Lene i New York City

Lene i New York City

0 6621


New York, «the big apple», er kjent som en verdensmetropol for mote så vel som finans. Byen som har blitt portrettert i utallige TV-serier som «Sex and the City» og «Gossip Girl», tiltrekker seg stadig flere utenlandsstudenter. Vi har snakket med en av de mange nordmennene som studerer i New York, Lene. Les det spennende intervjuet!

Flere og flere nordmenn velger å studere i utlandet. Motivasjonen er ulik. Noen vil ut først og fremst for opplevelsens skyld, andre har språkkompetanse for øyet, mens atter andre finner veien ut av landet på grunn av manglende studiemuligheter for sin utdanning. Hva var din hovedmotivasjon for å studere i utlandet, Lene?
– Jeg traff kjæresten min da jeg var på ferie i New York, og etter en lengre periode med avstandsforhold flyttet jeg dit i 2007. Da jeg enda ikke hadde fullført utdannelsen min i Norge, benyttet jeg meg av sjansen til å ta en bachelorgrad i New York. Jeg tror ikke det fins et mer ideelt sted å studere business og finans, da en virkelig får oppleve industrien på kloss hold.

Hvordan var overgangen å skulle flytte fra lille Norge til en verdensmetropol som New York?
– Helt i begynnelsen var jeg utrolig nok ikke så begeistret for NY. Alt virket skittent og gammelt, jeg syntes New Yorkere var konfronterende og arrogante, og jeg hadde kjempe hjemlengsel. Men så etter hvert ble jeg vant til byen, fant flere og flere venner jeg matchet bra sammen med, og det positive begynte å overskygge det negative. Nå syns jeg faktisk at New Yorkere har en herlig selvtillit, pågangsmot og livs entusiasme (det gjelder i hvert fall de jeg møter i mitt miljø). De er også veldig flinke til å backe hverandre opp, gi ris og ros når det er fortjent, og det føles nå befriende hvor direkte de er. Jeg har lært at man vil finne positive og negative ting hvor enn man befinner meg, om det er i Norge eller New York. En må bare gi det litt tid, og være åpen for det som er nytt og annerledes, så sklir ting forhåpentligvis på plass etter hvert.

Høy arbeidsmengde og vrangt personale

New York er også hjemmet til en rekke prestisjetunge universiteter og skoler innen et vidt spenn av ulike fagfelt. Prestisjetunge institusjoner som Columbia University og New York University trekker studenter fra hele verden. Hvor studerer du?
– Det første året i New York studerte jeg ved Brooklyn College, før jeg søkte meg over til Baruch College like ved Flatiron på Manhattan. Her tok jeg de 3 siste årene av en BBA i finans, og etter graduation søkte jeg meg videre inn på en MBA i finans og økonomi. Jeg stortrives med å studere i New York, og jeg har lært utrolig mye både faglig og om meg selv som person. I tillegg har jeg fått muligheten til å møte mange spennende mennesker fra over hele verden, da både New York og Baruch er kjempe multikulturell.

Hva var tyngst ved å studere i utlandet?
– Jeg har måttet jobbe veldig hardt som student ved Baruch College, og arbeidsmengden har ikke avtatt etter at jeg ble MBA student. Som utenlandsstudent krever skolen at en tar minst 12 credits per semester (dvs. 4-5 fag), og en må vedlikeholde en snittkarakter på over 3,0 ut i fra max 4,0. Et typisk semester for meg er at jeg per fag har 2-3 eksamener i halvåret, ukentlige lekse innleveringer, og et gruppe prosjekt der en må levere både skriftlig rapport og en muntlig presentasjon foran klasses. I tillegg må man møte opp til nesten hver eneste forelesning, siden man risikerer å få stryk karakter hvis man har mer enn 4 fravær.

– En annen ulempe ved å studere i New York er at skolepersonalet ikke alltid er like behjelpelig, i hvert fall ikke ved de skolene jeg har studerte på. Særlig i begynnelsen virket det for meg som de var generelt sure og mistrivdes sterkt i jobben sin. Men så etter hvert fikk jeg tykkere hud, og lærte meg å kommunisere mer bestemt og direkte med dem, da jeg så dette ga bedre utslag enn ”forsiktig og høflig.”

Enkelt å skifte universitet med gode karakterer

Hvilke universiteter søkte du deg til og hvordan valgte du du de ut?
– Jeg hadde ikke sett noen av skolene før jeg søkte. Mitt første inntrykk av Brooklyn College var at skolebyggene var gamle, og området rundt campus var kjipt og utrygt. Det positive var at skolen hadde et fint lite uteareal med gress, trær, blomster og sitteplasser. Baruch College derimot er et nytt, moderne og fresht 17 etasjes bygg fra 2001, og selv om det ikke er noe særlig uteområde for elevene, så er det nok å ta seg til i nærmiljøet. Skolen ligger i gåavstand fra Union Square og Soho i den ene retningen, og Macy’s ved Herald Square i den andre retningen.

– Jeg søkte på 4 forskjellige CUNY (City University of New York) institusjoner, deriblant Brooklyn College og Baruch College. Da jeg ikke kom inn på første valget Baruch College, aksepterte jeg skoleplassen ved Brooklyn College som var mitt andre valg. Når man først har kommet inn på en av CUNY skolene er det forholdsvis enkelt å søke seg videre inn på de andre, hvis man etter et skoleår har oppnådd en høy snittkarakter.

Freshman year ikke dekket

Hvordan er boligstandarden og hva koster det å studere i New York?
– I NY er bostandarden ganske dårlig i forhold til Norge, men likevel er husleia høy. De siste årene har jeg bodd i Park Slope, et trivelig og forholdsvis trygt nabolag i Brooklyn, ca. 20 minutter med subway fra Soho på Manhattan. Vi betaler i underkant av 2.000 USD i måneden for en 3 roms, dvs. ca. 11.600 NOK med dagens kurs 5,8, og dette er “billig” sammenliknet med andre liknende leiligheter i Park Slope. Hvis en er villig til å bo lengre ut i Brooklyn, eller i Queens og New Jersey kan en få mer leilighet for pengene. Derimot på Manhattan må en regne med å betale mer, og og her krever mange huseiere at en betaler rundt 1 års husleie i depositum hvis man ikke kan levere en amerikansk kredittsjekk. Beste måten å unngå dette problemet på, er å leie rom sammen med en person som trenger roommate og som allerede har vist kredittsjekk.

– Siden freshman year i USA ofte ikke dekkes av Lånekassen, måtte jeg spare inn nok penger for tuition, husleie, mat- og husholdningsutgifter. Da jeg reiste over hadde jeg spart opp 150.000 kroner, og klarte meg fint på det. Dette beløpet var basert på tuition kostnadene mine ved Brooklyn College i 2007-2008, så dette varierer så klart i forhold til forskjellige skoler, og i dag er tuition kostnader høyere enn det var for 5 år siden. For å finne ut hvor mye penger du trenger ved en skole du er interessert i, er det bare å kontakte International Student Office ved denne skolen.

Aktuelt å jobbe i New York etter utdanningen

Norge er jo kjent for å ha både solide arbeidsvilkår og gode lønninger. Likevel er det jo en viss prestisje i å kunne føre opp arbeidsgivere fra utlandet opp på CV’en, og ikke minst er mulighetene langt større i USA for de aller fleste yrker. Hvilke tanker har du gjort deg om å ta steget videre fra å studere i utlandet, til også å jobbe i utlandet?
– Etter mine studier har jeg planer om å gjøre Optional Practical Training (OPT) i New York, dvs. alle utenlandsstudenter har lov til å søke om 1 års arbeidstillatelse etter endte studier. Når det er over får jeg håpe at en bedrift vil tilby å sponse meg slik at jeg kan få 3 eller 5 års arbeidsvisum. Jeg kan ikke planlegge mer enn et par år om gangen, men vet at jeg til slutt vil flytte hjem til Norge for å bo nærmere min familie. Drømmesituasjonen hadde jo vært å ha en jobb der jeg kunne pendle Norge – New York.

Det å være utlending og skulle konkurrere med nasjonale søkere er ikke alltid like enkelt. Og som du sier vil du jo være nødt til å finne en arbeidsgiver som er villig til å ordne visumpapirene. Imidlertid er jo den viktigste faktoren for arbeidsgivere når de skal sammenligne to likelydende kandidater erfaring. Og da helst relevant erfaring. Hva har du gjort ved siden av studiene for å opparbeide deg erfaring nok til å ikke stå på bar bakke ved endte studier?
– I sommer hadde jeg et internship der jeg fikk prøvd meg som Structured Products / Leveraged Buyout Analyst ved en bank. Lærte utrolig mye, og traff mange hyggelige og flinke mennesker med mange års erfaring innen finans. Høydepunktet var da jeg og 3 andre interns måtte holde et foredrag foran over 20 bankfolk. Jeg har også jobbet to semestre som Wealth Management Intern ved UBS Financial Services, og før det var jeg Finance Tutor ved Baruch College. Å prøve seg i arbeidslivet mens en studerer i NY kan både være skummelt og krevende, da det er stor konkurranse om jobbene og mange har veldig spisse albuer. I tillegg har man ulempen ved å være utenlandsstudent, siden mange firma ikke vil kaste bort tiden på å lære opp mennesker som i fremtiden vil trenge sponsing for arbeidsvisum. I NY er det også mange ulønnede internships, og man må betale for et 1-credit internship course ved skolen for å få lov til jobbe. Man risikerer også å måtte jobbe for mennesker som ikke alltid behandler en så bra, og arbeidsoppgavene er ikke alltid like lærerike. Likevel så anbefaler jeg alle norske studenter å prøve å jobbe i NY, da arbeidserfaringen og opplevelsen er gull verdt, og veldig annerledes enn hva vi er vant med i Norge. Jeg har fått praktisere mye av det jeg har lært på skolen, og lagt et godt grunnlag slik at det blir lettere for meg å søke fast jobb etter endte studier, om det så er i Norge eller NY. Arbeidserfaring i utlandet gjør at en vokser utrolig mye, og en lærer seg å jobbe både hardt og smart for å lykkes karrieremessig.

Takk for intervjuet, Lene! Helt til slutt: Savner du Norge?
– Jeg savner så klart fortsatt familie og venner, men har vært heldig å fått mye besøk fra Norge, og så reiser jeg hjem et par ganger i året. Sjokolade og smågodt er da også klart best i Norge, og så syns jeg vi har så mye friskere frukt og grønnsaker der hjemme. Mye av det som selges i NY smaker og lukter gammelt, men har heldigvis funnet noen salatbarer der råvarene pleier å være gode.

Lene blogger også på bloggen «The Norwegian New Yorker» hvor du kan lese mer om hennes spennende liv og studier i storbyen.

LIGNENDE ARTIKLER

0 4887

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar