Oda i Ohio

Oda i Ohio

0 3285
Studer i USA
Oda ble møtt av vertsfamilien på flyplassen. Hun trives godt i Ohio.

Oda Okkenhaug tar skoleåret 2014/2015 i Ohio, USA med AFS. Ohio er regnet som den østligste av midtveststatene. Staten grenser til Michigan og Eriesjøen i nord, Pennsylvania i øst, Vest-Virginia og Kentucky i sør, og Indiana i vest. Nordvestre Ohio er et forholdsvis flatt område, mens det er mer kupert i sørøst. Vi har vært så heldig å få tatt en prat med Oda om studiene i USA og livet i Ohio.

Oda studerer i utlandet. Hun tok utveksling med AFS til USA, og endte opp med å havne hos en vertsfamilie i Ohio.
Oda studerer i utlandet. Hun tok utveksling med AFS til USA, og endte opp med å havne hos en vertsfamilie i Ohio.

Ville oppleve noe nytt og utvide horisonten

– Hei Oda, og takk for at du stiller opp til et intervju med oss. Å dra utenlands for å studere er jo mer og mer populært, men det krever likevel mye av de som gjennomfører det og tar steget fra tanke til handling. Hva motiverte deg til å søke deg utenlands?
I flere år har jeg tenkt på å studere i utlandet, og i begynnelsen var det mest fordi jeg ville forbedre engelsken min. Jeg vurderte flere forskjellige land, og de landene jeg til slutt sto igjen med, var England, USA og Australia. Våren 2013 trodde jeg at jeg hadde bestemt meg, og jeg søkte Australia med Explorious. Etter et par uker ombestemte jeg meg og lekte med tanken om å studere i utlandet etter videregående. Så begynte fjorårets utvekslingselever å reise, og jeg leste flere og flere utvekslingsblogger. Jeg har lenge ønsket å oppleve noe helt nytt, møte nye mennesker og utvide horisonten min, og et utvekslingsår var derfor midt i blinken. Så jeg ombestemte meg igjen, og gikk for USA. Å gå et år på amerikansk high school var noe jeg kun hadde en mulighet til å gjøre, og dermed bestemte jeg meg virkelig for å søke og gjennomføre et utvekslingsår i USA.

– Ah, ja det er ikke alltid så lett å skulle bestemme seg for hvor. Det beste er som du gjorde å skaffe seg best mulig oversikt over de ulike alternativene; enten man velger å snakke med andre som har gjort det før, eller å lese blogger som deg. Hva gjorde du så? Var det noen andre venner rundt deg som gikk gjennom samme prosess?
Jeg var den eneste i vennegjengen min som hadde snakket om å ta et utvekslingsår. Før jeg hadde bestemt meg hvor jeg ville dra, sjekket jeg på egenhånd ut flere forskjellige utvekslingsorganisasjoner. Allerede i 2012 var jeg i kontakt med AFS og spurte om det var mulig å dra til Australia, men det var det ikke. Da var jeg i kontakt med flere forskjellige organisasjoner. Da jeg igjen bestemte meg for å dra, denne gangen til USA, var AFS den første organisasjonen jeg tenkte på. Jeg så også på Explorious, EF og STS, men jeg endte opp med AFS på grunn av alle de gode opplevelsene andre fortalte om organisasjonen, og det var den eneste organisasjonen jeg ikke hadde hørt noe negativit om. I tillegg betaler de ikke vertsfamiliene slik mange andre organisasjoner gjør.

Nyttig forberedelsesleir fra AFS

– Hvordan forberedte du deg før avreise? Hva tilbydde AFS og synes du det var nok?
AFS har flere møter i forkant av utvekslingsåret, og vi hadde også en forberedelsesleir over en helg der alle utvekslingsstudentene i samme område var samlet. På leiren var det ledere som selv hadde vært på utveksling tidligere, og det var veldig godt å høre deres opplevelser gjennom året. Vi gikk gjennom mye som har hjulpet meg kjempe mye allerede etter bare litt over en måned. Jeg øvde ikke på språk på forhånd siden engelsk er et språk jeg behersker ganske bra.

– Hva synes familie og venner om dette da? Var det vanskelig å skulle ta farvel?
Jeg er ganske sikker på at familien min og vennene mine syns det er eller var spennende at jeg ville dra, selv om jeg vet familien min ikke hadde hatt noe imot om jeg ombestemte meg igjen, og heller ble hjemme. Overraskende nok syns jeg ikke det var så veldig vanskelig å ta farvel med familien og vennene mine. Noe av grunnen til det, tror jeg er at jeg var så spent på hva jeg hadde i vente.

Dro på The Cheesecake Factory

– Hvordan var reisen til USA? Og hvordan var første møte med ditt nye hjemland?
Reisen min var Levanger -> Trondheim -> Oslo -> London -> New York -> Chicago -> Cincinnati og til slutt Sidney. Det var et ekstremt langt reisedøgn, men siden jeg og alle de jeg reiste med var så spente, holdt vi humøret oppe hele veien. Jeg tror alle hadde et ganske høyt adrenalinnivå, og for min del varte det i mange dager. På flyplassen i Cincinnati møtte jeg vertsfamilien min og vertssøstra mi fra Sveits. Hun hadde kommet dagen før. Fra flyplassen dro vi og spiste frokost/lunsj på The Cheesecake Factory (forøvrig samme sted som Penny i The Big Bang Theory jobber, journ. anm.) og deretter dro vi rett til Sidney High School, skolen min for de neste 10 månedene. Det var åpen dag, og der møtte jeg de fleste lærerne mine og mange av elevene på skolen. Et par timer etter at vi endelig kom hjem, kom 5 av jentene på fotballaget mitt over for å hilse på oss. De neste dagene var fullpakket med program, og vertsfamilien min gjorde alt de kunne for å forberede oss på skolestart bare et par dager etter vi ankom Sidney, Ohio.

– Gjorde du noe spesielt for å få en god tone med vertsfamilien i starten?
Jeg fikk vertsfamilie allerede i februar, og dermed fikk vi snakket mye sammen før jeg kom, og det gjorde at jeg følte jeg kjente dem til og med før jeg hadde møtt dem. Jeg gjorde ikke noe spesielt for å gjøre et godt inntrykk annet enn å snakke mye med dem og være interessert i å bli kjent med dem.

Akkurat som på film – minus synging

– Hvordan var USA sammenlignet med slik du forventet det?
Jeg hadde ikke mange eller høye forventninger da jeg kom, så alt så langt har vært positive overraskelser. Den største forskjellen jeg har merket til nå, er nasjonalismen. Hver morgen sier rektoren over høytalerene «the pledge of allegiance» (på norsk «lojalitetsforpliktelse») og alle studentene må stå vendt mot det amerikanske flagget. Før hver football (amerikansk fotball) og soccer kamp spilles nasjonalsangen. Dette er veldig annerledes enn hva jeg er vant til. Mange av de utvekslingselevene jeg har snakket med og lest bloggene til, har sagt at vi ikke må tro at alt er som på film. Det jeg har opplevd er at det meste er som på film. Ikke at elevene plutselig bryter ut i sang og dans som i High School Musical, men de små tingene som veiene, skiltene, bilene og husene er akkurat slik jeg har sett på film og i TV-serier som One Tree Hill.

– Norge er jo et lite land i en stor verden. Ikke så mange vet så mye om oss, og i vertfall ikke utenfor Europa. får du noen rare spørsmål?
De fleste amerikanerne vet ikke veldig mye Norge eller Europa generelt, og jeg har fått mange spørsmål om vi har for eksempel. TV, biler og om vi nordmenn har hørt om Gud. Det var ei jente som var sikker på at Norge lå i Irland.

Nesten alle har prøvd hasj

– Synes du det er forskjeller i ungdomskulturen mellom USA og Norge?
Ungdomskulturen i USA og i Norge er ganske lik, vi hører på den samme musikk, ser de samme filmene og bruker mye av de samme klærne. Det jeg har merket som den største forskjellen er det med å røyke hasj. Her er det veldig vanlig, og nesten alle har prøvd det.

Studere i USA
Oda har veldig positive erfaringer fra sine studier i USA så langt, og angrer ikke på at hun ikke valgte Australia som hun også vurderte.

– Hvordan går skolen? Er fagene vanskelig?
I Algebra 2 syns jeg det er ganske vanskelig. I Norge har vi faget matte, og der går vi gjennom flere forskjellige temaer, men her er det fordypning i temaet algebra og siden dette er det andre året de har algebra, er det mye jeg ikke har lært. American Government syns jeg også er veldig vanskelig. Det er mange vanskelige ord som brukes, og i tillegg har ikke jeg peiling på American Government så det er mye å sette seg inn i. Faget Health er veldig enkelt, der går vi gjennom ting som er norsk allmennkunnskap. Engelskklassen jeg tar er college preparation, og det tror jeg er en av de vanskeligste engelskklassene, men den klassen syns jeg er helt grei, så vanskelighetsgraden varierer fra fag til fag.

Veldig lett å bli kjent med folk

– Hva er det beste med å bo i Ohio?
Jeg har bare vært i Ohio i 6 uker så det er litt vanskelig å svare på hva det beste er, men i Sidney hvor jeg bor, kjenner alle alle og det er veldig lett å bli kjent med andre. Utvekslingselever som allerede har fått vertsfamilie kan glede seg til å bli bedre kjent med de. Ved å snakke med vertsfamilien sin lærer man både om de, men også om byen de skal tilbringe 10 måneder i.

– Ønsket du deg til Ohio?
AFS har ikke statsvalg, så jeg valgte ikke Ohio og heller ingen andre stater.

Utenlandsstudier
Å studere i utlandet er en opplevelse og utrolig spennende, men man får også mer ut av å ta utenlandsstudier.

– Hva føler du at du får ut av å studere i utlandet?
Jeg tror det å komme seg ut i verden og se nye ting, møte nye mennesker og oppleve noe helt nytt, er noe de fleste vil ha godt av. I tillegg er det bare fordeler ved å lære et annet språk. Når det gjelder kulturell kompetanse, er jeg helt enig. Ved å bo hos en vertsfamilie, blir du automatisk integrert i kulturen, noe du i sammenligning ikke ville blitt om du bor på campus eller i en leilighet. Her føler jeg at jeg lærer noe nytt hver eneste dag, både på skolen og på fritiden min, og sånn sett føler jeg at jeg lærer mer enn å sitte på skolebenken hjemme i Norge. Jeg føler også at jeg lærer mer om meg selv her enn hva jeg gjør hjemme. Her er folk mer åpne enn hva nordmenn vanligvis er. Akkurat nå er det litt uvant at folk jeg ikke kjenner forteller meg livshisoriene deres, men noe sier meg at når jeg kommer hjem, vil jeg være mer «amerikanisert» og deler mer med folk jeg ikke kjenner så godt, enn det jeg har gjort tidligere.

– Hva vil du si til de som lurer på om å studere i utlandet kan være noe for dem?
De som tenker seriøst på å studere i utlandet, anbefaler jeg virkelig å gjennomføre det. Jeg er ekstremt glad for at jeg tok denne ene sjansen til å oppleve et high school år i USA. For at året skal bli så vellykket som mulig er det viktig å være motivert, men også forberede seg på at det blir vanskelig innimellom. Jeg tror det aller viktigste er forberedelse. Det er mulig å forberede seg på egenhånd, men jeg er veldig glad AFS er så god på forberedelsesmøter før året starter.

Takk til Oda Okkenhaug for å dele sine erfaringer om utveksling til USA og studier i utlandet. Om du har lyst å lese mer om Odas liv og studier i Ohio, kan du klikke deg inn på bloggen hennes http://odaiohio.blogg.no/ Om du har lyst å lese mer om andre studenter og utvekslingselever i USA kan du klikke her.

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

LIGNENDE ARTIKLER

Highschool spirit feiring i USA

0 4697

0 4668

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar