Melissa i Kentucky

Melissa i Kentucky

0 4889
Melissa serverte hjemmelagde kjøttkaker til vertsfamilien. Å lære seg noen oppskrifter på norsk mat, kan bli en sikker vinner hos vertsfamilien.

Melissa Ulvestad Svanemyr studerer i Kentucky. Hun reiste med organisasjonen Explorius. Her tar hun andre året av videregående. Opprinnelig var denne staten en del av Virginia, frem til 1792 da Kentucky ble den 15. staten til å bli med i den amerikanske unionen. Kentucky er den 37. mest største staten i areal og den 26. mest folkerike av de 50 statene i USA. Vi har tatt en prat med Melissa om utenlandsstudier og livet i Kentucky!

– Først av alt; tusen takk for at du stiller opp, Melissa. Kanskje du kan begynne med å fortelle litt om Louisville?
Louisville er spennende by med mange tilbud. Det er en stor by, jeg er fortsatt ikke kjent med alle veiene. Til gjengjeld har du alt du trenger i kort avstand. Shopping i alle kanter, nydelige parker, utallige spisesteder og igjen, veldig høflige og imøtekommende mennesker. Louisville har også gode sportslag med engasjerte supportere og flotte stadioer. Det er en opplevelse i seg selv å dra på en hjemmekamp. Du har også alle årstidene, varm sommer samtidig som du kan vente snø til jul. En by til enhver smak.

– Hvor begynte det hele for deg; hva fikk deg til å søke deg til studier i utlandet?
For meg ble det å sitte foran skolebenken i Norge i 13 år for lenge. Jeg er en eventyrlysten jente som vil ut å oppleve verden. Å reise som utvekslingsstudent er en eventyrlig kunnskapsrik ”pause” som gir ny giv når du skal ta fatt på vg3. En fantastisk mulighet som jeg ikke kunne gå glipp av. Å oppleve et nytt land, en ny kultur, nye omgivelser, lære språk og ikke minst skape vennskap for resten av livet. Jeg har alltid hatt en drøm og et ønske om å være utvekslingsstudent. Min største motivasjon er det at jeg tørr å gjøre det jeg vil. Følge mine egne drømmer, uavhengig hva de rundt meg syntes. Det er mitt liv, mine drømmer og mine sjanser. Jeg lever i drømmen min akkurat nå, det er dette året det handler om. At jeg fullfører, og er her nå, er det som driver meg videre. Vennskap og språk er også en stor motivasjon. Følelsen av å mestre og lykkes.

Hadde utvekslingsstudent fra Australia hjemme hos seg

Melissa valgte å dra på Explorius "soft landing camp" i New York City før hun dro til Kentucky.
Melissa valgte å dra på Explorius «soft landing camp» i New York City før hun dro til Kentucky.

– Hvordan gikk du frem for å finne informasjon etter du hadde bestemt deg?
Da jeg gikk i 8 klasse var det en eldre jente fra turntroppen min som reiste, og siden den dagen har jeg sagt at jeg også ville være utvekslingsstudent. I mellomtiden hadde vi også en utvekslingsstudent fra Australia hjemme hos oss som motiverte meg veldig mye. Jeg hørte mer og mer om muligheten, og flere jeg kjenner dro årene før meg. 2012 kom, og endelig var det min tur til å starte prosessen. Jeg brukte mye tid og leste om alle forskjellige byrå, blant annet explorius. De jeg hadde snakket med, hadde også reist med explorius og fortalte at det var veldig fornøyd. Jeg hørte mye positivt, og soft landing campen de arrangerer var et stort pluss som jeg gjerne ville få med meg. ”Skrekkhistorier” finner du om alle byrå ute på nettet, og det er vanskelig å ta en avgjørelse basert på de. Selv er jeg utrolig fornøyd med explorius, og vil anbefale de til alle kommende utvekslingsstudenter. De har hjulpet og støttet meg under hele prosessen, og soft landingen campen var en fantastisk opplevelse! Hele prosessen startet med at jeg fylte inn et interesseskjema på hjemmesiden deres(explorius.no). Jeg ble kontaktet til intervju noen dager senere. Etter intervjuet tok det ca en uke før jeg ble oppringt, og de fortalte meg at de gjerne ville ha meg med i programmet.

– Gjorde du noen forberedelser før du reiste?
Explorius arrangerer møter for å forberede alle studentene på det kommende året. Du kan velge mellom tre små møter, eller et stort. Det var et lærerikt møte, med mye nyttig informasjon jeg har fått bruk for. Alt bra praktiske ting til forventninger, kultursjokk, hjemlengsel osv. Min tanke var å forberede meg med å lese engelske bøker, jeg tror jeg endte opp med å lese en bok. Så språket tok jeg på sparket. Det er utrolig hvor mye mer du kan når du ikke har noe annet valg. Avreisedatoen kom, og det var på tide å ta farvel. Jeg hadde bestemt meg for å være tøff og ikke gråte, men det var lettere sagt en gjort. Det ble mye følelser på en gang når jeg måtte si hade til mine aller nærmeste, og vite at det er et helt år til jeg ser de neste gang. Det var trist, men samtidig var jeg veldig spent! Dette var starten på drømmen min, som jeg hadde ventet på i så lang tid. Da jeg kom på andre siden av sikkerhetskontrollen var alt det triste glemt, og jeg var klar for å starte eventyret mitt! Familien og venner har støttet meg gjennom hele prosessen. De fokuserte heletiden på alle fordelene ved å reise, og ikke ulempene. Samtidig vil jeg nevne at den eneste ”ulempen” er at du kommer til å oppleve hjemlengsel. Det er visst om på forhånd, og når den stund kommer gjelder det å tenke på alt det positive å komme seg gjennom det.

– Opplevde du noen kultursjokk i starten?
Jeg har nå vært på utveksling i snart 3 måneder, og kommet over den første ”perioden”.
Den første måneden var gått før jeg rakk å blunke. Alt var nytt. Familien, skolen, venner, maten, kulturen, vaner, klima osv. Jeg opplevde så mye nytt på en gang, at jeg hadde ikke tid til å tenke på hva som foregikk hjemme. Jeg har fått en fantastisk vertsfamilie som tok meg i mot med åpne armer.  De første dagene var veldig spesielle, jeg skulle tross alt bli kjent med min nye familie som jeg skal tilbringe et år hos. Heldigvis kom vi godt overens og fant tonen med en gang. Den andre måneden fløy også avgårde, alt var nytt.

– Si ja til alle tilbud!

Vertsfamilien sto klar på flyplassen for å ta henne imot med hjemmelagde plakater.
Vertsfamilien sto klar på flyplassen for å ta henne imot med hjemmelagde plakater.

– Hvordan var den første tiden i USA?
Den første tiden på utveksling vil jeg beskrive som «forelskelsesperioden», hvor alt i og ved det nye hjemlandet er fantastisk. For min del, er den tiden over nå. Det betyr ikke at ting ikke er bra lenger. Nye ting har blitt en vane og hverdagslig. Jeg har plutselig tid til å “kjede” meg. Det er helt normalt, hva annet kan man forvente? Det kan være godt og minne seg selv på at det er ikke så mye spennende som skjer hjemme i Norge heller. ?Når du kommer til dette punktet er det viktig og nyte de hverdagslige tingene og holde deg i aktivitet. Det er gjennom aktivitetene du får tilbrakt tid med de som har de samme interessene som deg, og som kanskje inviterer deg med på ting du ikke har opplevd før. Det er også viktig å fortsette og vise interesse, ta initiativ selv til å finne på ting med venner. Si ja til alle tilbud, selv om de i første øyekast ikke høres så kule ut. Du kan bli overrasket over hvor gøy rare ting kan være.

– Har du noen tips til hvordan man får venner i starten?
Ikke vær beskjeden, gå bort og slå av en samtale med personer du ikke kjenner. Det vil ikke føre til noe annet enn at du blir kjent og utvikler venner. Når du først har fått noen venner, blir du fort kjent med nye gjennom de. Som utvekslingsstudent er du veldig spennende i starten, og mange er nysgjerrig på deg. Det vil ikke fortsette hele året, så det gjelder å utnytte mulighetene imens du har de. Ta initiativ, finn på ting og bli kjent. Vær deg selv.

– Slutter man å føle seg «ny» på et tidspunkt?
Jeg har blitt litt av en patriot, og er veldig stolt av å være norsk. Jeg vil nok alltid være «norsk i utlandet», men samtidig vil USA alltid være en del av meg. På en måte føler jeg meg allerede lokal, jeg har en vertsfamilie som nå har blitt en del av meg og min familie. Samtidig er jeg en stolt nordmann, som er veldig glad i hjemlandet sitt.

– Artig at du allerede føler du har «glidd inn» i det nye. Så la oss ta lakmustesten på om du virkelig er lokal; tenker du på norsk eller engelsk?
Jeg både snakker, tenker og drømmer på engelsk. Det tok ca 2 mnd, og jeg smilte godt når jeg først tok meg selv i å tenke på engelsk. Det var en rar følelse i starten, men nå er det helt naturlig. De eneste gangene jeg snakker eller skriver norsk er på Facebook, og Skype innimellom. I det siste har jeg skrevet mange rare formuleringer på norsk, og jeg leser over innleggene mine minst 5 ganger på bloggen før jeg publiserer. Jeg har alltid vært sterk i faget norsk, og jeg smiler godt når mamma retter på ord og formuleringer.

– Er det vanskelig å holde følget på skolen?
Personlig vil jeg si at skolen i USA er noe lettere enn hjemme. Det varierer nok fra skole til skole, men slik jeg opplever det, har jeg mer fritid nå. Jeg er veldig fornøyd med skolesystemet, og føler at jeg får mer ut av en skoledag. Full timeplan hver dag med en tettere oppfølging av lærerne. Hjemme starter jeg og slutter på skolen til forskjellig tid hver dag, samtidig med fritimer. Det gjør det vanskeligere å planlegge dagene og fører til mye bortkastet tid. Selv kunne jeg gjerne tenkt meg å fullføre mitt senior år her, men jeg må tilbake for å få alt godkjent. Jeg har tenkt mye på å flytte tilbake å starte på college etter vgs, men det er ikke noe jeg vet sikkert enda. Jeg har opplevd og lært ekstremt mye på de få månedene jeg har vært her, og ser ikke bort ifra at jeg tar turen til et annet land når høyskole står for tur. Opplevelser og minner er mer rikdom for meg, enn penger.

Spennende stat

– Hva kan de som har fått vertsfamilie eller studieplass i Kentucky glede seg til?
Kentucky er en spennende stat, men kanskje en litt mer «sjelden» stat. Kentucky er som oftest ikke den staten du først forbinder med USA. Det eneste jeg viste om Kentucky før jeg kom hit, var KFC. Det gjorde alt enda mer spennende, et helt nytt sted jeg såvidt hadde hørt om. Så langt syns jeg menneskene i Kentucky er høflige og veldig jordnære. Du blir alltid møtt med et smil på gata, og det er ikke sjeldent de slår av en samtale. Kentucky er en country stat, og kjent for Kentucky Derby. Selv syntes jeg det er morsomt å oppleve et annet samfunn/kultur. Country musikk, støveletter, hatt og hesterygg har sin egen sjarm, det mener hvertfall jeg.

– Hva tenker du at du sitter igjen med etter å ha studert et år i utlandet?
Jeg kan ikke få satt ord på hvor glad jeg er for at jeg dro på utveksling! Det er unik sjanse som er veldig lærerik og veldig spennende. Jeg har lært og opplevd ufattelig mye kun på 3 måneder. Samtidig med opplevelser, har jeg blitt mye mer selvstendig. Jeg har også fått kjenne på hva som betyr noe for meg, og ting jeg setter pris på hjemme i Norge. Helt hverdagslige ting som jeg har tatt forgitt tidligere. Jeg føler også at jeg har blitt mer åpen når det gjelder å møte nye mennesker. Å møte de med blanke ark, gi de en sjanse til å bli kjent med deg uten å blande inn hva andre har fortalt deg. Hvis du klarer og legge fordommene på hylla, er det utrolig hvor mange gode mennesker du møter på veien. Det er en utfordring å reise, men jeg vet at alle som vil kan klare det. Det handler om å ha de rette innstillingene. Det er ingen tvil om at det i dagens samfunn er en fordel å oppleve flere sider av verden og være god i språk. Vi har alle godt av å lære og stå på egne ben. Dette svaret ville nok blitt mer utfyllende etter et år, selv har jeg kun vært her i 3 måneder.

– Hva vil du si til de som leser og tenker på å studere i utlandet selv?
Jeg vil uten tvil anbefale til alle som har muligheten å studere i utlandet. Hvis dere vil, og har sjansen, grip den! Dere har absolutt ingenting å tape, og går ikke glipp av noe hjemme. Det er de hjemme som går glipp av noe! 1/3 av mitt utvekslingsår er snart over, og jeg er skråsikker på at dette året kommer til å bli helt fantastisk, og et minne for resten av livet. Hvor bra et utvekslingsår blir, er helt opp til deg selv. Ikke ha altfor høye forventninger og husk at det er du som skal innrette deg etter familien, ikke omvendt(om du velger å bo hos en vertsfamilie).

Veldig fornøyd med Explorius

Vertssøsken blir fort som ekte søsken om du er åpen for det og kjemien stemmer.
Vertssøsken blir fort som ekte søsken om du er åpen for det og kjemien stemmer.

– Er du fornøyd med Explorius?
Jeg er veldig fornøyd med oppfølgingen fra Explorius min. Jeg var heldig med familien, og har ikke hatt bruk for kontaktpersonen min. Men hun har vært her og sett at alt er bra, samtidig har jeg all kontaktinformasjon om det skulle være noe.

– Har du noen tips til fremtidige utvekslingsstudenter?
Før jeg dro fikk jeg en e-post fra en jente som hadde vært på utveksling, hennes tips var og alltid si ja. Uansett om det er snakk om en fotballkamp eller en tur på butikken. Det er også mitt tips til deg om du skal på utveksling. Ikke sitt på rommet alene, da er det så mye lettere å begynne og tenke på de hjemme. Bli med på alt du har mulighet til. Ikke sammenlign ting som er annerledes med hvordan det fungerer hjemme. Vær åpen og godta ting som det er. Selvfølgelig er det annerledes fra Norge, du reiser jo for å oppleve nye ting.  «It’s not wrong, it’s not right. It’s just different». Til tross for at jeg har det så bra, så er det ikke til å stikke under en stol at hjemlengsel er en del av dette programmet. Jeg savner selvfølgelig familien min og venner. Å dra på utveksling var mitt eget valg, og selv om jeg har tunge dager, er det ikke til å sammenligne med alt det positive. Dette året blir ikke noe bedre enn hva du gjør det til selv. Jeg har hatt en fantastisk opplevelse så langt, og resten av oppholdet skal bli minst like bra. Derfor prøver jeg og ikke fokusere så mye på det som foregår hjemme. Istedet for å fortelle om hvor mye jeg savner de, er det mye bedre og snakke om hvor mye jeg gleder meg til å se de igjen. Det kommer til å bli helt nydelig og sette ben på norsk jord og møte alle mine kjære igjen. Når det er sagt, vet jeg at det kommer til å bli tungt å reise ifra alt dette også. Det blir et omvendt kultursjokk. Jeg har godt av å stå på mine egne ben, og vet at alle hjemme er der om jeg trenger de. Jeg vil si lykke til og “go for it” til alle dere som sitter hjemme og lurer. Dere har ingenting å tape. Enn så lenge skal jeg leve mitt gode liv her i statene.

Studier i utlandet gir deg vennskap som kan vare for livet om du tar vare på de. Med Facebook og Skype er det lettere enn noensinne!
Studier i utlandet gir deg vennskap som kan vare for livet om du tar vare på de. Med Facebook og Skype er det lettere enn noensinne!

– Er det noe du skulle likt å vite før du dro, som du vet nå?
Så langt føler jeg ikke at jeg hadde noe manglende informasjon før jeg dro. Jeg er fornøyd med oppfølgingen Explorius har hatt/har, og var så godt foreberedt som jeg kunne bli. Det hadde vært kjedelig om jeg hadde vist og vært foreberedt på alt, det er halve spenningen.

Tusen takk Melissa for at du stilte opp. Har du lyst til å lese mer om Melissas liv og studier i Kentucky, kan du klikke deg inn på bloggen hennes som du finner på http://melissasvanemyr.blogg.no/ !

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar