Ingvild i Colorado

Ingvild i Colorado

0 4989

Colorado er som Wyoming formet som et «rektangel». Staten grenser mot Utah i vest, Wyoming i nord, Nebraska i nordøst, Kansas i øst og New Mexico og Oklahoma i sør. Staten deler også et hjørne med Arizona i sørvest. Colorado er mest kjent som en fjellstat, og den vestre halvdelen av staten domineres av fjellkjeden Rocky Mountains. Østre del av staten er dominert av høysletter. Colorado er den eneste delstaten i USA hvor alt areal ligger over 1000 meter over havet. Her, i denne fjellheimen av en stat, studerer Ingvild Vibe! Ingvild studerer skoleåret 2013/2014 i Colorado, USA. Hun reiste på utveksling med Explorius. Vi har vært så heldig å fått en prat med henne om livet i Colorado, utveksling til USA og studiene ved en amerikansk high school!

Ingvild Vibe
Ingvild studerer i USA. Hun dro på utveksling med Explorius og tok skoleåret 2013/2014 i Colorado.

– Ingvild, hva fikk deg på tanken om å reise til USA for å ta andre klasse av videregående? Var det en livslang drøm eller en flyktig innskytelse?
Det er et veldig lett og vanskelig spørsmål å svare på. Hadde du spurt meg på gata hadde jeg sagt det med en setning, hadde du bedt meg skrive en bok hadde det ikke vært noe problem. Jeg har alltid drømt om å reise. Ikke på chartertur til Mallorca eller storbyferie til London. Jeg vil dra til ukjente steder med urbefolkninger som få kjenner til. Med det som bakgrunn lurer du kanskje på hvorfor jeg valgte store, kjente USA av alle steder? Det er en begynnelse. Det er et lite skritt mot en stor reise. Jeg kom hit for å lære og for å se mer av hva verden har å by på. Mange oppfatter USA og Norge som to veldig like land. Det er kanskje ikke rart da vi alle har hørt om Rihanna, Grey’s Anatomy og Obama. Jeg ønsket få et innblikk i den Amerikanske kulturen, ikke bare globaliseringen eller skyskraperne i NY. Hvordan er egentlig skolen? Hvordan oppdrar de ungene? Hvordan er religionen? Politikken? Det er ting som er vanskelig å få svar på om du sitter i en leilighet i L.A. og spiser Jarlsberg som du får kjøpt på WalMart. Jeg har fått sett både de gode og negative sidene med USA. Frivillige som vier dager inn og dager ut for å hjelpe de som trenger det, til å bli frosset ut dersom du ikke er i mot abort og homofile. Tiltross for utfordringene man møter på veien, nyter jeg hver eneste dag her og satt med tungt hjerte da jeg oppdaget at det er knappe 6 måneder til jeg forlater hjemmet mitt her. Men hver slutt en er ny begynnelse, man vet aldri hva som ligger rundt neste hjørnet.

Explorius mest seriøs

Explorius utveksling USA
Livet i L.A. bringer med seg noen glamorøse fordeler. Som for eksempel mulighet til å avlegge stjernenes «Walk of Fame» et besøk når det måtte passe.

– Det fine med å komme tilbake, er jo at man får anledning til å reise ut igjen – selv om det ikke alltid nødvendigvis er en trøst. Hvordan gikk du frem for å velge hvilken organisasjon du skulle reise med? Har du noen lure tips til andre her?
Jeg hadde tenkt over dette i en lang, lang tid. Timer og dager ble brukt til å surfe rundt på Internett for å få mest mulig informasjon om hva jeg hadde tenkt å kaste meg ut på. Jeg fant fort ut at ulike blogger hjalp meg veldig. Det var de ærlige stemmene som kom fram, de som faktisk var ute i verden og ikke de som ville tjene penger. Jeg skal være å ærlig å fortelle at jeg tror jeg var en smule besatt en periode, hehe. Jeg brukte så mye av min tid som mulig på å lese om alle de som var ute å levde det livet jeg ønsket meg. Jeg valgte selvfølgelig også å søke på de negative sidene og situasjonene andre utvekslingsstudenter hadde havnet i. Det er ikke å skyve under en stol at mange utvekslingsstudenter opplever mange ubehagelige opplevelser, bytter familier, reiser hjem og er generelt misfornøyde med det de hadde sett veldig fram til. Jeg gjorde meg en oversikt over de organisasjonene jeg følte var mest troverdige og hvis det var noe jeg viste var det hvem jeg ikke ville reise med. Valget mitt landet på Explorius. Og for å si det enkelt, så var det nesten ingen andre organisasjoner jeg vurderte like sterkt som dem. Noe jeg er utrolig glad for. Explorius er en mindre organisasjon, og det var vell hovedgrunnen til at jeg valgte akkurat dem. De har et maks antall over hvor mange utvekslingsstudenter de sender ut, og de virket veldig sikre. I tillegg hadde de mange andre pluss med dem, noe som selvfølgelig fanget interessen min. Gratis 3 dagers camp i NY, gratis statsvalg, gratis intervju og vi sponset et fadderbarn i Afrika. Andre utvekslingsorganisasjoner tar veldig mye penger for akkurat disse tingene. Utrolig nok så det ut som Explorius var en av de billigste organisasjonene å reise med. Noe både jeg og min familie ikke så dumt på. Det viser seg selvfølgelig at det er mange skjulte kostnader, noe man finner i de fleste organisasjoner. Det vi trodde skulle havne på 70.000 – 80.000, ble plutselig til 120.000 etter å ha ført et godt regnskap. I tillegg koster det å bo her. Ikke i form av husleie, mat og sånn, men i at det er en hverdag der du trenger diverse saker; klær, en kino i ny og ned og slikt. Jeg er veldig takknemlig for at Lånekassen gir penger til norske studenter for å kunne gjennomføre dette. Uten denne ordningen tror jeg det hadde vært færre som hadde tatt seg råd til et slikt år.

– Hvordan forberedte du deg før avreise? Bidro Explorius noe med kurs eller samlinger?
Som sagt gikk mye av tiden min på å lese om hvordan andre hadde hatt det her, noe som hjalp meg utrolig mye. Explorius tilbydde flere møter iløpet av året, jeg deltok på et av dem som var obligatorisk. For å være ærlig synes jeg ikke det kom opp mye nytt, men jeg tror at min mor satt veldig stor pris på å få informasjon om hvordan man skal forholde seg til forskjellige ting. Hjemme har jeg mange småsøsken, alt fra 1,5 år til 10 år. Det var vanskelig å forlate, det er klart. Men det å se hvor store de nå er blitt er kanskje det verste. Et år går fort og mye endrer seg, så det er vanskelig å se at de forandrer seg så mye mens jeg er borte og at jeg ikke får vært en like stor del av det. Når det kommer til foreldre og venner har det for min det vært en positiv ting. Man innser hvor glad man er i folkene man tar forgitt hjemme og man setter mye mer pris på det som venter deg når du kommer hjem. Samtidig som jeg elsker å være her, blir det veldig godt å se alle igjen.

– Veldig sant! Var du mest spent på hva som ventet eller mest trist over hva du forlot når du satt på flyet?
Jeg hadde vindusplass da vi fløy over NY rundt midnatt. Bakken glitret og det var ikke å legge skjul på at det var tårer i øynene på en veldig spent utvekslingsstudent. Før vi hadde fått landet trillet de allerede. Jeg følte meg så heldig, og det gjør jeg forsatt. Uten å nøle kan jeg fortelle at det var det beste øyeblikket jeg har hatt. Alt ble virkelig, og det slo meg. Det slo meg at jeg som 17-åring skulle få muligheten til å leve et år i et fremed land og få minner for livet. Jeg skulle få gjøre det jeg alltid hadde drømt om.

Mer lekser enn forventet

Explorius utveksling USA
Ingvild er veldig fornøyd med Explorius, hvor alt kommer inkludert i prisen og hvor det ikke er tilleggspakker opp og ned som med de andre organisasjonene.

– Hvordan var første møte med ditt nye hjemland? Opplevde du noen umiddelbare kultursjokk?
Jeg har flyttet en rekke ganger i Norge, og det å begynne på en ny skole har alltid vært spennende og noe jeg har sett frem til. Jeg ankom natten før skolestart, og det var egentlig bare å kaste seg ut i det. Jeg gledet meg, var kjempe nervøs og det kriblet bokstavelig talt i magen. Har som mange andre hørt at flere sliter meg å få seg venner, ingen vet at de er utvekslingsstudenter, det er mye drama osv. Heldigvis ble det ikke slik i mitt tilfelle. Alle har vært utrolig åpne, velkomne og gjestfrie. Folk viste interesse og jeg følte fort at jeg fant nære, gode venner. Det som kanskje var vanskeligst å tilpasse seg var mengden av lekser. Høres kanskje rart ut, men det har virkelig vært en vekker for meg. Vi snakker 4 – 8 timer med lekser hver kveld, og karakterene lå fortsatt på 3’er nivå. Kan vel trygt si at jeg møtte meg selv i døren. Som du da skjønner blir det ikke mye fritid i ukedagene, men man vender seg til det også – tilslutt.

– Hva opplever du at du vil sitte igjen med etter å ha studenter utenlands?
Det jeg har fått inntrykk av er at vi alle reiser med ulike intensjoner. Noen reiser for språkferdigheter, andre for opplevelsens skyld. Noen for forandring, andre tar det rett på sparken.. Men fra mitt ståsted handler denne turen verken om språkferdigheter eller kjedsomhet fra gamle Norge. Denne turen handler om at jeg skal leve hos en annen familie, i et annet land, i en annen kultur og med et annet språk. Det handler ikke om at jeg som nordmann skal reise til USA for å ha det «year of my life», eller skryte av for en oljerik nasjon vi er. Det handler om at jeg som en utlending skal leve et annerledes liv for et år. For meg handler utveksling om å tilpasse seg andres levemåte, lære om deres kultur og holdninger. Jeg var så heldig å komme i en familie som lar meg gjøre akkurat det. Her er mer konservativt enn hva jeg noen gang har vært vant til og mange rister på hodet når jeg forteller om hvordan det er her. Ja, det kan være vanskelig å tilpasse seg til det, men det er akkurat derfor jeg er her. Jeg vil selvfølgelig anbefale å studere i utlandet, enten når du går på videregående eller etter. Åpenhet, vennlighet og mot tror jeg er viktige faktorer for å lykkes her borte. Du burde være 100 % sikker på at du skal komme deg gjennom året, for ja, det er ganger du har lyst å ta første fly hjem. Men alt i alt så er det en fantastisk opplevelse som jeg unner alle.

Tusen takk til Ingvild for å stille opp til dette intervjuet. Vil du lese mer om Ingvild og hennes liv og studier i USA, kan du klikke deg inn på bloggen hennes som du finner på http://vibeusa.blogg.no/ Om du vil lese andre intervju med studenter som har vært i USA, kan du klikke her.

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar