Ingrid i Ohio

Ingrid i Ohio

0 4867
Highschool spirit feiring i USA
"Highschool spirit" er et begrep det er vanskelig å forklare på norsk - vi har det ganske enkelt ikke i vokabularet, fordi fenomenet ikke finnes i Norge. Litt som med russ for de i USA. Det kan dog forklares som en slags patriotisme for sin skole - oftest i tilknytning til sport og gjerne da amerikansk fotball hvor det holdes motivasjonssamlingen for å bygge opp presset og stemningen opp mot en fotballkamp mot en annen skole.
Highschool spirit feiring i USA
«Highschool spirit» er et begrep det er vanskelig å forklare på norsk – vi har det ganske enkelt ikke i vokabularet, fordi fenomenet ikke finnes i Norge. Litt som med russ for de i USA. Det kan dog forklares som en slags patriotisme for sin skole – oftest i tilknytning til sport og gjerne da amerikansk fotball hvor det holdes motivasjonssamlingen for å bygge opp presset og stemningen opp mot en fotballkamp mot en annen skole.

Ingrid Møller tok steget mange norske elever drømmer om – og dro på utveksling til USA. Ingrid dro med AFS og endte opp i den amerikanske midtvesten – i Ohio. Et spennende år har gått, og vi har tatt fått en prat med Ingrid om utenlandsstudiene i USA og utveksling til Ohio.

– Ingrid, hva motiverte deg til å ta steget å studere i utlandet? Og når bestemte du deg?
Jeg elsker å reise, og jeg elsker å oppleve nye ting. Jeg har søskenbarn som har tatt et utvekslingsår før meg, og jeg syntes det virket kult. Jeg vil ha et liv med masse opplevelser og reising, og hva er vel en større opplevelse enn dette? Et år helt alene i en alder av 17, det er en opplevelse det. Var usikker på om hvor jeg ville dra først, men etter å ha lest blogger om tidligere utvekslingsstudenter, syntes jeg USA virket spennende. High School, amerikansk fotball, amerikansk skoleball og alt sånt. Dette måtte jeg jo bare prøve. Begynte å vurdere dette først i 9.-10. klassen, men sendte ikke inn søknad før i september 2012.

Positive erfaringer med AFS

Ingrid Møller tar skoleåret 2013/2014 i Ohio.
Ingrid Møller tar skoleåret 2013/2014 i Ohio.

– Helt enig – USA er utrolig spennende i seg selv, og den amerikanske «high school»-kulturen er virkelig en opplevelse! Men etter du hadde bestemt deg – hva gjorde for å omsette tanke til handling? Hvordan gikk du frem for å velge hvilken organisasjon du skulle reise med for eksempel, og hva gjorde at du til slutt valgte AFS?
Noe av det vanskeligste var å velge organisasjon. Jeg og noen venninner fra Norge (som er på utveksling i USA dette året) snakket med rådgiveren på skolen vår, noen tidligere utvekslingsstudenter, og leste på nettet om de ulike organisasjonene. Dette gjorde valget enklere, ettersom vi var da flere som fikk vurdert de ulike organisasjonene. Vi bestemte oss for AFS, fordi de fleste vi kjenner har reist med AFS, og de var veldig fornøyde. Så langt har jeg også vært fornøyd med både AFS i Norge og AFS i USA. Anbefales på det sterkeste!

– Så flott du hadde positive erfaringer med å dra på utveksling med AFS! Det er en av de større organisasjonene, uten at det er noen garanti for suksess. Spesielt EF har hatt problemer med sine samarbeidsorganisasjoner i USA og England, noe blant annet flere som har blitt intervjuet her har kunnet fortelle om. Men hvordan var AFS i forkant av studiene? Fikk du tilbud om kurs?
AFS har noen dagssamlinger og en samling over en helg. På disse samlingene snakket vi masse om oppturer og nedturer, kulturforskjeller og lignende. Jeg måtte også dra til Oslo med AFS for å skaffe visum til USA. Der og da skjønte jeg ikke helt hvorfor vi måtte gjennom alt dette, men nå skjønner jeg det og er veldig glad for det.

Ja, det er ikke alltid like lett å forberede seg helt på hvordan det er å skulle leve i et annet land, så langt borte fra alt som er kjent og kjært. Hvordan har oppfølgingen fra AFS vært underveis?
Jeg har så langt vært veldig fornøyd. Har vært på flere samlinger med frivillige i AFS og de andre utvekslingsstudentene, for eksempel «Halloween party», tur til en fornøyelselspark, piknik, o.l. Min kontaktperson tar meg (og den andre utvekslingsstudenten på skolen min) med på shopping eller ut for å spise en gang i måneden, i tillegg til at hun ofte spør oss om vi vil bli med henne på andre ting. Må si meg veldig fornøyd med henne!

Tenker litt på norsk og litt på engelsk

Hvordan gikk det med språket? Gjorde du noe for å piffe opp egne språkkunnskaper eller tenkte du å ta det på sparket?
Språket var/er ikke et problem, ettersom jeg har lært engelsk siden 1. klasse. I enkelte fag vil jeg påstå språket kan være vanskelig, for eksempel matte. Mer eller mindre alt har et annet navn, noe som gjør det litt ekstra forvirrende. Men ettersom tiden går merker jeg at det ikke er et stort problem lengre.

– Faguttrykk er det de fleste har mest utfordringer med, så det er helt vanlig, men det er jo greit å komme i inn i det – spesielt om man kan det som undervises i fra før! Et godt tips til eventuelle vordende utenlandsstudenter som leser dette er å lese seg opp på fag i engelsk Wikipedia. Når du tenker i hodet for deg selv, tenker du på norsk eller veksler det litt?
Jeg tenker både på norsk og på engelsk, det kommer helt an på hvor jeg er/hvem jeg er med. Etter å ha snakket med venner/familie i Norge tenker jeg som regel på norsk, men på skolen tenker jeg på engelsk. Veksler veldig mellom norsk og engelsk!

Fant trygghet i fellesskapet med andre utenlandsstudenter

Hva sa familie og venner om at du skulle dra? Var det vanskelig å ta farvel?
Familie og venner har vært veldig støttende til dette valget, selv om de selvfølgelig synes det er trist at jeg skal være borte i et helt år. Jeg og to venninner dro med samme fly fra Trondheim til Oslo, så alles familie og en stor gruppe av våre venner ble med oss på flyplassen. Det hadde ikke gått helt opp for meg hva jeg faktisk hadde lagt meg ut på, så da vi sto på flyplassen og tok farvel med alle, kjente jeg klumpen i magen. Det var mye vanskeligere enn jeg hadde trodd, men og godt å få unnagjort. Innså hvor mange gode venner jeg har, og hvor fantastisk min familie er!

– Det er nok mange som kjenner litt på den følelsen! Hva tenkte du etter du sa farvel og sjekket inn?
Da vi hadde sjekket inn og satt på flyplassen og ventet følte jeg meg både glad, trist og nervøs på samme tid. På flyplassen i Oslo møtte vi alle AFS-erne, inkludert enda ei venninne fra skolen min i Norge. Der og da følte jeg meg mye tryggere, ettersom vi alle var i samme situasjon.

Noen ting akkurat som på film!

Homecoming ball i USA
Ingrid sammen med en medstudent fra Nederland på det årlige homecoming-ballet. En opplevelse som i seg selv er verdt året for mange.

– Så flott at du fant trygghet i fellesskapet med de andre utenlandsstudentene! Det overrasker mange hvor mye man har til felles med andre utenlandsstudenter – selv om man kommer med vidt forskjellige utgangspunkt og studerer i forskjellige land. Hvordan var reisen over? Og hvordan var møtet med det nye landet?
Reisen gikk fint og etter mange timer med reising, venting og overnatting i NYC kom jeg endelig fram i Ohio. Vi var tre norske jenter i tillegg til elever fra Italia, Asia, Tyskland, og flere andre land. Den første natten tilbragte vi sammen i huset til en AFS frivillig. Vi hadde en kort orientering, før det var tid for å bli hentet av vertsfamiliene. Husker jeg var veldig nervøs, men det gikk bra. Vi dro på the Cheesecake factory, vi dro og møtte noen venner av familien, og jeg dro for å møte noen jenter på fotballaget. Veldig masse skjedde de første dagene, og ettersom jeg spilte fotball fikk jeg raskt venner.

– Wow så spennende å få møte utenlandsstudenter fra andre land! Opplevde du noen umiddelbare kultursjokk de første dagene?
De første par dagene vil jeg påstå var vanskeligst, skjønte ikke helt hva jeg hadde lagt meg ut på. Et helt år liksom. Jeg hadde forberedt meg på at ting ikke ville være som på film, men der tok jeg faktisk feil. Selvfølgelig er ikke alt slik, men school spirit’en, den gule skolebussen, fast food, skolen, Halloween (Allehelgensaften på norsk) og så videre, det føles faktisk som å være i en film! I begynnelsen var dette veldig overveldende og (positivt) sjokkerende, men jeg merker nå at jeg ikke tenker over slikt like mye lengre. Det er denne perioden som er kjent for å være en ‘’down’’ periode, fordi du er ikke lengre ny, og ting du syntes var spennende/annerledes i starten har blitt ting du ikke tenker over engang. Mange ser veldig frem til Thanksgiving og en amerikansk jul, ettersom det er ting man ikke har opplevd!

Vær frempå sosialt

– Ja, de første månedene har en tendens til å gå veldig raskt – og før man vet ordet av det har nyhetsverdien lagt seg og man stiller litt på bar bakke sosialt igjen. Det er forsåvidt ikke unikt for utvekslingselever til USA, men noe som går igjen for veldig mange som studerer i utlandet. Har du noen tips til hva man bør gjøre for å bli kjent med folk?
Det beste rådet jeg har for å få venner er å bli med i en sport, organisasjon og slikt. De fleste jeg omgås med nå er jenter jeg spilte fotball sammen med, så jeg er veldig glad for at jeg gjorde det. Ellers er det veldig viktig å være utadvent og «frempå». Inviter deg selv, uansett om det høres kleint ut så er det faktisk det som må til.

Viktig å være høflig og respektfull

Gode råd! Hva er de største kulturforskjellene du har merket deg? Hvordan skiller amerikanerne seg fra oss nordmenn?
Amerikanere er veldig annerledes enn nordmenn. De snakker med fremmede, gir deg komplimenter hele tiden, er veldig åpne og oppfører seg som din beste venn, selv om du ikke kjenner de. Dette er både positivt og negativt, men etter som tiden går blir ikke dette så overveldende lengre. Og i forhold til amerikanere er vi uhøflige, selv om vi ikke tenker over det selv. Jeg merker selv at jeg har endret meg, og kommer nok til å se på nordmenn som uhøflige når jeg kommer hjem. Noe som kanskje er den største forskjellen mellom norske ungdommer og amerikanske er at de har mye mindre frihet, og blir ansett som et barn i en alder av 18 år. De fleste har innetid, og foreldrene må alltid vite hvor de er, og hva de gjør. Heldigvis er ikke vertsfamilien min så strenge som enkelte andre, og så lenge de vet hvor jeg er går det greit å komme hjem sent (12-tiden). Hvordan man oppfører seg til voksne/lærere er også veldig annerledes, for eksempel så kaller vi lærerne Mrs./Ms./Mr. og deres etternavn, noe som handler om respekt.

– Hva er de beste med å studere i Ohio?
I motsetning til for eksempel California og slike varmere steder, så har Ohio en lang og varm sommer (mai til oktober), med temperaturer opp til 30-40 varmegrader, i tillegg til en fin vinter. Ohio har litt av alt, om jeg kan si det slik. Trives veldig godt her!

– Noe av det mest spennende med å snakke med utvekslingsstudenter i USA, er å høre om hvordan de opplever «sin» delstat. Forskjellene mellom de ulike delstatene er jo svært store. Noen er svært konservative, andre er mer liberale. Det som er greit i Texas, er nødvendigvis ikke OK i Virginia. Og omvendt. At Ohio er såpass konservativt kan være greit å få med seg for andre som har søkt om utveksling til USA og venter på vertsfamilie, eller allerede har fått vertsfamilie i Ohio. Hva vil du si til de som går med en drøm om å studere i utlandet? Ta steget og hopp i det, eller stopp opp å tenk gjennom valget litt før du sender inn søknaden?
Selv om dette året har vært og kommer til å være utfordrende, så anbefaler jeg det på det sterkeste. Du opplever så utrolig mye, og lærer så mye om deg selv og andre. Dersom du kommer hit og tror dette skal være en ferie, da tar du veldig feil. Du må være forberedt på å ta initiativ, og du må tørre å invitere deg selv, ellers blir du sittende hjemme uten venner (trist men sant). Skolen krever mye arbeid med lekser og prøvelesing, men det gjør skolen i Norge og! Ikke alle er like heldige med vertsfamilie og lignende, men i de fleste tilfeller ordner dette seg. Hiv deg i det, hva er det verste som kan skje?

– Tror du at du noen gang vil føle deg «lokal» eller vil du alltid være «norsk i utlandet»?
Jeg vil nok alltid være annerledes, ettersom jeg mest sannsynlig ikke kommer til å legge av meg norske vaner, i tillegg til for eksempel aksenten min (som alle finner interresant! Haha).

Utenlandsstudiene ga mersmak!

Har utenlandsstudiene gitt mersmak? Kan du tenke deg å studere videre i utlandet?
Ja. Allerede etter nesten fire måneder kan jeg si at jeg trives med reising, og jeg elsker å møte nye mennesker fra andre land. I fremtiden håper jeg at jeg tar år med studier i utlandet, og forhåpentligvis få meg en jobb som innebærer reising.

– Og helt til slutt Ingrid; hva skulle du likt å vite før du dro, som du vet i dag?
Helt umulig å forberede seg på hva dette året kommer til å bringe, og jeg føler ikke jeg kunne forberedt meg på noe annet vis, men skulle gjerne vært litt mer bevisst på hvor forskjellig amerikanske tenåringer er fra norske. Det at jeg må invitere meg selv, og det at jeg alltid må være frempå er veldig annerledes, men så langt går det greit!

Tusen takk til Ingrid Møller som tar skoleåret 2013/2014 i USA sammen med AFS for å stille opp til dette intervjuet. Ønsker du å lese om andre utenlandsstudenter som har studert i USA kan du se her. Ønsker du å lese Ingrids blogg om studiene og live i USA, finner du den på http://ingridmoller.blogg.no/

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

LIGNENDE ARTIKLER

Studer i USA

0 3494

0 4820

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar