Sara i Michigan

Sara i Michigan

0 3609

Delstaten Michigan ligger i midtvesten og har grense mot Ohio og Indiana i sør, Illinois i sørvest, Wisconsin i vest og mot Canada i nord og øst. Michigan ligger på to halvøyer mellom fire av de store sjøene: Eriesjøen, Huronsjøen, Michigansjøen og Øvresjøen. I nord finnes store uberørte skogsområder og i sør vidstrakte og meget fruktbare landbruksarealer. Her, i den lille byen Adrian, bor Sara Bremnes som er på utveksling fra Norge til USA med Explorius skoleåret 2013/2014. Vi har vært så heldig å få snakke med Sara om studiene i USA, livet i Michigan og hennes erfaringer med Explorius.

Sara dro på utveksling til USA skoleåret 2013/2014 og endte opp i Adrian, Michigan. Sara valgte Explorius og er fornøyd med valget.
Sara dro på utveksling til USA skoleåret 2013/2014 og endte opp i Adrian, Michigan. Sara valgte Explorius og er fornøyd med valget.

– Tusen takk Sara for at du stiller opp og deler av dine erfaringer her med oss! Det setter vi veldig stor pris på. Kanskje du kan fortelle litt om hvor lysten til å dra til utlandet for å studere stammer fra? Inspirasjon av venner eller familie, eller er det en livslang drøm?
Jeg ville studere i utlandet fordi jeg ville prøve noe nytt, samt utfordre meg seg til å gjøre noe jeg aldri har gjort før. Jeg er utrolig reiselysten, så det å studere i et annet land var det ikke noe spørsmål om en gang. Uheldigvis så var ikke mor og far hjemme i Norge så begeistret da jeg kom opp med ideen. De var ikke så glad i tanken om at minstedatteren skulle ute i den store verden, ikke var de så glade for å bla ut med så mye penger heller. Men jeg var så sikker på at dette var noe jeg virkelig ville, så jeg fikk overtalt de. Jeg skaffet meg jobb for å tjene inn penger selv, og ordnet alt med papirarbeid og alt som måtte gjøres. Det var mye om og men før jeg faktisk kom meg i vei, men alt var verdt det! Jeg bestemte meg veldig tidlig, så dette er noe jeg hadde snakket om lenge for å vise at dette var en drøm for meg og jeg ga meg ikke før jeg fikk det som jeg ville. Det å dra fra alt kjent og kjært kan være veldig vanskelig, men for meg så var lysten til å oppleve noe helt nytt mye sterkere. Dessuten er dette en fantastisk mulighet til å lære et språk flytende samtidig som du lærer så mye annet. Du lærer å stå på egne bein, og modnes veldig. Livet i Norge er som før, så du går ikke glipp av noe. Det er alle der hjemme som går glipp av det fantastiske livet som er her. Jeg så virkelig ingen grunn til å bli hjemme, hvert fall ikke på tanke på at dette telles som et helt vanlig år i Norge med tanke på skolegangen.

Valgte Explorius

Studere i USA
Sara trives godt med studiene i USA og føler hun får mye igjen for å ha tatt et år på amerikansk high school.

– Ja, det er sant. «Kostnaden» ved å studere i utlandet har gått betraktelig ned ved at man i mye større grad er garantert å få året godkjent i Norge enn tidligere. Det er dog ikke tilfelle for alle land, og det tryggeste er alltid å ta en IB-skole om det er usikkert. For USA-studenter er det dog ikke noe problem. Hvordan gikk du frem for å velge organisasjon?
Jeg hadde hørt at søsteren til ei venninne av meg skulle på utveksling i USA, og jeg begynte å lure på hva dette var for noe. Jeg googlet det, og frem kom side på side om akkurat dette. Jeg fant tonnevis av blogger, og jeg satt opp hele natten og leste. Jeg var helt hundre og klarte plutselig ikke å legge fra meg tanken om utveksling. Jeg prøvde å legge tanken litt på is, men jeg klarte det ikke. Jeg var på den tiden en drømmende 9. klassing, så på den tiden var det ingen som hadde troen på meg. Jeg spurte alle jeg kjente om dette med utveksling i et håp om at de hadde noe informasjon om hvordan dette var. Hadde også bestilt kataloger fra alle mulige slags utvekslingsorganisasjoner. Men valget havnet fort på Explorius. Det som fikk meg til å fange interesse hos dem var det at de var mye billigere enn alle de andre. Dessuten så var det en mye mindre organisasjon som satser på et personlig forhold til deg, slik at du ikke kun er et nummer i systemet. Og på toppen av det hele så sponser de en Afrikansk elevs skolegang og planter 50 trær som kompenserer for flyreisen din. Så alt i alt så virket de veldig bra, og de har ikke skuffet heller.

– Explorius, ja. Det er ikke et dumt valg. Både Explorius, STS og AFS får gode skussmål av flere som har blitt intervjuet her på Studereiutlandet.com Hvordan forberedte du deg på avreise? Synes du Explorius sin oppfølging var god nok?
Tiden før avreise var både spennende og litt tung. Jeg var veldig klar for å ut i verden, samtidig som jeg kjente der var litt vemodig å forlate mor og pikerommet. Men jeg visste hvordan det kom til å bli, og jeg forberedte meg i lang tid i forveien. Jeg leste mange blogger for å se hvordan livet var fra perspektivet fra studenter som allerede var der. For å forbedre språket så leste jeg en del bøker, så filmer med engelsk tekst og hørte mye på engelsk musikk. Det hjalp utrolig mye mer enn forventet, og glad for at jeg gjorde det. Familie og venner var veldig støttende, som gjorde tiden før avreise veldig mye enklere. De var veldig for at jeg skulle reise, selv om de sa hvor trist det var at jeg skulle forlate de. Jeg tenkte ikke så mye på at det var trist, i og med at jeg var så spent. Men kan innrømme at det kom en tåre eller to da vi sto på flyplassen og det var på tide å gå gjennom sikkerhetskontrollen. Men så fort jeg kom meg med på flyet, så var smilet på plass og sommerfuglene kriblet som aldri før.

– Hvordan var det å lande i USA og vite at du ikke skulle returnere før om et år igjen? Eller tenkte du ikke så mye over det?
Jeg kom til landet sammen med en haug med skandinaviske mennesker, så alle følte det samme og vi følte oss som turister aller først, vil jeg si. Vi tilbrakte de første dagene i New York og fikk en veldig fin start på året. Da jeg satte meg på flyet innså jeg at jeg var på egenhånd. Jeg var både redd og nervøs for å møte familien jeg skulle bo hos. Trodde det skulle bli kleint og ukomfortabelt, men jeg tok feil. De var veldig hyggelige og imøtekommende, og praten gikk i ett. De var veldig hjelpsomme og fikk meg til å føle meg som hjemme med en gang. De første ukene var spennende, overveldende, nervepirrende og alt annet på en gang. Det var så mye som skjedde, det føltes ut som en drøm.

– Hva opplever du at du får ut av å studere i utlandet?
Det å studere i utlandet er en berikelse på mange måter. Ikke bare lærer du fagstoff på skolen, men du lærer om en helt annen kultur innenfra, og ikke minst om deg selv. Du blir kastet ut av komfortsonen din og blir tvunget til å stå på egne bein. Du lærer definitivt mer av å studere i et annet land enn ved å bare sitte ved skolebenken i Norge. Du lærer om et helt annet skolesystem og mest sannsynlig har de undervisningsmetoder som du aldri har sett før. Språket læres ved at det snakkes hele tiden, noe som er mer lærerikt enn å ha en engelsktime eller spansktime på skolen i Norge. Jeg har lært utrolig mye siden jeg kom hit. Jeg har lært å bli mer høflig, blitt mer utadvendt og ikke så fordomsfull. Jeg har også sluttet å bry meg så mye om hva andre tenker om meg, rett og slett blitt mer komfortabel i mitt eget skinn.

– Kloke ord! Helt til slutt – hva vil du si til de som sitter hjemme og lurer på om de skal reise på utveksling? Er dette noe for alle eller bør man holde litt igjen å tenke seg om?
Om det er noen der ute som er i tvil om de vil ta et år i utlandet, gjør det! Jeg har enda ikke vært her et helt år, men jeg kjenner jeg kommer til å savne dette livet når jeg drar. Du får vennskap du aldri før kunne ha tenkt deg, du kommer til å gjøre ting du aldri hadde turt å drømt om men mest av alt du kommer til å lære deg selv å kjenne på en måte som aldri før. Ta alle sjanser, si ja til alt, men du må også huske at ikke alle lever i en film, så vær åpen for alt.

Tusen takk til Sara for å stille opp til dette intervjuet! Om du har lyst å lese mer om Sara sitt år i USA, kan du klikke deg inn på bloggen hennes: http://lifeabroad.blogg.no/ Om du har lyst å lese andre intervju med studenter i USA, kan du klikke her.

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

LIGNENDE ARTIKLER

Studere i USA

0 3240

0 4911

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar