Katarina i Kansas

Katarina i Kansas

0 5087
Katarina bor hos en hyggelig vertsfamilie i Kansas mens hun studerer i USA.
Katarina bor hos en hyggelig vertsfamilie i Kansas mens hun studerer i USA.
Katarina bor hos en hyggelig vertsfamilie i Kansas mens hun studerer i USA.

Katarina Rismo er utvekslingsstudent i Kansas skoleåret 2013/2014. Hun reiste med Into Education. Vi har tatt en prat med henne om livet og studiene i Midtvesten, hvor Kansas ligger plassert som et kvadrat med grenser mot Missouri i øst, Oklahoma i sør, Colorado i vest og mot Nebraska i nord.

– Tusen takk Katarina for at du stiller opp til et intervju! Kansas er en stat vi gjerne ikke hører så mye om ellers, så kanskje du kan begynne med å gi en litt kort presentasjon av staten?
Kansas ligger midt i USA og er stort sett så langt fra kysten du kan komme. Staten er flat som en pannekake og jeg har ikke sett en eneste ordentlig oppoverbakke siden jeg kom hit. Ellers har de svært varme somre og relativt varme vintre sammenlignet med Norge. Kansas er kjent for jordbruk og i området jeg bor er det mye industri relatert til flyvirksomhet. Folkene her er som andre amerikanere – utrolig imøtekommende, vennlige og åpne. På forhånd tenkte jeg at folkene her kom til å være «rednecks», noe de tvert imot ikke er ettersom jeg bor i en stor by.

Katarina valgte å dra på soft landing camp i New York City sammen med Into Education.
Katarina valgte å dra på soft landing camp i New York City sammen med Into Education.

– Aha, så flott da! Trives du i Kansas?
Jeg trives kjempegodt og kunne ikke vært mer fornøyd. Selvfølgelig var det en stor overgang med tanke på at du flytter jorda rundt og opplever to vidt forskjellige kulturer. Det er en balansegang å holde på og vise frem sin egen kultur, samtidig som man er på utveksling først og fremst for å lære om/oppleve en ny kultur. Klimaet og landskapet er, som tidligere nevnt, veldig annerledes. Jeg savner å kunne ta meg en joggetur i skogen, gå på ski og utnytte naturen i området rundt meg.

– Men hvordan endte du opp i Kansas? Hva fikk deg til å søke deg til utenlandsstudier i første omgang?
Jeg ville rett og slett oppleve noe annet enn det samme gamle – hjemme skjedde det jo ikke noe nytt. Jeg elsker å reise og oppleve nye ting, og jeg hadde allerede nærmest reist verden rundt i en alder av 17 år. Likevel er det å dra på utveksling noe helt annet enn å dra på en to ukers ferie. Når man flytter inn i en vertsfamilie får man oppleve kulturen på nært hold, lære språket flytende og lære om deres verdier og levemåte. Dermed får man ikke bare et «turistsyn»/overfladisk inntrykk av amerikanerne. Jeg fikk vel ideen om å dra på utveksling allerede i en alder av 8 år da en av kusinene mine dro på utveksling. Deretter dro også flere av søskenbarnene mine og søsteren min i 2006/07. Familien min har alltid vært positive til å dra på utvekling, mens jeg var det største hinderet. Jeg har alltid blånektet på at jeg skulle «over seas». Mot slutten av tiende ombestemte jeg meg. Jeg vet ikke hvilke faktorer som fikk meg til å skifte mening, men antakeligvis fordi mange av venninnene mine begynte å snakke om et utvekslingsår og jeg innså at dette var en unik mulighet. Sommeren til første klasse bestemte jeg meg for å søke med Into Education.

Kansas kan fremstå som utenforstående som landlig og stille, men Katarina kan bekrefte at staten også kan by på en del liv og røre!
Kansas kan fremstå som utenforstående som landlig og stille, men Katarina kan bekrefte at staten også kan by på en del liv og røre!

– Hvordan gikk du frem for å finne informasjon om dine ulike alternativer?
Jeg hadde allerede lest utallige utvekslingsblogger i løpet av årene på ungdomsskolen. Jeg bestilte kataloger fra de fleste utvekslingsorganisasjonene, men ut fra disse virket alle organisasjonene ganske like. Dermed tydde jeg til internett, der jeg leste både blogger og skrekkhistorier. Jeg fant ingen «skrekkhistorier» fra organisasjonen Into Education og ettersom søsteren min jobbet som intervjuer i den organisasjonen ble det et naturlig valg for meg. I dag er jeg utrolig fornøyd med både Into i Norge og underorganisasjonen min ISE her i USA. Jeg har en arearepresentant som ofte kommer på hjemmebesøk og arrangerer ting med andre utvekslingsstudenter i området.

– Hvorfor valgte du USA? Og var Kansas et tilfeldig treff, eller var det noe du selv ønsket?
Jeg ville dra til et engelsktalende land for og ikke gå glipp av alt for mye på skolen. Dermed var det ikke så veldig mange alternativer og å oppleve USA virket kult. Amerika har man jo sett mye av på film og å oppleve om det virkelig var slik. Jeg hadde ikke statsvalg, så Kansas var et helt tilfeldig treff. Jeg vil fraråde folk å ta statsvalg ettersom den rette vertsfamilien er viktigere enn selve plasseringen.

Melkesjokolade er kanskje ikke et lite stykke Norge, men Eifeltårnet i pappmasjé må definitivt kunne kalles et lite stykke Frankrike.
Melkesjokolade er kanskje ikke et lite stykke Norge, men Eifeltårnet i pappmasjé må definitivt kunne kalles et lite stykke Frankrike.

– Du er jo en av de mange som velger å dra på Soft Landing Camp, er dette noe du vil anbefale?
Soft Landing Camp vil jeg anbefale på det sterkeste. Jeg hadde fem fantastiske dager i «the big apple» og det var en førsteklasses start på oppholdet mitt her. Det var, som navnet sier, en «soft landing» der man fikk begynt å praktisere engelsk og trå ut av komfortsonen sin ved å bli kjent med nye folk fra verden rundt. Denne campen er inkludert i programavgiften til Into, så om det passer med avreisedato får alle dratt til New York City. I løpet av de fem dagene fikk vi opplevd Times Square både by night and day, Central Park, Statue of Liberty, shopping i Soho, Rockefeller Center og mange andre severdigheter. NYC er en by jeg absolutt skal tilbake til! Denne campen forberedte oss også på det første møtet med vertsfamilien. Jeg husker at tanken på å sove i denne ukjente sengen de neste ti månedene var surrealistisk. Nå føles det like naturlig som å ta seg mat fra kjøleskapet.

– Gikk det greit å få venner?
Allerede fra første stund ble jeg tatt utrolig godt i mot på skolen. Vi er 11 utvekslingsstudenter på skolen (som har 1500 elever), så vi skiller oss ut. Alle er utrolig interessert i oss og vil være venn med «the foreigners». Jeg vil påstå at det var lett å få seg venner ettersom amerikanerne er utrolig omgjengelige og åpne. Dette varierer selvfølgelig fra skole til skole, men jeg har vært heldig. Til tross for at folk er interessert i deg den første måneden må du også by på deg selv for å stifte ordentlige vennskap. Jeg startet på Cross Country Running ved skolestart. Det å starte på en sport er noe jeg vil anbefale til absolutt alle. Du møter mange nye folk som du er sosial med hver dag. Ellers råder jeg folk til å være med på så mange skoleaktiviteter som mulig – bli med i klubber, kom på footballkamper, takk alltid ja til invitasjoner, kle deg ut i spirituka. Mulighetene er mange, man må bare tørre å trå ut av komfortsonen sin.

Katarina løpet cross country running, men løpeferdighetene kan like gjerne nyttegjøres på bane som på mark!
Katarina løpet cross country running, men løpeferdighetene kan like gjerne nyttegjøres på bane som på mark!

– Hva føler du at du får ut av å studere i utlandet?
Skolemessig er det lavere nivå på amerikansk skole enn norsk, likevel lærer man absolutt noe ekstra. I løpet av et utvekslingsår lærer man utrolig mye om seg selv som person, men man må tørre og være åpen for nye tradisjoner, nye måter å gjøre ting på og nye normer. Man må rett og slett ha et åpent sinn. Det å være borte fra alt kjent og kjært i 10mnd i en alder av 17 år krever mye av en selv. Man må ta egne valg og klare seg på egenhånd utenfor sine vanlige, trygge omgivelser. Man må ta initiativ og by på seg selv – amerikanerne på skolen trenger jo ikke nye venner, det er du som er ny og venneløs. Vertsfamilien åpner hjemmet sitt for deg, det er dermed DU som må tilpasse deg dem og ikke motsatt. Selvfølgelig byr et utvekslingsår på både nedturer og oppturer, men jeg tror de aller fleste sitter igjen med en positiv opplevelse etter et lærerikt år. Det å ikke ha for høye forhåpninger er også viktig fordi alle har forskjellige forutsetninger og kommer til å ha et unikt år. Jeg håper de som leser dette intervjuet innser at utveksling er en unik mulighet og jeg anbefaler alle å gripe sjansen.

Tusen takk, Katarina! God jul til deg og dine i Kansas, og lykke til videre med studiene dine. Om du har lyst å lese mer om Katarinas liv og studier i Kansas og utveksling til USA med Into Education, kan du klikke deg inn på bloggen til Katarina som du finner på http://katarinaikansas.blogg.no/ !

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar