Karoline i California

Karoline i California

0 5596
Karoline Tangen er en av mange norske studenter som velger å studere i utlandet som en del av videregående. Karoline valgte å studere i California.
Karoline Tangen er en av mange norske studenter som velger å studere i utlandet som en del av videregående. Karoline valgte å studere i California.

Karoline Tangen studerer i California, hun reiser på utveksling med Explorius og skal tilbringe skoleåret 2013/2014 i USA. Vi har vært så heldig å få tatt en prat med Karoline om livet i California og studiene i USA. California har lenge fungert som en magnet på drømmere i alle aldre som hjem for hjertet i den amerikanske underholdningsindustrien – Hollywood. Går du med en stjernedrøm i magen, er dette stedet uten tvil stedet å være!

– Først av alt Karoline; tusen takk for at du stiller opp! Kanskje du kan begynne å fortelle litt med hvordan du begynte å tenke på å studere i utlandet?
Det at jeg valgte å studere i utlandet var et ganske spontant valg gjort av meg. Det var mange i klassen min i Norge som skulle på utveksling og hadde planlagt det året før. Det var noen dager jeg følte at jeg måtte gjøre noe nytt, å oppleve noe nytt og annerledes. Usikker var jeg om foreldrene mine ville like ideen om utveksling og alle pengene som er involvert. De fleste sa til meg at det var for sent å melde seg på, men en dag så sendte jeg interesseskjemaer til forskjellige utvekslingsorganisasjoner om det var fortsatt ledige plasser. Bare 2 dager senere får jeg e-post av Explorius om å møte til intervju, så da var det på tide å fortelle mamma om det, haha. Akkurat hvorfor jeg valgte å dra på utveksling er det mange grunner til. For det første følte jeg at jeg ikke kunne la muligheten gå fra meg uten at jeg hadde vurdert tanken. Jeg ville ha nye utfordringer i livet og også opplevelser jeg vil ha livet ut. USA var så klart #1 valg, og jeg har alltid drømt om å dra til statene. Jeg ville leve ut min amerikanske drøm for et år, oppleve High School livet og den amerikanske kulturen. Jeg ville stå på mine egne ben og komme meg ut i den store verden

– Hvordan gikk du frem etterpå?
Etter intervju med Explorius, så var det en tid for noen lange stressende måneder med papirarbeid, vaksiner, ambassade besøk og penger som flyr hit og dit. Jeg var sikker på at Explorius var den riktige organisasjonene å reise med, og syns de gjør et godt arbeid. Jeg har dratt på språkreise med EF tidligere, og føler at EF er en organisasjon du reiser med bare en gang. Jeg valgte å dra med Select High School – programmet til Explorius, hvor jeg kunne både velge skole og plassering. Det er også det dyreste programmet, men da er jeg sikker på at jeg får alle fagene jeg trenger for å ikke gå andre året om igjen i Norge. Og hvem vil vel ikke dra et år til solfylte California?

Ligger i bassenget til langt uti oktober

Man skulle nok kunne ønske det var mulig å studere i Disneyland, men selv et besøk vil nok gi mersmak.
Mange skulle nok ønske det var mulig å studere i Disneyland, men selv et besøk vil nok gi mersmak.

– Klokt valg! Og bortsett fra sol og varme, hva kan California by på for utenlandsstudenter?
California er en stat som har «alt»! I California er det varmt året rundt, selv om det blir kaldere om vinteren. Mitt hjem i California er selveste Los Angeles, en av de største byene i landet. Los Angeles er en av de bedre økonomiske byene, og er kjent for Hollywood, business og alle kjendisene som bor her. Los Angeles er en internasjonal by, hvor folk kommer fra «all over the place». Det er like vanlig å høre spansk som det er å høre engelsk. Folk her er utrolig variert og forskjellig, noe som er ganske annerledes enn fra Norge der folk ikke liker å skille seg for mye ut i mengden. California har så mye forskjellig å by på! Enten det handler om fjellnaturen, de magiske strendene, Hollywood, den fantastiske byen San Fransisco eller alle de verdensberømte attraksjonene som Universial Studios, Broa i San Fransico, Hollywoodskiltet osv. Man blir aldri lei av California, det er alltid noe å gjøre!

– Hva kan de som skal studere i California eller dra på utveksling til California glede seg til?
De som skal utveksle til California til neste år kan glede seg til varme soldager som vil vare langt uti oktober, når både snø og boblejakker viser seg i kalde Norge. Det er alltid noe å gjøre her i California, og basseng pleier å være vanlig å ha, så kanskje vertsfamilien vil ha det? Det er overveldende å se alle de forskjellige menneskene her. California har alt mulig av butikker og tjenester. Vil også avslutte med at det viktigste er ikke hvor man havner hen, men om vertsfamilien og skolen er bra!

Bestemte seg spontant for utenlandsstudiene

– Hvordan bestemte du deg for å dra? Hva motiverte deg?
Jeg meldte meg spontant på programmet i april, så de fleste møter og kurs hadde allerede vært. Det jeg gjorde for å forberede meg var å lese andre utvekslingsblogger om hva jeg kan forvente av meg. Det var også derfor jeg startet utvekslingsblogg selv (karolinetangen.blogg.no) hva utveksling innebærer og også vise venner og familie hva som skjer her borte. Siden jeg også viste hvor jeg skulle og hvilken skole jeg skulle gå på, så fikk jeg søkt opp mye informasjon om det. Det var faktisk 2 norske studenter på El Camino Real (som var skolen jeg skulle begynne på) som gikk der imens jeg søkte opp skolen. I dag så har jeg faktisk kontakt med hun enne av dem. Vennene mine var veldig overrasket over at jeg skulle dra på utveksling. Jeg holdt det også litt skjult noen uker til det var sikkert at jeg skulle dra, og ja, jeg liker å overraske folk også. Familien syntes det var veldig spennende og tøft gjort av meg.

– Var det vanskelig å reise fra familie og venner?
Det å ta farvel på flyplassen var overveldende. Det som gikk i tankene mine var ”Nå skjer det, eventyret mitt starter nå!”. Jeg gledet meg veldig til å sitte på flyet og vente på mitt nye eventyr. Det å ta farvel med venner og familie var ikke like hardt som jeg først trodde, kanskje fordi jeg ikke kjente på det at jeg skulle være så langt borte fra dem over en lang tid. Det ble selvfølgelig noen tårer på flyplassen.

Dro på soft landing camp i New York City

En fordel med å studere i utlandet er at du får muligheten til å utforske omkringliggende severdigheter mens du er borte! Her er Karoline i Hollywood.
En fordel med å studere i utlandet er at du får muligheten til å utforske omkringliggende severdigheter mens du er borte! Her er Karoline i Hollywood.

– Hvordan føltes det å lande i USA og vite at du ikke skulle tilbake før om et år?
Etter at jeg landet i New York City etter mye flytrøbbel i London, så kunne jeg ikke annet enn å rope ”Endelig!” og jeg var fylt med fryd. Blikket mitt gikk overalt og tok inn alt som var amerikansk. Samtidig etter å ha vært våken i 36 timer i strekk så ble jeg også for sliten til å tenke over at jeg faktisk var i selveste New York, USA. Den ene dagen jeg fikk i New York City var utrolig, samtidig som jeg var skuffet over at jeg hadde gått glipp av nesten hele camp’en i New York City. Dagen etter var det også på tide å reise til min slutt destinasjon i Los Angeles hvor jeg skulle oppholde meg de neste 10 månedene. Da jeg kom frem så virket alt så utrolig stort, og motorveiene var noe av det kuleste jeg hadde sett på lenge. Alt var så utrolig annerledes enn det jeg var vant til og jeg var rastløs til å utforske mitt nye hjem. Det å starte på High School var noe av det mest spennende og skremmende jeg har gjort! Skolen var så utrolig svær med over 4000 elever, og jeg som er vant til skoler med 250-350 elever følte meg fort ”lost”. Det tok vel sikkert 3 uker før jeg hadde kommet meg inn i skolesystemet, huske hvor alle klassene mine ligger og faktisk klare å åpne det dumme skapet. Når det gjelder den amerikanske kulturen generelt, så tilpasser jeg meg mer og mer for hver dag som går.

– Hva opplever du at du får ut av å studere i utlandet?
Jeg syns det å studere i utlandet er en utrolig flott mulighet. Man lærer å komme seg ut av komfortsonen, noe som er en utfordring for mange. Man får noen helt nye opplevelser og endrer også sitt syn om ting. Syns det er bra at man kan komme seg ut i verden på egen hånd, oppleve å lære nye språk, kulturer og forskjellige måter å leve på. Det er en opplevelse man aldri vil glemme, og som inneholder møter med så mange nye, fantastiske mennesker og minner. Noen av grunnene for at jeg ville på utveksling var jo å oppleve et nytt skolesystem, og hvorfor ikke ta et år å studere i et annet land, når 2 året på videregående oftest omtales som kjedelig?

Amerikanerne er flinkere til å gi ros

Gjennom utenlandsstudier får man venner som kan vare for livet. Rimelige flybilletter og Skype gjør det lett å holde kontakten også etter man er vendt hjem!
Gjennom utenlandsstudier får man venner som kan vare for livet. Rimelige flybilletter og Skype gjør det lett å holde kontakten også etter man er vendt hjem!

– Opplever du at du har utvikler deg selv som person gjennom å studere i utlandet?
Det er nok sant at mange blir mer utadvendte etter å ha vært i USA. Jeg personlig føler ikke så mye forskjell fra den personen jeg var i Norge. Amerikansk ungdom er selvfølgelig litt annerledes enn ungdom i Norge, blant annet at de setter mindre verdi i utseende osv. Samtidig så gir de mye komplimenter til hverandre og gir mye ros, noe jeg syns vi burde ta med tilbake til Norge.

– Er det å studere i utlandet, og å dra på utveksling, for alle?
Jeg er selvfølgelig for utveksling, men når det er sagt så er ikke utveksling for alle. Du må ha en viss type personlighet og være typen for det. Man må virkelig tenke over hva man faktisk setter seg ut på, hva som forventes av deg og om du virkelig kan klare deg uten venner og familie på et helt år. Jeg har spesielt opplevd at mange unge jenter er litt trangsynte på det som skjer i USA og om High School livet med drømmen om High School Musical og å bli cheerleader, også det at de er for avhengige av foreldrene sine at de ikke klarer seg på egen hånd. Dette er bare noen få eksempler som jeg mener foreldre og andre som vil dra på utveksling bør tenke nøye over. Utveksling er uansett en fantastisk opplevelse, og er en perfekt utfordring for dem som vil bli mer utadvendte eller oppleve hvordan det er å klare seg på ”egen hånd”. Jeg har aldri angret på det å dra på utveksling. Selv om jeg har møtt en del problemer på veien, så har jeg også lært mye av det og som også gjør meg sterkere. Jeg har møtt så utrolig mange flotte mennesker her og har opplevd så mange fantastiske ting. Jeg er snart halvveis og har fortsatt så mye igjen å oppleve. Gruer meg litt til at oppholdet er over, selv om det også skal bli fint å komme seg hjem og møtte familien og kjære venner igjen.

Tusen takk til Karoline Tangen for flotte bilder og for å ha stilt opp til dette intervjuet med oss. Om du kunne tenke deg å lese mer om Karoline og hennes liv og studier i USA, kan du klikke deg inn på bloggen hennes som du finner på http://karolinetangen.blogg.no/

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

LIGNENDE ARTIKLER

Studier i California

0 3185

0 5594

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar