10 tips til privatøkonomi for utenlandsstudenter

10 tips til privatøkonomi for utenlandsstudenter

0 7238

Studenter i utlandet har kanskje en ekstra utfordrende studenthverdag, også når det kommer til det økonomiske. Vi har 10 knalltips til deg som studerer i utlandet!

Som andre studenter, har også utenlandsstudenter problemer med å få Lånekassens månedlige bidrag til å strekke til hver måned. I tillegg til å ha ordinære utgifter som alkohol, mat, husleie, skolebøker og annet, har også utenlandsstudenter gjerne utgifter til skolepenger og dyrere hjemreiser. Og som ikke det var nok, kompliseres det hele av at man skal bo og leve i et land med en annen valuta. Dermed er man også eksponert for en risiko gjennom svingninger i de internasjonale pengemarkedene. Og vel kan valutakursene svinge i favør av utenlandsstudentene, men den kan like fort og like hardt svinge i disfavør. Dermed oppstår en risiko som må inkluderes når man skal gjøre opp regnskap og budsjettere for det kommende året.

  1. Ha flere kontoer. Med flere bankkontoer, får du med en gang en bedre oversikt over hvordan din privatøkonomi ser ut til enhver tid. Ha en for sparepenger, en for fortløpende bruk, en for Lånekassen. Betaler du skolepenger i avdrag, bør du vurdere å ha en egen konto med skolepengestøtten.
  2. Søk om alt du kan fra Lånekassen. Det er bedre å låne for mye fra Lånekassen, og heller betale tilbake når du er ferdig å studere, enn motsatt. Tross alt vil du sitte igjen med renteinntektene, som kan bli nokså anseelig.
  3. Vær forsiktig i bruk av kredittkort. Å ha et kredittkort i bakhånd om noe skulle skje, er noe vi anbefaler på det sterkeste. Også å bruke kredittkort til handel av større ting og reiser for å få forbrukerbeskyttelsen det gir, er lurt. Sørg dog for at du alltid har pengene på konto før du bruker de, med mindre det er en akkutt situasjon. Om du gjør det, må du i såfall passe på å betale tilbake innen fristen – ellers påløpes det dyre renter og gebyrer. Du kan lese mer om kredittkort og betingelser her.
  4. Forsøk å skaffe deg en ekstra inntekt gjennom året. Vi har tidligere kommet med 8 tips til hvordan du kan tjene penger som student i utlandet. Om det ikke er mulig, eller du ikke føler at du får godt nok betalt til at det er verdt det, bør du være veldig proaktiv så du får deg en god sommerjobb og kanskje også engasjement i juleferien. Mange butikker trenger nemlig et ekstra par hender til å hjelpe til når vi invaderer butikkene på jakt etter julepresanger, så her er det gode muligheter for å utnytte juleferien godt.
  5. Beskytt deg mot kurssvingninger. Om du har mulighet bør du vurdere om du vil «hedge» deg økonomisk ved å dele opp pengene du skal bruke gjennom året i to: En del som du overfører med en gang du reiser over, og en annen del som du overfører fortløpende, eventuelt i en porsjon neste halvår. Studerer du i England kan du gjøre det enkelt ved å betale skolepengene med en gang, og så betale husleie og daglige utgifter fortløpende med norsk bankkort. Dermed sikrer du deg mot valutasvingninger får store konsekvenser for deg økonomisk. For selv om de svinger med titalls øre, betyr det mye når det er snakk om nesten 200 000 kroner i året.
  6. Sett opp trekk til kontoen din i utlandet. Om du ikke betaler skolepenger, og har lyst å sikre deg mot kurssvingninger, kan du sette opp en bankkonto i landet du studerer i, og sette opp et fast trekk til hvor mye du trenger i leve og oppholdsutgifter fra din norske konto i tillegg til en liten buffer. Hvor ofte du vil ha trekket; om det skal være månedlig, kvartalsmessig eller halvårlig får du vurdere selv. Det første er det beste om overførselen er gebyrfri, men det er den neppe. Undersøk med din bank hva som er mest gunstig for deg. Du kan også greie deg med bare norsk bankkort og kredittkort, men du vil ikke da ha en buffer og vil være utsatt for ekstraordinære utgifter.
  7. Betal alle regninger i tide. Inkasso og purregebyrer er veldig dyrt, og ikke minst ubehagelig. Sørg for at du har orden på alt før du reiser, og har noen som sjekker postkassen din hjemme for regninger som eventuelt måtte komme. Prøv å legg mest mulig inn som efaktura og avtalegiro i nettbanken, så får du alt elektronisk og slipper å bekymre deg.
  8. Søk om legater og stipend. Det finnes mange legater og stipender der ute spesielt dedikert til utenlandsstudier generelt, og for studier i spesifikke land og nasjoner. Orienter deg raskt om hvilke muligheter du har så fort du har bestemt deg. Ofte er søknadsfristene veldig tidlig i løpet av året.
  9. Plukk med deg flybonuspoeng. Flybonuspoeng bør være et kjærkomment bidrag til enhver utenlandsstudentøkonomi. Utenlandsstudenter er spesielt avhengig av fly for å kunne komme seg hjem til ferier og høytider – og ikke minst tilbake til studiestedet når de er over. Vi har tidligere skrevet en guide til hvordan du raskest og enklest mulig tjener deg opp flybonuspoeng. Se våre tips og råd for opptjening av flybonuspoeng her.
  10. Husk at alt som kjøpes, en dag skal hjem. Det kan lett være fristende å fylle opp boligen din i utlandet med både det ene og det andre, men husk på at alt du kjøper enten en gang skal hjem til Norge, selges, gis bort eller kastes. Prisene på annenhåndsmarkedet på store studiesteder bærer også preg av det. Når folk vil selge er det typisk nemlig da studentene reiser hjem, mens høysesongen for kjøp er når nye studenter kommer inn om høsten. Dermed risikere du å få svært lite igjen for det du kjøper. Og med mindre gjenstandene dine holder seg i høy verdi og er lett å transportere, er det økonomisk sett bortkastet å ta de med seg hjem. Flyfrakt er dyrt.

LIGNENDE ARTIKLER

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar