Nadia i Michigan

Nadia i Michigan

0 4807
Homecoming er ikke helt som skoleball, Nadia forklarer forskjellen til deg som lurer!

Nadia Kristensen Siddiqi studerer i byen Farmington Hills i Michigan, som ikke ligger så veldig langt unna den mer kjente byen Detroit. Her bor hun hos en amerikansk vertsfamilie mens hun tar andre året av videregående. Vi har vært så heldig å fått muligheten til å intervjue Nadia om livet hennes i USA og studiene i Michigan. Les mer!

– Hei Nadia! Tusen takk for at du stiller opp, kanskje du kan begynne med å fortelle litt om Michigan?
Å bo i Michigan er på en måte ganske likt som å bo i Norge, men samtidig helt forskjellig. Været er ganske likt og det kan bli ganske kaldt. I forhold til resten av USA har Michigan et ganske fuktig og skiftende vær. Veldig mange her sier: «Liker du ikke været, vent 5 minutter,» fordi det skifter hele tiden. Andre ting som er spesielt med denne staten er at det er veldig mange forskjellige dyr rundt omkring. Hver dag i løpet av utvekslingsåret mitt så langt, har jeg sett enten dådyr, ekorn, stinkdyr, bevere, kaniner eller mange andre dyr på veiene, i hager eller i skoleområdet. Det er ganske likt med resten av USA, men min vertsmor, som egentlig er fra Texas, forteller at det var veldig annerledes å flytte nord til denne staten. Hun synes at de som kommer herifra har en litt mer «moderne» tenkemåte og selv om de følge mange av amerikanske tradisjoner her, er det ikke like stort som andre deler av USA.

– Og hvordan er livet i Farmington Hills?
Selv om byen jeg bor i er Farmington Hills og skolen min er i samme by, er jeg faktisk ganske mye i de andre byene omkring. Siden byene ligger så nærme hverandre kan vi velge og vrake hvilken matbutikk, kino eller kjøpesenter vi ønsker å gå til. Farmington Hills er en forstad av Detroit og har veldig velstående nabolag. Det er litt vanskelig å si hva som skiller Michigan fra de andre statene i USA, fordi alle statene har mye variasjon. Det eneste jeg kan tenke på er at Michigan har en aksent som er særegen for de som bor her, og at 4 årstidene er delt likt. I noen stater er det lengre vintre eller somrer, men her er alle 4 årstidene delt likt og varer like lenge. I forhold til Norge er Michigan ganske likt med klima og dyreliv, og har mange sporter til felles (ishockey, ski osv.).

Noen gutter prøver seg om cheerleadere.
Noen gutter prøver seg om cheerleadere.

– Men hvordan havnet du der, hva fikk deg til å søke til studier i utlandet?
Jeg valgte å studere i utlandet fordi det er min store drøm å reise rundt i verden, kunne kommunisere på forskjellige språk og bli kjent med mennesker fra hele verden. Å reise til utlandet og bo i en annen kultur gir meg et innblikk og forståelse som jeg ikke hadde fått via media. Jeg kommer fra en multikulturell familie og innser hvor viktig det er å kjenne kulturer fra hele verden, for å unngå konflikter og fordommer. Jeg valgte å reise til USA fordi det er et stort land man hører mye om, så tenkte det ville vært spennende å bo i amerikansk kultur og gå på high school.

– Hvordan valgte du hvilken organisasjon du skulle reise med?
Da jeg innså at jeg hadde lyst til å bli utvekslingsstudent gikk jeg til mine foreldre først for råd. Min bror hadde vært på utveksling 4 år før meg, så de visste en del om hvordan man skulle gå fram. Vi gikk gjennom byrået YFU (Youth For Understanding) fordi min bror hadde hatt en positiv opplevelse med dette byrået, og det som avgjorde valget var at YFU ikke betaler vertsfamiliene for å ha en utvekslingselev boende hos dem. Dette betyr at man er ganske sikrere på at vertsfamilien genuint vil ha en elev boene hos seg, enn å ta inn for pengenes skyld. Min familie følte seg tryggere på å la meg bo hos en vertsfamilie som ikke ble betalt, så derfor valgte vi også YFU.

– Er det mange utvekslingselever ved skolen din?
På skolen min er vi bare fire utvekslingsstudenter, så de andre elevene på skolen er klare over vår situasjon, mange synes det er spennende og ønsker å bli bedre kjent med oss. Jeg har fått mange venner og blitt godt kjent med mange på skolen. Vi er ganske mange utvekslingsstudenter i Michigan, men ikke så mange på min skole. Noen av de jeg ble kjent med fra Norge, har fortalt at de går på skoler med 10-15 andre utvekslingselever og det gjør litt mer utfordrende å bli kjent med lokale siden de har blitt vandt til det. De forteller også at de ofte tilbringer mye tid sammen fordi det er noen ganger lettere. Jeg synes det er lettere å ha venner som også er utvekslingselever og kan forstå min situasjon, men likevel liker jeg å ha venner som er fra USA fordi da er det enklere å kunne bli kjent med amerikansk kultur og væremåte.

– Vi har fått et par spørsmål fra lesere som lurer på hva homecoming er, kan ikke du forklare!
I oktober hadde vi homecoming, som kan sammenliknes med ball i Norge. Allerede måneder før homecoming hørte man masse snakk om hva man skulle ha på, hvem man skulle gå med osv. Da dagen endelig var her, var det skolens viktigste fotballkamp dette året. Alle elever, lærere, familiemedlemmer og tidligere studenter ved skolen møtte opp for å heie på The Hawks (laget vårt), og da vi vant kunne ikke dagen startet bedre. Deretter gikk alle hjem, gjorde seg klare for homecoming også ble jeg kjørt til en venninnes hus hvor vi var en vennegjeng på 10-15 stk. Etter å ha spist middag sammen og tatt masse bilder dro vi til skolen sammen. Der var det musikk og salen var full av elever i dresser og kjoler, og alle koste seg masse. Vi danset og sang etter musikken, og skolen vår har en skoledans som alle kan. Da skolesangen kom på, løp alle ut på gulvet og begynte å danse sammen til den. Selv om prom er hoved ballet på skolen, som bare er for senior elevene, møtte veldig mange opp for homecoming og det virket som alle koste seg.

Man får et bredt internasjonalt nettverk av å studere i utlandet.
Man får et bredt internasjonalt nettverk av å studere i utlandet.

– Hvordan forberedte du deg før du skulle reise?
Siden jeg skulle bo i USA og har lært engelsk siden 7-års alderen, trengte jeg ikke å forberede meg språklig på å være på utveksling. Engelsk har alltid vært yndlingsfaget mitt, så jeg følte meg veldig stødig. Jeg føler at å ta farvel med familien min og vennene mine er noe av det vanskeligste jeg har gjort og kanskje noen gang komme til å gjøre. Tanken på at disse menneskene som betyr alt for meg ikke kommer til å være rundt meg på ett helt år, slo meg ikke før jeg sto med bagasjen i hånda og flybilletten klar. Hadde ikke fått noe søvn denne natten før jeg sto på flyplassen klar til å reise og klemmene fra foreldre, søsken og venner har aldri føltes bedre for jeg viste at jeg kom tilbake om et år. Mange gruer seg nok til å ta farvel med de som betyr mest for seg, men når man vet hvor mye man vokser dette året og at disse menneskene vil være der når vi returnerer, er det virkelig noe man bør satse på.

– Hvordan var det å lande i USA og samtidig vite at du ikke skulle hjem før om et år?
Da jeg satt på det siste flyet til mitt nye hjem, følte jeg meg faktisk litt skyldig for å ha forlatt familien min for ett år men samtidig utrolig spent på å møte vertsfamilien min og se hvor jeg skulle tilbringe et år. Da jeg kom ned trappa på flyplassen og så vertsfamilien min, klemte vi hverandre og jeg merka at kom til å trives med denne familien med en gang. På tross av en 25-timers reise over Atlanteren, hadde jeg kommet i gode samtaler med familien og la meg ikke før 4 på natta. Jeg ble en del av familien utrolig fort, og klarte fint å tilpasse meg deres livsstil. Følte meg hjemme hos min vertsfamilie og har deltatt som et familiemedlem etter bare en snau uke. Det meste var som forventet, men likevel var det noen ting som var veldig annerledes fra Norge. De første månedene i USA gikk utrolig fort og alt var spennende, så man tenkte ikke så mye på hva som foregikk hjemme i Norge. Etter man ble vandt til det nye livet og hadde tilpasset seg på skolen, kunne man kjenne litt på hjemlengsel. Jeg merket det spesielt på kveldene innimellom eller i helgene, men det gikk fort over når man fortsatte med alt som var å gjøre på skole osv. En ting som mange europeiske elever hadde litt uventede problemer med var at offentlig transport ikke var tilgjengelig, og man må være avhengig av andre til å kjøre rundt. Dette var ikke et stort problem for meg, men merket at det kunne bli litt utfordrede å være med venner, gå på trening eller til senteret uten å ha en som kunne kjøre. Alt i alt har jeg ikke opplevd noe stort kultursjokk, men det var utrolig gøy å møte amerikanere fordi de er veldig åpne og vennlige.

Å studere i utlandet er både gøy og utfordrende.
Å studere i utlandet er både gøy og utfordrende.

– Hva er det beste med å studere i utlandet?
Å studere i utlandet er en opplevelse jeg unner alle mennesker. Det å kunne delta i en fremmedkultur og se hvor mye annet som finnes i verden enn landet man bor i kan være en øyeåpner for mange. Personlig, har det vært en stor drøm å studere i utlandet fordi det medfølger en del goder, både personlig og akademisk. I USA er man ofte mer imøtekommende og åpne til å bli kjent med nye mennesker. Det var et stort sjokk for meg da fremmede i matbutikken i USA startet samtaler om alt mulig, og alle som man gikk forbi i gatene enten vinket eller hilste pent på hverandre, og det har hatt en positiv effekt på meg og jeg har selv blitt veldig utadvendt og imøtekommende.

– Helt til slutt, Nadia, hva vil du si til de som sitter å leser dette og er usikker på om de skal studere i utlandet eller ikke?
Til de som ønsker å studere i utlandet vil jeg absolutt anbefale å dra. Man må være klar for å møte utfordringene som kommer, på lik linje som alle oppturene. Det kan være tøft å være vekke fra familie, venner, kjæledyr, skole og alt annet som vi er trygge på og godt kjent med. Som student i utlandet må man være forberedt på hjemlengsel, å kunne stå på egne bein og stole på seg selv. Med alt dette vil man fort lære at man har blitt mer moden og selvstendig med tiden som har gått. Å bo i en annen kultur med nytt språk, normer og andre verdier gjør det deg mer forståelsesfull, åpen og kunnskapsrik. Denne tiden man er i utlandet komme til å hjelpe deg mye framover i livet og setter ting i andre perspektiver. For at oppholdet skal bli best som mulig er det lurt å by på seg selv, være nysgjerrig og villig til å prøve nye og spennende ting. Når man først åpner seg til andre mennesker blir man overrasket over hvor lett det er å bli kjent med andre, og at de kanskje var like nysgjerrige på å bli kjent med deg. Studier i utlandet er en sjanse som ikke kommer ofte og jeg vil absolutt anbefale å ta sjansen.

Tusen takk Nadia for å ta deg tid til dette. Om du har lyst til å lese mer om Nadia og hennes studier i USA, kan du klikke deg inn på bloggen hennes http://nadiaplussusa.blogg.no/ !

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

LIGNENDE ARTIKLER

Studere i USA

0 2936

0 3254

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar