Reise hjem, eller bli etter endt utdanning?

Reise hjem, eller bli etter endt utdanning?

1 6271
jobb i utlandet etter utenlandsstudiene

Etter opptil flere år i utlandet, føler mange at det er nok og godt å kunne vende hjem til trygge Norge, men for andre oppleves retur nesten som et nederlag. En stor andel utenlandsstudenter påbegynner studier utenlands med tanke på å kunne nettopp også ha en karriere utaskjærs. Er det egentlig så lurt?

jobb i utlandet etter utenlandsstudiene

England og Norge er nokså lik på mange områder. De kulturelle forskjellene er små, og de språkmessig er det få barrierer for norske studenter. Det får mange til å vurdere å slå seg ned i landet etter endt utdannelse. Og selv om det rent praktisk og juridisk er få komplikasjoner med det, er det et økonomisk aspekt ved det få tenker over. Lønningene i England er nemlig mellom en tredjedel, og halvparten av norske lønninger i de fleste yrker. Matprisene er riktignok i samme området, men ligger heller i det øvre sjiktet; altså nærmere halvpris enn en tredjedel. Kanskje viktigere, er hus- og leieprisene. Ser man på forstedene til London-området, er nemlig boligmarkedet omtrent på samme nivå med det norske.

Dyrt å være norsk

Og så klart kan du greie deg med en mindre leilighet når du er ung. Du kan leie sammen med en venn. Du kan spise rimelig, og du kan greie deg relativt greit. Vært år gjør jo millioner av engelskmenn i samme situasjon som deg det, så hvorfor skal ikke du det? Vel, et ord: studielån. Ditt studielån er betraktelig større enn de engelske studentenes. Ser man på skolepenge satsene før de ble økt, er de opp til 4 ganger så høy for internasjonale studenter (nordmenn går under internasjonale studenter, fordi Norge ikke er medlem av EU) som for britiske fødte studenter og studenter fra EU-landene. Det gir deg en hemsko.

Ta det på sikt!

En god løsning kan derfor være å se litt pragmatisk på det. Ta de første årene hjemme i Norge igjen. Betal ned på studielånet, og spar opp kapital til å kunne gå inn på det engelske boligmarkedet. Etter en fem – syv år i Norge med en fornuftig spareplan og en ordinær lønnslipp i baklommen, bør du allerede ligge et godt hestehode foran dine engelske medstudenter.

Norsk jobb i England

En enda bedre løsning er å få jobb for et norsk firma, i England. Det betyr norske vilkår, i den engelske økonomien. Det finnes faktisk også flere «norske jobber» i England enn man skulle tro. Bare Statoil alene sysselsetter flere hundre norske statsborgere i Storbritannia på ulike prosjekter, deriblant gassprosjektet Ormen Lange. Og der er det behov for langt mer enn bare ingeniører. En annen stor norsk bedrift med ansatte i Storbritannia, er Den Norske Bank. DNB har et eget kontor i London, og har en rekke nordmenn tilknyttet bedriften.

Det nære historiske forholdet mellom Storbritannia og Norge har også satt sine spor i form av norske offentlige jobber i England. Norge har et solid diplomatkorps stasjonert ved utenriksstasjonen tilknyttet den norske ambassaden i England. Og via denne er det også en rekke andre norske institusjoner tilknyttet, heriblant Innovasjon Norge med flere.

LIGNENDE ARTIKLER

0 5582
engelsk flagg

0 6601

1 KOMMENTAR

  1. Flott siden du har laget!
    Har skrevet et innlegg om den på bloggen min nå, så satser på at flere får se den! Godt jobbet!

    Og i forhold til artikkelen er det fint at det blir lagt fram en realistisk plan til hvordan man kan gjøre det hvis man skulle ønske å bosette seg permanent i England.

Legg igjen et svar