Marthe i Texas

Marthe i Texas

0 5094
Marthe, verstsøsteren hennes Reighley og bestevenninnen hennes Kaitlynn på Halloween

Ikke alle får en like grei start på studiene i utlandet. En av de som opplevde at ikke alt gikk helt som planlagt, er Marthe Blix. Som det dog pleier å gjøre, ordnet det seg likevel til slutt, og hun er nå en av flere lykkelig utvekslingsstudenter i Texas. Vi har snakket med henne om den litt annerledes starten på utenlandsstudiene og livet i Texas.

– Så hyggelig av deg å takke ja til intervjuforespørselen vår, Marthe! Hvorfor ble det Texas?
Ble tilfeldig plassert i Texas, og er utrolig glad for det. Mange tror det er varmt her hele året, noe de t aldeles ikke er. Været her er utrolig bipolar. Var for eksempel 0 grader ute her om dagen, og dagen etter var det 27. Dessverre tror alle at Texas er cowboys og traktorer også videre. men det er det ikke. Dallas er faktisk en oljeby, så. Er så klart Rednecks som går all out med cowboy boots, rutete skjorte, svær beltespenne og hatt, men har ikke sett så alt for mange av de. Er under den oppfattningen at vi utenfra ser mye mer cowboys enn det egentlig er, men det er ganske mange av dem.

– Kult! Har du vært mye i Dallas så langt?
Vel, nå bor jeg i Fort Worth da, men bodde utenfor Dallas de to første mnd jeg var her. Det jeg likte best med Dallas så langt, er Perot museet. Fantastisk vitenskapmuseum. Så er det også et svært nabolag med masse superdyre hus som jeg ikke helt husker hva heter, men det var utrolig kult. Så er det da Down Town Dallas og Texas State Fair i september/oktober. Også plassen hvor President Kennedy ble drept!

– Men hvorfor valgte du å studere i utlandet i utgangspunktet?
Å dra til USA å gå på amerikansk high school og å oppleve den amerikanske kulturen har vært drømmen min siden jeg var rundt 8 år gammel. Jeg vet ikke helt hva det er med USA som fascinerer meg så mye, men det at dette har vært drømmen min så lenge er i hovedsak det som motiverer meg. Jeg brukte lang tid på å bestemme meg, men dette er definitivt det beste valget jeg noen sinne har tatt, og jeg har vært utrolig heldig med plassering og familie.

Bildet er av Marthes tidligere vertsmamma og søster, Renee og Coco, og Marthe i Botanic Garden i Fort Worth.
Bildet er av Marthes tidligere vertsmamma og søster, Renee og Coco, og Marthe i Botanic Garden i Fort Worth.

Rot med Education First

– Hvordan gikk du frem for å finne informasjon om alternativene dine?
Etter jeg bestemte meg, sjekket jeg hva forskjellige organisasjoner tilbød. Jeg snakket med personer jeg kjenner til som har gjort dette før, leste 100 vis av blogger og søkte mye på Internett etter informasjon. I hovedsak snakket jeg med STS Education og Education First Foundation. Jeg endte opp med å velge Education First fordi jeg kjente personer som har reist med dem før, og de virket veldig profesjonelle. Viser seg i ettertid at jeg burde valgt et annet selskap. Så klart Education First har sine positive sider, men det har vært mye rot blant annet med søknaden og med familie etter at jeg kom hit. Ble plassert i en velkomst familie, som vil si at jeg bare skulle bo der midlertidig, og etter omtrent to måneder der fikk jeg beskjed om at jeg måtte finne meg familie på egenhånd om jeg ville gå på samme skole, og jeg fikk en tidsfrist på 1 uke. Sier seg selv at jeg ikke fikk det til. Heldigvis sa broren til min daværende familie at hans familie kunne ta meg inn, så nå bor jeg en time unna hvor jeg først bodde, med en herlig familie og trives godt på skolen. Hele poenget med alt det der, er at framtidige studenter burde sjekke grundig før de velger organisasjon. Sjekk ut Aspect, AFS, Explorious, Speak, Rotary, Into og så videre.

– Hvordan forberedte du deg før avreise?
Som sagt sjekket jeg ut masse blogger for å se hvordan andre hadde hatt det. Det er viktig å ikke ha for store forventninger, så jeg jobbet mye med det. Education First hadde en Pre Departure Camp i Oslo i mai/juni hvor jeg fikk møte halvparten av studentene som skulle til USA og vi fikk mye nytting informasjon. Education First tilbyr også en camp i Boston når du kommer til USA, men det var en ekstra kostnad på 10 000 kroner så jeg takket nei til den. Jeg elsker engelsk, så følte jeg hadde god kontroll på språket før jeg dro. Viste seg at engelsken min var mye bedre enn jeg trodde. Får komplimenter på engelsken min hele tiden, og en av de tingene jeg har hørt mest på skolen er «wait, you’re not american? What?». Familien min og vennene mine har vært utrolig støttende hele veien. Tror helt ærlig at det er vanskeligere for dem å takle situasjonen enn det er for meg, siden det skjer noe nytt for meg hele tiden. Jeg forberedte meg veldig mye mentalt på å si farvel til de menneskene som betyr mest for meg. Klarte å holde tilbake tårene til jeg satte meg på flyet fra Evenes til Oslo. Det var så klart vanskelig å si hade, men jeg vet at jeg får se dem igjen om ikke alt for lenge.

Et gruppebilde fra siste dag med koret på Plano East Senior High, på Marthes siste dag på den skolen.
Et gruppebilde fra siste dag med koret på Plano East Senior High, på Marthes siste dag på den skolen.

– Hva tenkte du når du landet i USA? Opplevde du et kultursjokk?
Når flyet landet i Dallas hadde jeg så utrolig mange følelser svirrende inni meg. Jeg var vel mest spendt og nervøs. Først var hele opplegget som en drøm. Har enda ikke gått helt opp for meg at jeg bot halve verden borte fra familien min og at jeg lever drømmen min. Den første perioden var ganske tøff fysisk. Grunnet mye nervøsitet klarte jeg ikke å drikke så mye, noe som resulterte i at jeg ble veldig dehydrert og et legebesøk på Labor Day. Måtte jo starte på ny skole for en måned siden, så har på en måte vært ny to ganger, men så fort du sier utvekslingsstudent, har du noen å prate med. Jeg hadde ingen forventninger til hvordan ting skulle bli. Jeg var åpen for alt, noe Education First var veldig glade for da jeg måtte flytte en time unna hvor jeg bodde. Tror egentlig ikke jeg har hatt noe kultursjokk.

– Hva har overrasket deg mest så langt?
Var ikke helt klar over hvor tydelig du må være med hva du føler, men var klar over at det kom til å bli en stor forandring fra hjemme. Om du er uenig i noe, så må du si fra og virkelig forklare hvorfor du er uenig. Ikke forvent at familien skal skjønne hva du mener med en gang. Vær tydelig på hva du tror på og hva dine meninger er om ting, men ikke vær for «rett på». Sjansen for å havne hos en religiøs familie, så vær forsiktig med hvordan du trår fram på det området.

– Er det mange utvekslingselever ved din skole?
På min skole vet jeg om to andre studenter. En fra Norge og en fra Vietenam. Jeg gjorde en liten tabbe når jeg begynte på ny skole midt i semesteret. Jeg spiser nemling lunch med søstra mi og hennes venner hver dag, noe jeg egentlig ikke burde gjort men men. Det tar tid å komme seg innpå de lokale, iallefall hvor jeg bor. Men det beste tipset jeg har er å bare kaste seg ut i det å ta kontakt med folk. På Saginaw High er det ganske mange som syntes andre kulturer er spennende. De spørr masse, og jeg kan trygt si jeg har fått mange rare spørsmål, som for eksempel «So, since you probably can’t afford cows in Norway, do you like eat polar bear meat?», «Do you have black people in Norway» eller «Do you know what McDonalds is?»

Marthe på rollerskating med to andre utvekslingstudenter.
Marthe på rollerskating med to andre utvekslingstudenter.

– Hva tenker du at du vil sitte igjen med etter året ditt i Texas? Opplevelser – men noe mer?
Jeg syntes dette er en fantastisk mulighet, og jeg unner alle sammen den samme muligheten som jeg har fått. Ikke bare blir du bedre i et fremmedspråk, men du lærer utrolig mye om andre mennesker og andre kulturer. Føler jeg lærer så utrolig mye mer enn jeg gjorde på skolen i Norge. Skolene her i USA lærer ting på helt andre måter enn vi gjør i Norge. Har for eksempel ikke en eneste bok. Alt foregår i timene og på papir. Ingen lærere, i alle fall på min skolen, sier «her er en bok, les kapittel 9». Føler meg også mye tryggere på engelsken min siden jeg må snakke det hele tiden for at folk skal forstå. Folk her er også veldig interessert i å høre om andre kulturer. Får masse spørsmål om Norge og hvordan ting er der.

– Tross dine uheldige opplevelser med Education First, vil du anbefale andre å dra på utveksling?
Go for it. Jeg angerer ikke et sekund på at jeg tok denne muligheten til å komme meg ut av Norge. Jeg anbefaler studier i utlandet på det aller sterkeste. En ting alle burde tenke grundig over før de tar valget er; hvor mye kan jeg takle på egenhånd? For du er på egenhånd. Det er ingen som kan lese kroppspråket ditt like godt som mamma eller pappa. Du må si fra om det er noe og spørre om du trenger noe. Du bor hos en helt fremmed familie som ikke kjenner deg, så kommunikasjon er viktig. For å få det best mulige oppholdet som mulig, bør du være åpen for det meste. Om du har for høye forhåpninger, risikerer du at året kommer til å bli forferdelig.

– Har det gitt mersmak å studere i utlandet?
Jeg vil helt klart studere i utlandet etter dette året. Har lyst til å studere ved enten Brown University eller Texas A&M.

Tusen takk Marthe, og lykke til videre med livet og studiene i Texas. Så får vi håpe at det ikke er mer drama i vente – verken fra Education First eller andre. Har du lyst til å lese mer om hvordan det går med Marthe, kan du klikke deg inn på bloggen hennes som du finner på http://martheblix.blogg.no/ !

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

LIGNENDE ARTIKLER

Studer i USA

0 3319

0 4919

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar