Ingeborg i Chicago

Ingeborg i Chicago

0 4807
Ingeborg Sandlien Halseth studerer i Chicago, Illinois, USA. Her tar hun andre klasse av videregående. Les mer om hennes spennende liv i millionbyen.
Ingeborg Sandlien Halseth studerer i Chicago, Illinois, USA. Her tar hun andre klasse av videregående. Les mer om hennes spennende liv i millionbyen.
Ingeborg Sandlien Halseth studerer i Chicago, Illinois, USA. Her tar hun andre klasse av videregående. Les mer om hennes spennende liv i millionbyen.

Chicago har opp gjennom historien vært hjem til en rekke kjente kvinner. For eksempel den første amerikanske kvinnen til å vinne nobelprisen – Jane Addams og USAs første «First Lady» som også har vært innvalgt til senatet – Hillary Clinton. Nå er også Chicago hjem til den norske utvekslingseleven Ingeborg Sandlien Halseth som tar andre klasse av videregående i denne millionyen. Vi har fått muligheten til å intervjue henne om livet i Chicago.

– Først av alt, takk for at du stiller opp, Ingeborg. Start gjerne med å fortelle hvorfor valgte du å studere i utlandet?
Dette med å studere i utlandet, er jo som de fleste vet, ett veldig stort skritt og ta, og det ligger mange avgjørelser og mye tenking bak det. For meg var dette noe jeg hadde drømt om i flere år, før jeg i det hele tatt var gammel nok til å søke. Jeg var ganske lei av den samme gamle hverdagen i Norge, og hadde lyst til reise og oppleve noe helt nytt og spennende. Derfor falt valget på et utvekslingsår i USA. Jeg har alltid visst hva utveksling er, men da jeg på alvor begynte å vurdere det selv, visste jeg at jeg ikke kunne la denne sjansen gå fra meg. Som du sier er det jo ikke gratis, så mye jobb, støtte og hjelp fra foreldrene mine, var og er viktig for at dette skulle kunne være mulig for meg. Det å lære ett annet språk flytende, er jo også ett stort pluss og ha med seg i fremtiden.

– Og hvordan endte du opp i Chicago?
Det at jeg endte opp i Chicago var fordi det var her vi fant vertsfamilie. Er veldig fornøyd med at det var hit jeg kom.

Mange muligheter ved å studere i Chicago

– Hva er det beste med å studere i Chicago?
Det beste med å studere i Chicago må nok være alle mulighetene byen har å by på. Skolene er som oftest store, og tilbyr de fleste fagene du ønsker deg. Det er også alltid noe som skjer i byen, med både musikaler, sporter, og konserter! Hvis noen har fått familie i Chicago, eller skal studere her, kan de glede seg til en by full av muligheter, hvor så å si alt er tilgjengelig. Byen i seg selv er jo også veldig fin, og har store strender, skyskrapere så det holder, og masse shoppingmuligheter. Ordentlig storby med andre ord!

– Er det mange utenlandsstudenter ved din skole? Er det en fordel eller ulempe?
Før jeg dro, var jeg forberedt på at det kom til å være mange utvekslingsstudenter på skolen, siden det er det man oftest hører er vanlig. På min skole vet jeg ikke om noen andre enn meg selv. Da jeg kom, så jeg på dette som en stor mulighet til å bare få amerikanske venner, noe det også er, men det gir meg jo en litt større utfordring med at jeg måtte finne meg noen på en annen måte. Jeg skulle gjerne likt å ha noen på skolen i samme situasjon som meg, men det er jo ikke noe jeg kan styre. Men som man burde vite når man velger å dra på utveksling; man må være åpen for alt.

Ingeborg fra Norge storkoser seg med studiene i Chicago.
Ingeborg fra Norge storkoser seg med studiene i Chicago.

– Du skrev på bloggen din at det var utfordrende å knytte gode vennskap i begynnelsen. Har du noen tips til de som eventuelt sliter med dette andre steder?
Noe av det lureste man kan gjøre, hvis man nå er i samme situasjon som meg, og går på High School, må nok være å starte på en sport, i band, teater, eller en klubb. Begynner man med noen man liker, finner man fort folk med samme interesser som du selv, noe som igjen gjør det lettere og finne seg gode venner. Man har ofte sosiale kvelder med laget, bandet ol. Hvor man samles og er sosial sammen, lager mat, og har det gøy. Ellers må man bare smile å være hyggelig mot de man møter, og huske på å alltid være åpen for å prøve ut nye ting. Hvis noen inviterer deg med på noe, si alltid ja, selv om det kanskje ikke frister akkurat der og da.

Bestilte kataloger

– Hvor gikk du for å finne informasjon om mulighetene til å studere utenlands?
Da jeg hadde bestemt meg for at det var dette jeg ville, snakket jeg med både venner som vurderte det samme, men også folk som hadde gjort det samme før. Det finnes jo også utallige utvekslingsblogger, hvor man kan lese om andre opplevelser og erfaringer med forskjellige byråer. Jeg hadde fra starten av, en liten anelse om hvilket byrå jeg ville reise med, men for å forsikre meg, bestilte jeg kataloger fra mange forskjellige, for å lese litt om hva hvert enkelt byrå la mest vekt på. For meg var de viktig at de du reiser med alltid er lett tilgjengelig, og gir god informasjon og veiledning gjennom søknadsprosessen, og selve oppholdet. Dette var noe jeg var spesielt opptatt av. Jeg sjekket også hvilke partner organisasjoner byrået hadde i vertslandet, før jeg kunne bestemme meg. Alle har jo forskjellige opplevelser med alle organisasjoner, for ingen har samme oppfatning. Det å velge organisasjon blir derfor ett lite sjansespill. Du vet ikke helt hva du går til. Det endelige valget mitt tok jeg basert på hvilke organisasjon jeg hadde hørt mest positivt om, og en organisasjon som ikke er så alt for stor, og derfor har tid til å ta seg godt av alle studentene sine. Så langt har jeg ikke angret på valget mitt.

Ingeborg anbefaler alle som studerer i utlandet å melde seg inn i en klubb eller forening for å få en pangstart på det sosiale.
Ingeborg anbefaler alle som studerer i utlandet å melde seg inn i en klubb eller forening for å få en pangstart på det sosiale.

– Hvordan forberedte du deg?
Som jeg nevnte tidligere, leste jeg utallige blogger og artikler om andres opplevelser, både gode og dårlige. Byrået mitt tilbyr også Get Ready møter, hvor vi fikk masse informasjon om året, og ble forberedt på hvilke utfordringer vi hadde i vente. De kom også med masse tips til hvordan man lettere kommer seg gjennom de litt vanskeligere dagene. Det som er viktig å huske, er at man aldri kan være helt forberedt på det som kommer, for året blir ikke som du trodde uansett hva du forestiller deg, eller hvor forberedt du tror du er. Det er umulig å være 100% forberedt. Språket tenkte jeg ikke så mye over, i og med at engelsk er noe jeg har vokst opp med å lære på skolen. Jeg visste at det kom til å bli en liten utfordring, men man kan aldri lære seg ett språk flytende, før man har bodd i landet, og snakket det over lengere tid. Familie og venner støttet meg gjennom det hele, fordi de skjønte at det var dette jeg ville. Avskjeden besto selvfølgelig av mange tårer, men man vet jo at man om 10 måneder får se dem igjen. Jeg visste jo også at reisen og året jeg hadde ventet på så lenge, var i ferd med å bli virkelighet.

Dro på Soft Landing Camp

– Hva var det første du tenkte når du landet?
Da jeg først landet i New York, tror jeg ikke jeg skjønte hvor jeg var, og jeg klarte å få det til å stemme at jeg faktisk var i USA. Siden byrået jeg reiser med, tilbyr en Soft Landing Camp i New York, ble det første møtet mitt en fantastisk opplevelse. Jeg var omringet av folk som var i samme posisjon som meg, og vi hadde ledere med oss, som kunne svare på de fleste spørsmålene vi hadde. Denne campen tror jeg var veldig viktig, for å få en myk start på året. Da jeg kom til vertsfamilien, og startet på skolen, tok det vel litt over en måned før jeg klarte å «lande» ordentlig, og det var vel da det begynte å bli litt vanskeligere. Jeg var ikke lenger ny, og ting var ikke lenger like spennende. Klarer vel ikke sette ord på hva de største kultursjokkene var, men det er vel bare måten amerikanere lever på, og verdiene de har, som er veldig annerledes enn hva jeg er vandt til. Forventningene hadde jeg prøvd å legge bort, men ut i fra de forventningene jeg hadde, vil jeg si at ting er helt annerledes enn man ser for seg. Selv om man drar til USA, og får gå på High School, blir ikke livet som på film. Men det er ingen tvil om at dette er en helt super opplevelse, selv om det ikke er som man forestilte seg.

– Hva savner du mest fra Norge?
Det jeg savner mest er jo selvfølgelig familie og venner. Ser jeg bort i fra det, savner jeg norsk mat, norsk natur, det å se havet fra huset, og det norske skolesystemet. Jeg savner også den friheten jeg har til å kunne gå fritt i gatene i hjembyen, både på dagen og på kvelden, uten å behøve å bekymre meg. Jeg har virkelig lært meg å sette pris på hvor fint vi har det i lille Norge.

Chicago er en større amerikansk by, med omtrent 5 ganger flere innbyggere enn Oslo.
Chicago er en større amerikansk by, med omtrent 5 ganger flere innbyggere enn Oslo.

– Hva tenker du om utbyttet av å studere i utlandet?
Jeg synes at det å studere i utlandet ikke bare er en fin måte å lære seg ett annet språk på, få nye bekjentskaper, og lære om en ny kultur. Det er også en unik måte og bli kjent med seg selv på. Man lærer seg å være selvstendig og ansvarsfull, og man lærer å kjenne sine egne grenser. Jeg har også lært meg å sette pris på hvor godt vi har det i Norge. Dette er noe jeg ikke så når jeg var i Norge, og jeg tror ikke man innser hva man har, før man ikke har det i hverdagen lengere. Man blir også tvunget til å bli mer utadvendt, for venner vokser ikke på trær, og man MÅ starte samtaler, og ta initiativ enten man vil eller ikke. Jeg merker selv at jeg har blitt mer selvstendig, og kan mer på egenhånd enn jeg trodde jeg kunne.

Kan tenke seg å jobbe som au pair

– Kan du tenke deg å studere mer i utlandet senere?
Det å studere i utlandet ser jeg på som en stor fordel. Ikke bare lærer man ett språk flytene, men man lærer så mye om seg selv, og andre kulturer. Hvis man i det hele tatt skal få ett bilde av hvordan verden egentlig er, er utenlandsstudier en glimrende måte å få sett dette på! Jeg tror alle har godt av å komme seg litt ut av komfortsonen og lille Norge, for å få opplevd og sett litt av verden. For min del kunne jeg gjerne tenke meg å studere litt både i Norge og i utlandet. Om det blir Chicago er jeg ikke helt sikker på. Tenker litt på å jobbe ett år i Disney World, eller kanskje være Au pair i ett tysk eller spansk talende land etter videregående. Det er jo en unik måte å lære språk på.

– Vil du anbefale andre å studere i utlandet?
Hvis man i det hele tatt tenker på å ta ett år i utlandet, er det jo et tegn på at det er noe man har lyst til. Selv om man kanskje er litt usikker, synes jeg man skal kaste jeg ut i det. Man lever jo bare en gang. På en annen side, må man vite at man er klar for det, og hvis du er en person som innerst inne vet at du ikke er klar for det, kan man heller vente noen år, og heller vurdere ett senere utenlandsopphold. Jeg tror ikke det er noe jeg kunne gjort annerledes før jeg dro, annet enn å prøve og ikke ha så mye forventninger. Det man selv må stå for, for at året skal bli en bra opplevelse, er og alltid ha ett åpent sinn, og takke ja til det man blir bedt med på, selv om det kanskje ikke er så fristende der og da.

Tusen takk til deg Ingeborg for å stille opp! Har du lyst å lese er om Ingeborg og studiene i Chicago, kan du klikke deg inn på bloggen hennes som du finner på http://ingeborgsh.blogg.no/ !

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

LIGNENDE ARTIKLER

0 4816

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar