Kristi i Perth, Australia

Kristi i Perth, Australia

0 3641
Studier i Australia
Kristi studerer i Australia. Hun setter pris på det rike dyrelivet, det deilige klimaet og de pulserende storbyene.

Kristi Pedersen studerer i Perth i Australia skoleåret 2014/2015. Hun dro på utveksling med Explorius. Kristi er en av flere og flere utvekslingsstudenter og utenlandsstudenter som får øynene opp for studiemulighetene i Australia. Ikke bare er landet engelskspråklig (riktignok med et stort innslag av «ocka» – australiensk slang), men det byr også på et unikt landskap og dyreliv, kombinert med et herlig klima. Selv om man ikke er garantert å få strandlinje, er man som student i Australia garantert å få betraktelig flere soldager enn hva Norge kan by på – selv med global oppvarming og gode rekordsomre. Fristet? Få med deg Kristis tips og erfaringer med studier i Australia!

Ville bli flytende i engelsk

Gjennom utenlandsstudiene i Australia håper Kristi å bli flytende i engelsk. Og kanskje hun plukker opp "ocker" i tillegg?
Gjennom utenlandsstudiene i Australia håper Kristi å bli flytende i engelsk. Og kanskje hun plukker opp «ocker» i tillegg?

– Hei Kristi. Tusen takk for at du kunne stille opp til et intervju med oss. Kanskje du kan begynne med å fortelle hvor historien starter for din del? Når begynte du å tenke på å studere i utlandet?
Jeg har veldig lenge vært klar over at jeg ønsket å studere i utlandet. Den aller største grunnen til at jeg så lenge har hatt lyst til dette, er at jeg elsker virkelig å reise. Jeg elsker å se nye steder, oppleve nye kulturer og møte nye mennesker. Jeg var også alltid klar over at jeg ønsket å studere i et engelsk-talende land. Dette var fordi jeg i alle år har hatt et sterkt ønske om å kunne snakke flytende engelsk. Målet mitt var å bli så flink i engelsk, at jeg kunne snakke engelsk fremfor andre mennesker, uten å føle meg dum eller å skamme meg. Selv om jeg alltid har vært klar over at jeg ville reise på utveksling til et engelsk-talende land, har det ikke alltid vært Australia som stod øverst på listen min. I mange, mange år, var min aller største drøm å få flytte til USA (aller helst California, haha). Jeg er fortsett usikker på hva som egentlig fikk meg til å endre mening, men da jeg skulle begynne søke-prosessen bestemte jeg meg rett og slett bare for å søke meg til Australia, istedenfor USA.

– Hvordan gikk du frem for å velge en organisasjon?
Etter at jeg hadde bestemt meg for at jeg helt sikkert ville på utveksling, begynte både familien min og jeg, med den vanskelige prosessen med å velge organisasjon. Vi synes det var utrolig vanskelig å velge ut en organisasjon, i og med at det er så mange organisasjoner å velge mellom. I tillegg er det alltid noe positivt og noe negativt å høre om hver eneste organisasjon. Til slutt bestemte vi oss for at Explorius var en organisasjon som vi syntes hørtes trygg og god ut. For oss var utvekslingsblogger en god hjelp, da vi leitet etter ”den rette” organisasjonen.

– Hvordan forberedte du deg før avreise?
Explorius tilbydde noen ”før avreise”-kurs (disse markedsføres som «Get Ready», journ. anm.), som alle var nødt til å delta på. Jeg var på to slike kurs, men følte egentlig ikke at jeg fikk noe svært nyttig informasjon her. Det meste hadde jeg hørt før, enten i papirene de sendte oss, eller på nettet av andre utvekslingselever. Likevel var det en liten trygghet i å få delta på disse møtene, ikke bare for min egen del, men også for mine foreldre, som nok var minst like nervøs som meg.

Les masse utvekslingsblogger!

– Har du noen gode tips til hva som er lurt å gjøre i tiden før avreise da?
Måten jeg synes hjalp veldig å forberede meg på, var å lese så mange utvekslingsblogger som mulig. Som tidligere nevnt, det er hos disse personene vi får høre hele sannheten. Jeg brukte time ut og time inn på PC’en min, der jeg leste bloggene til utvekslingsstudenter over hele verden. Jeg prøvde å finne ut hva de synes om skolen i andre land, hvordan de synes det var å bo i en vertsfamilie, om de fikk seg venner og ikke minst hva de pakket med seg fra Norge.

– Hva sa familie og venner til at du skulle reise?
Både familien min og vennene mine har heldigvis alltid vært utrolig støttende, når det gjaldt utvekslingen min. Dette har vært til stor hjelp, hele veien! Når det gjelder avskjed, var det mye vanskeligere enn jeg hadde forventet. Spesielt vanskelig var det å gå gjennom sikkerhetskontrollen på Flesland helt alene, mens jeg så den fine, lille familien min stå igjen på den andre siden. Det knuste hjertet mitt, noe jeg ikke hadde klart å forberede meg godt nok på.

– Hvordan var det første møtet med det ditt nye hjemland?
Mitt første møte med Australia, kommer jeg aldri til å glemme. Jeg hadde reist i over to døgn, da flyet fra Hong Kong var klar for landing i Sydney, tidlig en torsdags morgen. Solen holdt akkurat på å stå opp, og himmelen var den mest intense rødfargen du kan tenke deg. Jeg glemte helt hvor trøtt, sulten, redd og trist jeg var da flyet landet på rullebanen og jeg innså at jeg endelig var i Australia. De første tre dagene mine i Australia tilbrakte jeg på en camp i Sydney, sammen med utvekslingsstudenter fra hele verden. Disse dagene var både de tristeste og de flotteste dagene jeg hadde opplevd noen gang. Campen i seg selv var ikke veldig fantastisk, men de andre studentene gjorde tiden uforglemmelig.

Bruk mest mulig tid med familien i begynnelsen

Studier i Perth
Rugby, circket, fotball og tennis er noen av de mest populære idrettene i Australia. I tillegg er vannbaserte sporter populær, som en følge av deres naturlige fordeler i form av klima.

– Gjorde du noe spesielt for å komme godt overens med vertsfamilien i begynnelsen?
Ja, jeg prøvde å tilbringe mest mulig tid sammen med de (ikke lukke meg inne på rommet), spørre så ofte som mulig om jeg kunne hjelpe til med noe i huset og sist men ikke minst å smile mye og være så positiv som mulig!

– Hvordan er fagene på skolen? Holder de et høyt faglig nivå, eller synes du at surfer gjennom det?
Jeg tror at det faglige nivået på skolene kan variere mye fra skole til skole. På skolen jeg går på vil jeg si at nivået er ganske mye høyere enn i Norge. Spesielt overrasket ble jeg over hvor gode de faktisk var i fremedspråk (fransk) på skolen min. Men som sagt, dette varierer nok mye.

– Hva vet australienerne om Norge? Eller rettere sagt; hva tror de at de vet om Norge? Har du fått noen «dumme» spørsmål?
Det jeg har opplevd mange, mange ganger er at australienerene ikke vet skikkelig hvor eller hva Norge egentlig er. De fleste vet at Norge er et land, men de aner ikke hvor det ligger i verden. Sverige derimot, har de full peiling på hvor ligger! Så nå har det nesten blitt en vane å svare «Norge, landet som ligger attmed Sverige», når folk spør hvor jeg er ifra. I tillegg tror de at nordmenn så og si ikke overlever om det blir 15 grader og oppover her i Australia, at vi bare hører på «What does the fox say», at vi har snø hele året og at vi snakker engelsk…

– Hva er de største forskjellene i «ungdomskulturen» mellom Norge og Australia?
Ungdomskulturen er egentlig ganske lik her, som i Norge. De fleste unge bruker mye tid på skole, lekser, jobb, internett og å henge med venner. Det er nesten litt komisk, de unge her nede er oppslukt av akkurat de samme TV-seriene som vi hjemme i Norge elsker å se på!

– Hva er det beste med å bo i Australia?
Det jeg liker best med å bo i Australia er strendene, været, alle de eksotiske dyrene, den stilige naturen, storbyene og alle de super hyggelige menneskene. Utvekslingsstudentene som allerede har fått vertsfamilie har så utrolig mye å glede seg til! De har et år med utallige nye opplevelser fremfor seg, og når de reiser hjem kommer de til å føle at de hører like mye hjemme i vertsfamilien sin som i den ekte familien sin.

Følelsesmessig berg-og-dalbane i begynnelsen

Utenlandsstudier
Kristi liker godt å studere i utlandet, og anbefaler alle andre å vurdere utenlandsstudier om man har mulighet.

– Hvordan var forventningene dine til Australia kontra det du faktisk opplever Australia som nå?
Jeg prøvde å ikke lage meg opp så mange forventninger før jeg dro, selv om det var vanskelig. Selvfølgelig ble det jo laget opp litt forventninger til været, strendene, kengeruene og slike stereotypiske Australienske ting, men til nå har jeg bare blitt positivt overrasket! Jeg elsker dette landet!

– Hvordan var den første tiden i Australia?
For meg var den første perioden ubeskrivelig vanskelig. Denne perioden varte i seks uker. Jeg følte meg ikke hjemme hos vertsfamilien, jeg kjente ingen, jeg hadde problemer med språket, jeg gruet meg til å begynne på skolen, jeg ble forkjølet i ett sett, jeg fikk grusomme karakterer når jeg først begynte på skolen, jeg skjønte ikke hvordan ting virket i Australia (alt var helt nytt) og jeg hadde så utenkelig mye hjemlengsel! Jeg var helt sikker på at jeg aldri kom til å holde ut i ti hele måneder. Disse seks ukene gråt jeg hver eneste dag. Selv om det høres ut som om de seks første ukene mine i Australia var bare grusom, så var det ikke slik. Det var om morgningene jeg hadde det grusomt. Jeg drømte om alt og alle hjemme i Norge om natten, og våknet opp med en panikklignende følelse hver morgen. Tanken på at jeg måtte være borte helt alene, på andre siden av jorden, i ti hele måneder gjorde at det føltes vanskelig å puste. Det føltes som om tiden sto stille! Dager føltes som uker, og uker føltes nesten som år! Jeg våknet også utrolig tidlig hver dag (mellom 4 og 5), og lå derfor i sengen min i flere timer å bare tenkte på alt jeg savnet, var redd for og anget på. Utover dagene derimot, gikk alt bedre. Jeg fikk oppleve så mye nytt hver dag, fikk venner som jeg møtte på skolen, jeg trente og jeg lo masse. Morgenen etterpå derimot, begynte alt det dumme på nytt igjen. Slik var hverdagen min i seks uker. Så, etter seks uker, forandret alt seg. Det var ikke en spesiell hendelse som forandret noe, men plutselig klarte jeg bare å slappe av så mye mer! Jeg klarte å nyte Australia, uten å måtte være så trist. Jeg savnet fortsett familien min (det gjør jeg enda), men jeg klarte å leve med savnet. Jeg begynte også å føle meg mer hjemme i vertsfamilien, på skolen og i Australia generelt. Fra uke nummer syv, gikk bare alt oppover!

– Hva opplever du at du får ut av å studere i utlandet?
Det jeg tenker om å studere i utlandet generelt, er at det er det aller lureste en student kan gjøre. Jeg mener at ingen kunnskap er viktigere, enn den man får av å reise. Jeg synes det blir lettere og lettere å legge merke til hvem som har reist mye og hvem som ikke har det, når jeg møter andre mennesker. Folk som ikke får oppleve andre kulturer har en tendens til å bli det vi på godt norsk kaller ”trangsynte”. Om det eneste man ser gjennom livet er hvordan vi gjør ting hjemme i lille Norge, er det lett å tenke at dette er den eneste måten å gjøre ting på, og ihvertfall den eneste rette måten. Jeg mener ikke at det vi gjør i Norge er feil, men jo mer man reiser, jo mer ser man at ting kan bli gjort på flere måter, og man respekterer dette. Jeg tror også at det å studere i utlandet, er noe som kommer til å hjelpe studenten med bedre selvtillit gjennom hele livet. Når man må klare seg ”helt alene” i et annet land, er det fascinerende hvor mye man føler at man vokser på kort tid. Selv om det bare er vel tre måneder siden jeg forlot Norge, føler jeg meg minst 5 år klokere og ikke minst så utrolig mye modigere!

– Er utenlandsstudier for alle?
Jeg tenker i utgangspunktet at det å studere i utlandet er noe alle kan gjøre. Om alle derimot kan få et godt år (eller flere), er heller usikkert. For å få et godt opphold mener jeg at man som person må være åpen for nye ting, alltid prøve å være positiv og ikke minst ha en god dose med selvironi. Ting kommer ikke alltid til å gå som planlagt om du velger å studere i utlandet, ihvertfall ikke om du må snakke et språk du ikke snakket flytende fra før. Derfor gjelder det bare å ikke ta seg selv så grådig høytidelig, misforståelser kan lett skje. Den gode tingen er at som regel er ikke problemet så ille som man ofte selv føler at det er. Mitt råd er å ta sjanser og reis så mye du får muligheten til!

Tusen takk til Kristi Pedersen for å stille opp til dette intervjuet og dele av sine erfaringer som utenlandsstudent i Australia. Om du har lyst å lese mer om Kristi sitt liv og sine studier i Australia, kan du klikke deg inn på bloggen hennes som du finner på http://kristipedersen.blogg.no/

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar