-universitetene kan oppleves uoverkommelig stor. Dartmouth College krevde for eksempel at du skulle skrive fire essayoppgaver i tillegg til plettfritt vitnemål og øvrige søknadspapirer. Ivy Leauge-universitetene har også intervjuer med de som kommer videre i søknadsprosessen.

Uansett hvor du skal søke utdannelse, og hva du vil bli; skal du søke utenfor kongeriket Norges grenser, må du være forberedt på å ta ansvar selv for å sette deg inn i fristene som gjelder for landet du ønsker å studere i. Orienter deg med en gang du begynner å tenke på utenlandsstudier, så slipper du å stresse med det senere i prosessen. Jo før du har oversikt over frister og krav, jo bedre grunnlag har du for å bestemme deg for om du ønsker å gå videre med planen om utdanning i utlandet.

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar