Henriette i York

Henriette i York

0 5492

Henriette Krokeide Kristiansen (21) studerer Politics, Philosophy and Economics (PPE) ved Universitetet i York, og stortrives.

York ligger i det nordlige England, og med sine skarve 182.000 innbyggere kvalifiserer den i engelsk sammenheng til karakteristikken «liten». York har imidlertid en rik og spennende historie, som involverer både romerne og vikingene. Romerne brukte York som militærbase, og vikingene som hovedstad i kongedømmet «Jorvik» som sto helt frem til 954 da engelske soldater greide å få has på Eirik Blodøks og hans menn.

I dag er York en mellomstor studentby. University of York er et vel ansett universitet, og befinner seg på topp 10 på de fleste rankinglistene, noe som tiltrekker studenter fra fjern og nær. I Norge er det best å søke via Across the Pond som kostnadsfritt hjelper deg med søknadsprosessen.

Verdt pengene

Henriette Kristiansen

Hva var hovedmotivasjonen din for å studere i utlandet, og hvilke ulemper så du ved det?
Jeg vurderte egentlig aldri å studere i Norge. Jeg tok 2. året mitt på videregående i Frankrike og visste allerede da at jeg ville studere i utlandet. Jeg vurderte USA, Australia og Frankrike, men valget falt til slutt på Storbritannia, da det er et engelsktalende land som ikke er altfor langt fra venner og familie i Norge.  Ulempen ved å dra til England var jo å flytte fra venner og kjente i Norge. Det var litt lettere for meg, da min nærmeste familie flyttet til Skottland et år før jeg begynte på universitetet, men de bor fortsatt 5 timer med tog fra York. Ellers koster det jo også penger å studere i Storbritannia, men for meg er det verdt det, da britiske universiteter er veldig høyt ansett.

Dra på åpen dag!

Søkte du på andre universiteter?
Jeg søkte ingen andre steder enn til England. York er ansett som det nest beste universitetet I Storbritannia for PPE etter Oxford, så da jeg ikke kom inn på Oxford valgte jeg York. I ettertid er jeg faktisk glad for at jeg ikke kom inn på Oxford, da jeg tror prestasjonspresset der hadde vært for stort.

Besøkte du campus før du søkte, og besøkte du eventuelt andre campus? Hva var forskjellene?
Det eneste universitetet jeg besøkte før jeg flyttet til Storbritannia var Oxford, så første gang jeg så York var da jeg ankom med alle tingene mine. Men jeg vil anbefale andre å dra på en åpen dag til det universitetet de vil gå på, spesielt da du mange steder må velge hvor du skal bo. Jeg var veldig heldig og valgte et fint college på York.

Stort campus!

Campus

Hva var ditt første inntrykk av universitetet?
Første inntrykket av campus var at det var veldig stort. Det tok meg vel en uke eller to før jeg ble kjent med hvor ting var, men nå som jeg er godt kjent føles det ikke så stort lengre. Jeg syns campus var veldig fint da jeg kom, med en stor innsjø gjennom midten av campus, men noen av bygningene var litt går og kjedelige. For øyeblikket foregår det imidlertid store oppussinger på campus og det blir bare finere og finere, blant annet har vi fått et kjempefint og nytt bibliotek! De holder også på å bygge ut et nytt campus ca. 15 minutters gåtur fra hoved-campus der det er veldig moderne og fine bygninger, og om to år kommer det et stort sportssenter med svømmebasseng der.

Fadderordning under freshers week

Hvordan var freshers week?
Freshers’ Week var et skikkelig ’crash course’ i York’s natteliv! Vi var over alt på alt fra temakvelder til bar crawls, og jeg hadde det kjempegøy (minus en måned med Freshers’ Flu i etterkant). Hver hus på campus får tildelt det som kalles ’parents’ eller ’STYCs’ (Second and Third Year Contacts) som er ansvarlig for Fresher’ene gjennom uken, og resten av året. I mitt hus på 16 var vi en veldig livlig gjeng som likte å gå ut, og vi hadde tre kjempegreie ’parents’ som tok med sine venner og gikk ut med oss. De gjorde til en veldig god uke. Annet enn kveldene på byen var nok høydepunktet Freshers’ Fair på lørdagen første uken, der alle societies, sportsklubber og nattklubber har stands rundtom på campus så man kan gå rundt og undersøke hva som går an å gjøre. I tillegg deler Domino’s ut gratis pizza hele dagen!

Aktiv i Model UN

York UN Association i Warwick

Har du verv i en eller flere studentforeninger?
Ja! På York har vi det som kalles York United Nations Associations, der jeg er ’social secretary’, så jeg er ansvarlig for alle sosiale arrangementer som vi gjør. Via UNA sender vi også deltakere til MUN-konferanser rundt i Storbritannia og vi arrangerer YorkMUN i November hvert år. Jeg er også leder av University of York Scandinavian Society og ANSA York. Jeg er også PR-ansvarlig i The Open Education Society, og jeg går jevnlig til Caledonian Society (skotsk dansing) og Dancesport. Mye ansvar og mye å gjøre, men jeg trives med det.

Én ting jeg selv angrer på er at jeg ikke engasjerte meg i societies før mot slutten av førsteåret mitt. Folk i societies som du er med i blir fort en egen vennegjeng, og jeg vil anbefale alle å finne noe å bli med på helt fra starten for å få mest ut av tiden på universitetet. Tiden flyr og før du vet ordet av det er tre år omme!

Hva er Model UN?
Model United Nations er en akademisk simulering av FN som har som mål å utdanne deltakerne om aktuelle hendelser, emner i internasjonal politikk, diplomati og FNs dagsorden. Deltakerne spiller diplomater som representerer en nasjon eller NGO i en simulert sesjon av en komité i FN, slik som Sikkerhetsrådet eller Generalforsamlingen. Det er også mye sosialt på programmet, og det deles ut priser for beste deltakere.

Og hvordan ble du aktiv i dette?
Jeg fikk høre om MUN da jeg ble med i UNA på slutten av førsteåret mitt, og var heldig nok til å få dra til Oxford International Modell United Nations (OxIMUN) på begynnelsen av andreåret mitt, som regnes som den meste prestisjetunge MUN-konferansen i Storbritannia. Siden da har jeg også vært deltaker i YorkMUN, UCLMUN (London) og WarMUN (Warwick). Warwick spesialiserer seg på ’krise-MUN’ der man tar på seg rollen som et medlem av et kabinett i et land (for eksempel president, vise-president eller høye militære lederroller i USA), og man blir presentert med en krise som man må håndtere, for eksempel krig, naturkatastrofer, eller lignende. De fleste MUN-konferanser har en eller flere krise-komiteer.

Savner venner, Norvegia, brunost og Freia melkesjokolade

Hva var den største overgangen med å flytte til England?
Å snakke engelsk. Konstant. Og å ikke kjenne noen her. Men man treffer fort mange nye venner.

Savner du noe fra Norge?
Det jeg savner mest er vennene mine fra Bergen, der jeg har bodd mesteparten av livet mitt. Jeg gikk fra å se dem flere ganger i uken til å se dem et par ganger i året. Ellers savner jeg mest Norvegia, brunost og Freia melkesjokolade!

Fra 65 til 90 pund uken i leie

Hvor mye koster det å bo i York
Jeg har hørt fra noen at York er relativt dyrt, og fra andre at det er ganske billig! Personlig tror jeg det ligger sånn mitt imellom. Billigere enn de fleste storbyer, men dyrere enn vanlige småbyer. Førsteåret er alle studenter garantert et rom på campus, mens andre- og tredje-året flytter man vanligvis sammen med venner. Husene varierer en del, men de billigste begynner vel rundt 65 pund i uken og så kryper det oppover mot 90. For et relativt greit hus må man nok regne med å betale 75-80 pund i uken. Det er ofte billigere jo flere som bor sammen, men å bo med mange byr igjen på andre problemer. Personlig bor jeg med tre andre og betaler 79 pund i uken for et hus med 4 dobbeltsoverom, to bad, et separat toalett, stue, kjøkken og gang. Stort sett er priser ekskludert regninger.

Hvor mye budsjetterer du i mat- og husholdningsutgifter?
Som norsk student i York med lån fra lånekassen lever jeg sannsynligvis litt mer komfortabelt enn den gjennomsnittlige studenten. Jeg prøver å beregne ca. 50-60 pund i uken, men jeg pleier ikke å gå ut så mye. Mye festing blir fort dyrt! Husholdningsregninger kommer vel på en 30 pund i måneden eller så.

Master i London

Har du gjort deg noen tanker hva du skal etter bachelorgraden din? Master i utlandet eller i Norge?
Ja, jeg har planer om å ta en mastergrad i International Relations, forhåpentligvis i London. Jeg har blitt veldig vant med å bo i England og har mange venner her nå, så jeg vil gjerne bli boende noen år til.

Kunne du tenke deg å jobbe i Storbritannia eller et annet land (utenom Norge) etter studiene? Hvilke fordeler og ulemper ser du eventuelt ved å jobbe i utlandet?
Jeg har ingen videre planer om å flytte hjem til Norge de neste årene. Jeg kan godt tenke meg å få meg en jobb her i England etter mastergraden min for noen år, gjerne også i andre land dersom jeg får mulighet til det. Den største ulempen med å bo i utlandet er selvsagt at lønnen ofte er mye lavere enn i Norge (avhengig av hvilken jobb det er snakk om). Minstelønnen i Storbritannia er på under 6 pund i timen. Fordelen vil imidlertid være å få erfaringer fra andre steder, noe som ofte kan være en fin boost på CVen. Personlig er jeg veldig glad i å oppleve nye steder og møte nye mennesker, noe som er min hovedmotivasjon for å jobbe i utlandet.

LIGNENDE ARTIKLER

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar