Linda i Oklahoma

Linda i Oklahoma

0 4832

Oklahoma er en delstat som ligger i den sørlig-sentrale regionen i Amerikas forente stater. Oklahoma City er delstatens hovedstad og største by. Med ca. 3,5 millioner innbyggere er Oklahoma den 28. mest folkerike delstaten i USA. Delstaten ble opprettet i det som var Indianerterritoriet den 16. november 1907, og ble den 46. delstaten som ble med i unionen. Her bor og studerer også Linda Berge. Hun er på utveksling med STS for skoleåret 2013/2014.

– Takk Linda for at du stiller opp til dette intervjuet. Vi kan jo starte med det vanlige; hvordan kom du inn på tanken om å studere i utlandet? Hva fristet deg til å rette nesen mot studier utenfor Norge? Var det en livslang drøm som du ønsket å realisere, eller var det tilfeldigheter som ledet til studiene i USA?
Jeg hadde egentlig lenge tenkt på hvordan det ville være å ta et år i utlandet, men det tok en stund før jeg endelig klarte å bestemme meg. I begynnelsen tenkte jeg på å dra til England gjennom skolen, men synes det å reise til USA hørtes mye mer spennende ut. Bestemte meg egentlig veldig sent at jeg skulle dra til USA. Det var mye fram og tilbake – skal jeg, skal jeg ikke. Er jo ikke bare bare å dra fra venner og familie for et helt år. Men jeg ønsket å oppleve noe nytt og var lei av det samme gamle. Og det å kunne lære engelsk flytende, få mange nye venner, ta del i en ny kultur og den amerikanske school-spiriten fristet veldig. Pluss at jeg var overbevist om at jeg kom til å angre om jeg ikke dro. Så da ble det til at jeg dro på utveksling til USA!

Fornøyd med STS

Utveksling med STS
Linda tar skoleåret 2013/2014 i Oklahoma i USA. Hun reiste med STS og har fått vertsfamilie i Oklahoma City.

– Amerikansk skolekultur, ja. Det er noe mange kommer inn på og trekker frem som en av hovedfordelene med å bo og studere i USA. Samtidig representerer dette også en viktig kulturforskjell mellom USA og Norge. Hva var neste steg i prosessen for din del? Hvordan gikk du frem for å velge hvilken organisasjon du skulle reise med?/em>
Jeg leste utallige blogger fra både tidligere og nåværende utvekslingselever, og snakket med venner og familie om hva de tenkte. Når det kom til det å velge utvekslingsbyrå så jeg på mange forskjellige, men endte opp med å velge STS. Jeg hadde reist med de på språkreise til England året før og hadde derfor en positiv erfaring med de. De var også veldig behjelpelige gjennom hele prosessen og har ikke angret et øyeblikk på at jeg valgte STS. Vurderte også EF en stund, siden det var det byrået søsteren min reiste med når hun var på utveksling. Men på grunn av at jeg ikke har hørt så mye positivt om EF, så ble det til at jeg valgte STS.

STS er det flere som har bemerket de opplevde som gode og seriøse, men noen har også hatt trøbbel på grunn av svikt hos sine mottakerorganisasjoner. Man er jo helt alene i dette nye landet, og nøkkelen for suksess er integrasjon og vilje til å tilpasse seg. Hvordan forberedte du deg på å skulle flytte til USA og leve som amerikaner et år?
Det å forberede meg til et år hjemmefra, var en av de tingene jeg synes var vanskeligst. Å være 110% forberedt er jo umulig, siden alt er nytt og du må gjøre alt alene uten den samme støtten som man har rundt seg hjemme. Jeg leste blogger og diverse informasjonssider om utveksling, ellers hadde STS en avreisehelg i april, hvor vi fikk mye informasjon om ting vi burde forberede oss på og på hvordan det var å være en utvekslingselev. I løpet av den helga møtte jeg også andre som skulle gjøre det samme og det hjalp å få snakket med personer i samme situasjon.
Familien og vennene mine var for det meste støttende hele tiden, selv om de ikke akkurat ville at jeg skulle dra. Det kan ikke være lett for dem heller, å sende et familiemedlem på andre siden av jorda for nesten en helt år. Men dette er en sjanse jeg kun har engang i livet, og kommer jo hjem igjen. Men uansett om du vet at det kun er 10 måneder til du skal få se familien og vennene dine igjen så blir det tungt å si farvel. 10 måneder er jo ganske lenge. Når jeg først kom til USA, tilbrakte jeg en uke på en forberedelsescamp i New York med en del andre utvekslingselever. Den første uken av oppholdet mitt gikk da kjempe fort! Fikk opplevd mye og forberedet meg enda mer før jeg skulle møte vertsfamilien. Hadde i alle fall en kjempe gøy uke, og det var virkelig verdt pengene å være med på forberedelsescampen.

«School spirit» og komplimenter

Studier i USA
Utveksling til Oklahoma lever opp til forventningene for Linda. Hun synes STS har gjort en god jobb med å følge henne opp og det samme med mottakerorganisasjonen.

Når gikk det opp for deg hva du hadde begitt deg ut på? Og hvordan var første møtet med vertsforeldrene dine?
Det var vel først etter at jeg hadde sagt hade til alle de jeg ble kjent med i New York, og da jeg skulle ta flyet videre til Oklahoma City at jeg virkelig innså hva det var jeg gjorde. Men alt gikk mye bedre når jeg endelig møtte vertsmoren min på flyplassen trygt fremme i Oklahoma City. De første ukene var litt lange, hovedsakelig fordi jeg ikke kjente så mange og skolen ikke hadde begynt enda. Uansett gikk det helt greit, alt var nytt og fikk mange inntrykk og hadde nesten ikke tid til å tenke på hjemme. Første skoledag var ganske skummel. Skolen var kjempestor med over 2000 elever, noe som er nesten det dobbelte av det jeg er vandt til hjemmefra. Kjente heldigvis en jente fra før av, så hadde noen å spise lunsj med første dagen. Fikk også mange nye venner de kommende ukene, så ble flere å snakke med og mer å gjøre. Det var først etter noen måneder, når alt begynte å bli ”vanlig” at jeg av og til begynte å merke litt hjemlengsel. Når vennene dine der hjemme forteller deg at de savner deg eller forteller deg om morsomme ting som skjer, da merker du av og til at du kunne tenkt deg å vært der. Men jeg angrer overhodet ikke på at jeg dro hit, jeg skal lett klare å overleve det å ha litt hjemlengsel av og til. Ser jo allerede hvor fort tiden her har gått, kan ikke tro at jeg nesten har vært her i 4 måneder allerede.

– Hva er det beste med å studere i Oklahoma?
Det beste med å studere i Oklahoma er det å få oppleve den amerikanske school spiriten, det å få oppleve noe nytt og annerledes enn det jeg vanligvis er vant med. Folkene er her også veldig hyggelige, og gir komplimenter hele tiden.

– Hva har Oklahoma city å by for utenlandsstudenter? Hva kan fremtidige studenter og utvekslingselever glede seg til?
Oklahoma City har så å si alt av ting du kan gjøre, de har tusenvis av resturanter og fastfood steder, mange kinoer og shopping-steder, OU basketball og amerikansk fotball. De har også mange andre ting her, så det er mange muligheter og ting å finne på.

God oppfølging fra koordinatoren

– Har mottakerorganisasjonen gitt deg god oppfølging? Er du fornøyd med din kontaktperson?
Jeg føler at jeg har fått ganske god oppfølging av koordinatoren min her. Hun ringer meg en gang hver måned for å høre hvordan jeg har det. Hun er også veldig hyggelig, og sier alltid at jeg må si ifra om det er noe som plager meg. Det blir også av og til arrangert ting for oss utvekslingselever, som blant annet et «christmas party» for utvekslingselevene som jeg var på nå nettopp. At det er noe som skjer er alltid gøy!

– Når du tenker i hodet for deg selv, tenker du på norsk eller veksler det litt?
Hodet mitt veksler hele tiden mellom norsk og engelsk, blir jo av og til at jeg tenker på engelsk siden det er det eneste språket jeg snakker her borte, bortsett fra når jeg skyper. Men jeg snakker jo regelmessig med både venner og familie både på Facebook og epost, så tenker for det meste på norsk. Hender at jeg glemmer ord på norsk, så gruer meg til jeg kommer hjem igjen og skal ha den første norsk prøven min (eller nynorsk).

– Mange utenlandsstudenter sliter med å få venner i begynnelsen. Har du noen tips til hvordan man kan gå frem for å bli kjent med nye? Et eksempel er en som fortalte at hun pleide å spise lunch med nye mennesker hver dag. Har du noen tips?
Det kan være litt vanskelig å få venner i begynnelsen, men det er viktig å ta sjanser. Kommer ingen å snakker med deg, så ta initiativ selv! Jeg merket selv at første skoledag var ganske vanskelig, jeg kjente ingen, visste ikke hvor klasserommene var, visste ikke hvordan lærerne var så jeg skal innrømme at jeg var ganske så redd. Heldigvis ble alt bedre de kommende dagene, da jeg fikk snakket med forskjellige folk og jeg fikk noen venner i alle klassene mine. Så mitt tips er å ta initiativ, og husk å smile mye og virk positiv, vær en person som folk vil bli kjent med. Ikke sitt for deg selv å se sur ut, ingen vil vell komme bort å snakke til deg da?

– Tror du at du noen gang vil føle deg «lokal» eller vil du alltid være «norsk i utlandet»?
Om jeg hadde bodd her lengre enn et år så ville jeg vel muligens følt meg litt mer lokal. Men med tanke på at Norge er det landet jeg er fra, så er det vel bare naturlig at det er norsk jeg føler meg. Blir jo også ofte kalt for Norway her!

Skulle gjerne visst litt om Oklahoma på forhånd

Utveksling til USA
Amerikanske skoler er kjent for sine storslagne arrangementer både innen idrett og skoleball. Pomp og prakt uten sidestykke, gjør aftenen til en uforglemmelig og minnerik opplevelse.

– Mange trekker frem læringsutbytte som et viktig argument for å dra på utveksling. I tillegg til at man får oppleve noe nytt og får en prøvesmak på å skulle klare seg på egenhånd, mener mange at de får en viktig kompetanse gjennom å bo og leve i en annen kultur. Hva opplever du at du får ut av studiene i utlandet?
Jeg føler så absolutt at jeg lærer mer her enn hva jeg gjør i Norge. Lærerne her er så mye mer engasjerte i fagene sine så det blir mye enklere å henge med i timene. Jeg lærer engelsk flytende, lærer om en ny kultur og lærer å kjenne meg selv bedre. Blir også mye mer selvstendig og må lære meg å ta avgjørelser selv, uten å snakke med foreldre eller familie og venner. Du lærer så mye mer enn hva du hadde gjort om du bare hadde dratt på ferie til et land. Når du drar på ferie så ser du bare fasaden av hvordan ting er, men om du skal bo og studere et sted for et helt år så gir det deg muligheten til å bli en del av alt det som foregår. Du får på en måte oppleve stedet på samme måte som de som bor der fra før av, og det er utrolig lærerikt.

– Vil du anbefale andre å studere i utlandet?
Det å studere i utlandet er helt klart noe jeg anbefaler! Det er en perfekt mulighet til å knytte bånd rundt om i verden, lære seg engelsk flytende eller et helt nytt språk, ta del i en ny kultur og lære å kjenne seg selv bedre. Men du må vite at det ikke alltid vil være like enkelt, du vil savne familien, vennene, byen – så å si alt der hjemme. Men det vil bli verdt det, for tenk på alle de opplevelsene du vil få! Jeg føler meg allerede mer selvstendig enn det jeg var før jeg dro, jeg har fått gjort ting som jeg aldri har gjort før, forbedret engelsken min, fått nye venner og mange nye opplevelser. Og flere skal det bli!

– Har utenlandsstudiene gitt mersmak? Kan du tenke deg å studere mer i utlandet etter videregående? Har du tenkt noe på dette?
Det er fristende, med tanke på at det er en super mulighet til å lære mye. Du får delta i en ny kultur, få nye venner og mange nye opplevelser. Men det er vanskelig å si hva jeg kommer til å gjøre enda. Alt jeg vet nå er at det er fortsatt mange land som jeg skal besøke en gang i fremtiden!

– Hva skulle du likt å vite før du dro, som du vet i dag?
Det er vanskelig å svare på.. Men jeg kunne tenkt meg å visst litt mer om Oklahoma sånn generelt, for det var en av de statene jeg egentlig ikke visste så mye om. Alt jeg visste om Oklahoma var vell egentlig at de hadde vært utsatt for tornadoer… Men så snart jeg fikk vite at det var Oklahoma jeg skulle dra til, så satte jeg i gang med å Google å lese om plassen.

Har du lyst å lese mer om Lindas liv og studier i Oklahoma kan du lese bloggen hennes som du finner på http://lindaiusa.blogg.no/ Om du har lyst å lese intervjuer med andre som har studert i USA, kan klikke her.

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar