Rikke i Florida

Rikke i Florida

0 5034
Rikke studerer i Florida, og storkoser seg i denne solfylte amerikanske staten!
Rikke studerer i Florida, og storkoser seg i denne solfylte amerikanske staten!
Rikke studerer i Florida, og storkoser seg i denne solfylte amerikanske staten!

Rikke Rosseli studerer i Florida. Her tar hun andre klasse av videregående. Rikke reiste med Aspect. Klimaet i Florida er variert, delvis på grunn av at ingen del av staten er svært langt unna havet. Staten er famøs for sitt varme og behagelige vær, men det blir sjelden mer enn 38 °C.

– La oss starte med begynnelsen; hvorfor valgte du å studere i utlandet?
Jeg hørte om utveksling først når en familie venn skulle reise til Australia, og tanken av det hørtes ganske gøy ut. Tenkte litt halvt over om jeg hadde lyst da, men la det litt vekk. Helt til jeg begynte på videregående og en del venner i klassen hadde planer om å reise! Så tanken om å faktisk dra kom vell egentlig da. Så på en måte var det ganske spontant når jeg søkte. Fylte egentlig ut søknaden, og etterpå fortalte mamma og pappa om planen. Noe begge egentlig syns var en god ide om det var det jeg ville. Tanken av forandring, et år med nye mennesker, muligheten å lære engelsk på et nytt nivå er vell det som gjorde valget mitt ganske lett. Hadde egentlig lyst å reise et år til Australia, men da måtte jeg reise i begynnelsen av sommerferien, og ville ha den hjemme, så ende med USA. Søkte først Florida som stats valg, men fikk høre at det var lite sannsynlig, så søkte region, altså sørstatene. Jeg er ikke et menneske som liker kulda, og etter å ha bodd i Norge hele livet, var tanken på et år uten snø ganske så deilig. Så når jeg fikk familie, var det helt sykt at jeg faktisk fikk bo i Florida allikevel. Men innså tidlig at det ikke var stedet som hadde noe å si, men familien du bodde hos!

– Og så endte du opp i Florida! Hva er det beste med å studere i Florida?
Definitivt været, ler litt av tanken på at folk hjemme sitter inne og fryser og blir forkjølet. Er også noe med å bo så nærme havet, og strendene og se palmer når man går til skolen. Føler det er litt paradis.

– Hvordan valgte du hvilken organisasjon du skulle dra med?
Jeg endte opp med Aspect, fordi de hadde et godt rykte i Norge, men også grunnet at jeg kjenner andre som har reist med den organisasjonen før. Jeg anbefaler alle som tenker på å reise, å søke med flere organisasjoner og se hva som passer for deg, er ikke alltid den første som er den beste! Jeg begynte å søke litt om forskjellige på nettet, og se på blogger om folk var fornøyde, så ende vell med Aspect utfra flere faktorer. Fordeler og ulemper med organisasjonene kommer helt an på hva du ser etter, om du finner organisasjoner med dårlig rykter, anbefaler jeg å se etter andre. Prata masse med venner som skulle det samme, så om det var noe vi lurte på snakket alle om det sammen, så følte oss ganske sikker på hva vi holdt på med.

Homecoming er ikke det samme som skoleball, eller "prom", men det betyr ikke at det ikke brukes mye tid på bekledning!
Homecoming er ikke det samme som skoleball, eller «prom», men det betyr ikke at det ikke brukes mye tid på bekledning!

Bestevenninnen arrangerte Suprise Party

– Hvordan forberedte du deg før avreise på at du skulle dra?
Hele tanken var egentlig urealistisk, tanken var egentlig helt frem til sommerferien at det var ’til neste år’. Vi gikk på samlinger og det var flere som prata om deres år, dem som hadde vært der tidligere. Men vet ikke helt hvor lett det er å forberede deg til en slik opplevelse. Man får forhåpninger og forventninger, selv om man egentlig ikke aner hva man har sagt ja til. Hele prosessen for meg var egentlig en haug med papir arbeid. Vi var en helt gjeng på skolen som skulle reise, så var vell for det meste det vi snakka om på skolen også. Alle venner og familie syns det hørtes utrolig gøy ut og var veldig glad på mine vegne, noe som også øker forventninger litt, for det eneste man snakker om er de gode tingene, noe som er litt dumt, for man forbereder seg ganske dårlig på de harde dagene! Jo nærmere jeg kom avreise jo verre ble det vell, venner og familie kjente på det samme. Alle som var så glad på mine vegne var vel egentlig gått over til å syns det var trist. Tror familien var verst, når dagen var nesten der, var det liksom ikke like gøy lengre.

– Var det vanskelig å ta farvel?
Å si hade til alle venner var hard, min bestevenninne hadde Suprise Party for meg, og jeg fikk sagt farvel til alle mine nærmeste venner. Selv om det var utrolig gøy, var det enda da veldig urealistisk at det var fordi jeg dro et år. Var litt tårer her og der, men var en veldig fin måte å forlate dem på. Jeg dro med min far til Oslo for å ta flyet, mens min mor ble hjemme, hun syns det var litt for trist, så det ble enda flere tårer når jeg tok farvel med henne. Min søster var ikke hjemme engang, men hun innrømte senere at det var veldig trist. Når dagen kom, var det egentlig ikke så vanskelig å si farvel til far på flyplassen, følte egentlig jeg bare skulle på en liten ferie. Men er glad jeg fikk reise til New York med andre utvekslingstudenter så vi fikk en lett start på hele reisen vår.

Halloween er en amerikansk tradisjon som vi i økende grad feirer i Europa. Den er dog fortsatt størst i USA.
Halloween er en amerikansk tradisjon som vi i økende grad feirer i Europa. Den er dog fortsatt størst i USA.

Byttet familie

– Hvordan var det å lande i New York, og vite at du ikke skulle hjem før om et år?
Å lande i New York var helt fantastisk, vi var en helg gjeng som koste oss, og det gjorde hele starten utrolig bra. Var veldig rart og plutselig måtte snakke engelsk med alle skal jeg innrømme. Var så heldig og være på camp i NY i 4 dager med alle sammen, så vi fikk liksom en liten ferie først. Følte meg egentlig litt fri, og veldig selvstendig, noe som var veldig deilig. Når vi måtte fly alene til hver vår stat var det litt rart, plutselig var jeg helt alene, det var bare meg helt alene på andre siden av verden, nytt språk og nye utfordringer. Selv har jeg aldri flydd alene før da, så var en helt ny opplevelse. Når jeg landet i Florida på flyplassen og møtte mine nye ’foreldre’ var jeg spent. Sommerfugler i magen, men også nervøs for å møte mennesker jeg bare hadde pratet litt med over e-post. Å møte dem gikk helt fin, hadde egentlig bestemt meg for å gi dem en klem nå jeg kom så det ikke ble så kleint, så det gikk veldig fint. Må si egentlig de første dagene var ganske kleine, visste liksom ikke helt hva jeg kunne si eller hva vi skulle snakke om, men når tiden gikk var det bedre. Hadde to uker med ferie fra når jeg kom til skolen starta så var deilig å kunne slappe av og bli kjent med området først. Jeg bodde også med en annen utvekslingsstudent som kom et par dager etter meg, så var deilig at vi kunne dele litt på den kleine stemninga. Når jeg begynte på skolen følte jeg meg ny den første måneden, Det var utrolig deilig når skolen begynte, for da hadde jeg endelig noe å gjøre, men var vanskeligere enn jeg hadde trodd. Alle var egentlig i sin egen lille boble, og var ikke så interessert i å bli kjent med meg. Men fant tidlig ut av vi faktisk var 10 utvekslingsstudenter på skolen, så ble fort kjent med alle dem. Det beste med starten var at det føltes ut som feire, det var varmt og deilig og rett og slett herlig å være der. Det verste var vell når dagene begynte å gå og man ikke kjente noen og man ikke hadde annet å gjøre enn å være hjemme. Forventningene mine ble rett og slett knust. Etter alle e-postene med familien hadde jeg fått ganske høye forhåpninger, og det var bare totalt motsatt! Kultursjokk er noe ingen vet hva er før man har opplevd det, opplevd å være helt ny, helt alene og ikke sikker på noe. Når man gjør ting man tenker er hel normal, som dem syns er helt galt. Klærne mine for eksempel, som jeg har brukt hver dag hjemme var plutselig ikke passende lengre, noe som ikke er så lett når det er det eneste du har.

– Møtte du noen utfordringer den første tiden?
Jeg endte opp med og bytte familie, noe som var utrolig vanskelig. De tre første månedene av oppholde mitt var utrolig vanskelig, var tider jeg bare ville reise hjem med neste fly. Skuffelsen var at jeg ikke passet inn i familien min i det hele tatt, og ingen gjorde noe med det. Jeg ble klandret for alt som ikke fungerte. Det tok meg over en måned og overbevise dem om at jeg ikke kunne bo der lengre. Som folk forklarte meg hjemme, var det lett og bytte familie om det ikke funka, sånn opplevde ikke jeg det, så langt ifra. Var helt sikker på før jeg dro at jeg ikke kom til å bli den som bytta familie, hadde ikke forberedt meg på noe som det i det hele tatt, så når det skjedde følte jeg meg helt alene. Og det er noe av det vanskeligste som har vært her nede. Er utrolig takknemlig for at jeg fikk bytte familie. Om alternativet hadde vært og bodd hvor jeg var eller dra hjem, hadde jeg vært hjemme for lenge siden. Men er utrolig godt å se at det kan endre seg fra negativt til positivt.

Vær frempå for å få venner!

Florida er spekket med ulike fornøyelsesparker. Alt fra Disney, til Universal Studio til Six Flags.
Florida er spekket med ulike fornøyelsesparker. Alt fra Disney, til Universal Studio til Six Flags.

– Var det vanskelig å få venner?
Det er ikke noe vanskeligere å få venner her en hjemme, forskjellen er at du vanligvis kjenner noen hjemme, så det virker som det går litt fortere siden du går med både venner du kjenner og nye. Det tar lang tid og bli godt kjent med noen, men når man først er kommet over den første delen, er det mye mye bedre. Anbefaler folk å være veldig frempå når du kommer til skolen, spør dem ok masse random, bare prøv å starte samtaler, de fleste er kjempe interesserte I å høre hvor du er fra! Si ja til alt du kan, om noen inviterer deg med u teller å gjøre noe, er da man faktisk blir godt kjent med dem.

– Har mottakerorganisasjonen gitt deg god oppfølging? Er du fornøyd med din kontaktperson?
Kommer helt an på, enkelte områder har gått litt skeivt, men egentlig helt greit. Er ikke helt imponert, men er vel sånn det går når det er så mange studenter. Det er ikke så mye mer å si om det.

– Tror du at du noen gang vil føle deg «lokal» eller vil du alltid være «norsk i utlandet»?
Skal jeg være ærlig så føler jeg meg Ganske så lokal allerede! Vet hvor nesten alt er, føler meg veldig hjemme, begynner å bli kjent med folk litt over alt så føler definitivt at jeg er litt lokal. Om jeg hadde dradd til en annen by, hadde jeg sikkert følt meg som en turist igjen, men ikke her hvor jeg bor, ikke I det hele tatt!

– Når du tenker i hodet for deg selv, tenker du på norsk eller veksler det litt?
Etter de første to månedene ble det egentlig helt naturlig med engelsk, trodde aldri jeg kom til å tenke på engelsk eller drømme på engelsk, men er skummelt hvor naturlig det faller! Merker når jeg skriver norsk at det er litt vanskelig, og når jeg skal snakke med venner snubler det veldig I Norsken… Mange ganger når jeg ikke vet helt hva jeg skal si begynner jeg bare å prate engelsk. Så merker definitivt at det kommer til å bli vanskelig å skrive norsk hjemme igjen, er glad jeg har bloggen som en liten påminner av og til.

Kan tenke seg å studere mer i utlandet

– Hva skulle du likt å vite før du dro, som du vet i dag?
Vet ikke om jeg kunne forberedt meg så mye mer. Dette er en helt utrolig opplevelse, som du egentlig ikke kan se for deg før du reiser, du har en idé om hvordan du tror det vil bli, men det er noe helt annet og så mye mer enn det du tror! Er også litt gøy at du får noen overraskelser når du først kommer, og ikke vet alt. Er også greit å ikke vite for mye, for da har du enda en del å snakke med vertsfamilien din om.

– Har utenlandsstudiene gitt mersmak? Kan du tenke deg å studere mer i utlandet etter videregående?
Har jo selvfølgelig tenkt en del på det, det er enda noe jeg er veldig usikker på, men får se hva som skjer etter videregående. Er dager man føler man aldri vil hjem, og andre det kunne vært greit å være hjemme hvor det er trygt og godt. Men kunne definitivt tenkt meg og gjøre noe mer i utlandet, og er ganske sikker på at det kommer til å hende en dag I fremtiden.

Tusen takk, Rikke for at du stilte opp! Du får ha riktig lykke til videre med studiene i Florida. Om du har lyst å lese mer om Rikkes liv i Florida, kan du klikke deg inn på bloggen hennes som du finner på http://rikkerosseli.blogg.no/ !

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

LIGNENDE ARTIKLER

0 5318

0 5214

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar