Frida i Nebraska

Frida i Nebraska

0 3583
Utveksling til Nebraska, USA
Frida Cecilie Spigseth tar skoleåret 2014/2015 i Nebraska i USA. Hun valgte å reise med Aspect etter at broren hennes hadde et vellykket utvekslingsår med Aspect.

Frida Cecilie Spigseth studerer i Nebraska, USA skoleåret 2014/2015. Hun reiste med Aspect. Nebraska ligger i midtvesten og grenser mot Sør-Dakota i nord, Iowa i øst, Missouri i sørøst, Kansas i sør, Colorado i sørvest og mot Wyoming i vest. Nebraska har fått tilnavnet Cornhusker State. Hovedstaden i Nebraska heter Lincoln, og er som du kanskje gjetter oppkalt etter Abraham Lincoln. Litt mer kjent, er den største byen i Nebraska Omaha, som også er hjembyen til den famøse investoren Warren Buffet (en av verdens rikeste menn). Her studerer altså Frida fra Norge. Vi har snakket med Frida om studiene i USA, livet i Nebraska og fått noen lure tips til deg som skal studere i utlandet!

Elsker å reise – inspirert av broren til utveksling

Utveksling med Aspect til USA
Frida synes valget av utvekslingsorganisasjon var lett, ettersom også broren hennes reiste med Aspect. Frida havnet i Nebraska, og er her avbildet med Meg sammen med Nebraska Huskers’s maskot: Big Red. Nebraska Huskers er delstatens fotballag-
– Tusen takk Frida for at du tar deg tid til et intervju med oss og er villig å dele av dine erfaringer om utveksling og studier i USA. Veien til utlandet er ulik for alle, hva er din historie? Hvordan endte du opp med å ta high school i USA?
Først å fremst så elsker jeg å reise å oppleve andre spennende land. Da jeg gikk i 8. klasse begynte broren min å snakke om utveksling å bestemte seg for å søke om et utvekslingsår i USA. Allerede da var jeg helt i 100 og hadde så lyst til å gjøre det samme. Da han dro til USA var det eneste jeg tenkte på at dette vil jeg også gjøre. Broren min hadde det kjempebra, og vi besøkte han også på slutten av året hans. Det var en helt fantastisk tur og USA var virkelig et land jeg ville utforske mer om, fordi alt var så bra. Men det å dra på ferie til et land og det å faktisk bo i et land og leve en annen kultur er to helt forskjellige ting. Jeg bestemte meg for at utveksling var virkelig noe for meg og dette ville jeg også gjøre, og søkte i August i fjor (2013). Jeg kunne ikke sett meg selv ikke dra på utveksling, og tanken på alt jeg hadde gått glipp av hvis jeg hadde vært hjemme i den trygge lille bygden min i Norge gjorde meg enda mer sikker på avgjørelsen min.

– Aha, å kjenne noen som har gjort det før hjelper nok absolutt på, først og fremst fordi man får informasjon fra noen man stoler på. Selv om alles år blir unikt, er det likevel en trygghet i å vite litt mer om hva man kan forvente seg av ens nye hjemland. Hadde du en klar formening om valg av organisasjon siden din bror hadde vært på utveksling, eller synes du det var vanskelig å peke ut Aspect som beste organisasjon for deg?
For meg var valg av organisasjon veldig enkelt. Broren min reiste med organisasjonen Aspect, og vi hadde gode erfaringer med dem, så da falt valget mitt veldig lett på Aspect. Vi var en gjeng på 5 i klassen min på VG1 som snakket sammen om utveksling og snakket om valg av organisasjon og diskuterte mye rundt det og utveksling generelt, så det var veldig deilig og snakke med noen som var i samme prosess som meg – alle jentene er faktisk i USA nå! Jeg vil anbefale kommende utvekslingsstudenter til å søke opp alle organisasjonene de vet om. Snakk med folk som har erfaringer, og les blogger. Skriv gjerne ned positive og negative ting om hver organisasjon hvis det gjør det lettere. Gjerne ta kontakt med organisasjonene, og de fleste tilbyr et uforpliktet intervju. Da kan du se om organisasjonen virkelig passer for deg og som har et bra tilbud. Jeg har vært veldig fornøyd med Aspect, og kan lett anbefale dem til andre. De har også mange land å velge mellom.

Har Facebook-gruppe for utvekslingselever til USA 14/15

Å studere i USA er gøy
Å studere i USA er en drøm for mange. Og det er kanskje ikke så rart når den amerikanske kulturen blir aktivt promotert gjennom TV-serier og filmer. Her er Frida sammen med venninne Kelsey og Holly på sin første amerikanske fotballkamp.

– Veldig gode tips der, ja! Utvekslingsblogger er en uvurderlig kilde til informasjon. Det er førstehåndsinntrykk og opplevelser og erfaringer som ofte er uten noen som helst kommersiell brodd. En utfordring med utvekslingsbloggene er dog at det er begrenset hva som kan skrives. Dels på grunn av at en del organisasjoner (deriblant STS) har regler for hva man kan si om organisasjonen mens man er på utveksling, og dels fordi alle kan lese det én skriver. Også vertsfamilien du har store problemer med. Les mellom linjene, og ta derfor gjerne kontakt med bloggerne og still spørsmål på e-post om du skulle være usikker. Dog, de aller fleste har et fantastisk år. Hvordan forberedte du deg på ditt utveksklingsår?
Heg forberedte meg mest med å lese utvekslingsblogger. Jeg pratet også med utvekslingsvennene mine på skolen, hehe. Jeg og en av venninnene mine, som er i USA, lagde en gruppe på Facebook for utvekslingsstudenter skoleåret 14/15 til USA. Gruppen har litt under 300 medlemmer. Der deler vi opplevelser, forberedte oss sammen, delte bloggene våre, delte da vi fikk vertsfamilier og hvor alle sammen skulle, og rett og slett alt mulig for å forberede oss på det kommende året. Jeg var også på et informasjonsmøte med Aspect i Mai som var veldig nyttig. Jeg forberedte meg ikke på språket (bortsett fra engelsktimene på skolen), og tok det egentlig helt som det kom, og det gikk jo greit. Hadde jeg dratt til et land som ikke var engelsk-talende hadde jeg nok forberedt meg mer. Alle har støttet meg veldig mye når det kommer til utvekslingsåret mitt, spesielt familien min. De vet at dette er noe jeg har tenkt på lenge og at det er noe jeg virkelig hadde lyst til å gjøre. Det var utrolig vanskelig å ta farvel, mye vanskeligere enn det jeg trodde. Jeg hadde en «god tur» fest, mamma ville ikke kalle det avkjedsfest, med familie og venner. Det var veldig koselig, men utrolig tungt. Tårene mine bare rant og jeg klarte ikke slutte. Det var spesielt tungt å si farvel til mamma, pappa og broren min. Mamma og pappa fulgte meg til Gardemoen, og det å gå fra dem der og vite at jeg ikke fikk se dem før om 10 måneder var veldig tungt. Men heldigvis reiste jeg med en flott gjeng av andre utvekslingsstudenter som fort fikk meg til å tenke på noe annet. 10 måneder går fort, og jeg får jo se dem igjen snart.

– En «god tur»-fest var jo koseligere, da! Det er blir mindre dramatisk. Det er jo tross alt ikke mer enn et år. Samtidig som det avdramatiserer, gir det kanskje også en mental påminnelse om at det ikke er noen tid å miste når man er der, og at man må gjøre det meste ut av det når man først er der. Kanskje det er noe flere burde vurdere! Hvordan var det første møtet med USA?
Første møte med USA var forberedelseskurs i Chicago som varte fredag-søndag. Det var ikke som jeg hadde forventet og ble veldig skuffa. Heldigvis var vi en jentegjeng fra Norge som holdt sammen og vi hadde det utrolig koselig og gøy sammen. Det hadde ikke blitt det samme uten dem. Søndags morgen sto jeg opp kl. 4, klar til avreise til vertsfamilien min i Nebraska. Jeg var utrolig nervøs og spent. Det var tusen forskjellige følelser som strømmet igjennom kroppen min på den 1 og en halv times flyturen. Vertsfamilien min tok meg utrolig godt imot, og vi går veldig godt overens. Jeg fikk virkelig en pang start på året mitt fordi dagen etter ankomst var det rett til første skoledag! Jeg fikk ikke tid til å slappe av og bli komfortabel med familien min før jeg startet skolen, og det gjorde meg veldig stressa. Det var så masse inntrykk på en gang og det gikk virkelig inn på meg at jeg var helt alene på andre siden av jordkloden. Jeg var utrolig redd og ville bare ha en klem fra mamma og pappa, og jeg var stressa og det gjorde at jeg var utrolig kvalm og uvell. Dette gikk over etter de første dagene, og det hjalp virkelig å snakke med vertsmor om det så det er jeg veldig glad for at jeg gjorde. For meg som bare har vært vant til en skole med knappe 100 elever var det utrolig skummelt å skulle gå på en skole med nesten 1500 elever. Det var utrolig overveldende, og jeg ble egentlig ganske satt ut og følte meg helt alene, uten venner. Etter det har jeg bare hatt det bra. Jeg har det helt perfekt, og storkoser meg. Har fått en del venner som jeg neppe hadde klart meg uten, og holder meg opptatt gjennom en skolesport som heter Cross-Country. Har egentlig ikke merket noe på kultursjokk enn så lenge, men jeg har jo bare, eller bare og bare, vært her i to måneder. Jeg kjenner på det noen ganger når jeg ikke gjør noe at hjemlengselen sniker seg innpå, men det er helt naturlig. Det ville vært rart hvis jeg ikke hadde savnet hjem.

Å studere i utlandet er fantastisk

En av mange spennende tradisjoner i USA er "homecoming". I uken før avholdes "spirit week" hvor hver dag har et tema. Dag 1 for Frida var "America day". Frida lagde  en genser der det står "Made in Norge". Her avbildet sammen med vennene David og Alec.
En av mange spennende tradisjoner i USA er «homecoming». I uken før avholdes «spirit week» hvor hver dag har et tema. Dag 1 for Frida var «America day». Frida lagde en genser der det står «Made in Norge». Her avbildet sammen med vennene David og Alec.

– Ja, det ville gjerne være rart om man ikke savnet noe som helst med Norge, men noen opplever faktisk at de ikke føler på savn i det hele tatt – de nye inntrykkene er så overveldende og så store at det ikke er plass til savn av det man har kjent og kjært. Begge deler er helt greit og helt normalt. For mange er utveksling starten på lengre utenlandsstudier. Hva tenker du om det å studere i utlandet? Gir det mersmak?
Det å studere i utlandet er en fantastisk måte å lære på, samtidig som du opplever noe helt annet enn det du er vandt til. Jeg slipper å sitte på den samme gamle skolebenken i Norge og være skolelei. Når du studerer i utlandet skjer det noe hele tiden, og alt er spennende og nytt. Det er en utrolig flott mulighet til å oppleve andre kulturer, forbedre språket, møte venner for livet og få minner for livet, som du aldri ville fått hvis du sitter hjemme og opplever det trygge, samme gamle. I tillegg til at jeg lærer hva de andre klassekameratene mine lærer på skolebenken i Norge, lærer jeg også å leve i en helt annen kultur. Ikke bare det, men jeg lærer og kjenne meg selv, lærer og ta valg, lærer å være selvstendig og ikke minst, jeg kommer til å vokse utrolig mye på dette året, noe jeg allerede har merket. Jeg kan ikke bare gå til mamma og pappa lengre hvis det er noe, her er jeg nødt til å steppe ut av komfortsonen min og fikse problemer og ta valg for meg selv. Jeg merker at jeg er blitt mye mindre sjenert rundt folk jeg ikke kjenner. Jeg tør å være meg selv mye mer enn før og jeg merker jeg tør å ta initiativ til å prate med folk, som jeg mest sannsynligvis ikke ville gjort hjemme i Norge.

– Og helt til slutt, Frida, hva vil du si til de som tenker på å studere i utlandet?
Tenker du på å studere i utlandet har jeg to ord til deg; GJØR DET! Selvfølgelig, utveksling er ikke for alle. Hvis du har problemer med å være borte fra foreldrene dine, er det kanskje noe som vil bli et problem for deg hvis du skal være borte fra dem i 10 måneder. Hvis du føler deg komfortabel og tror du kan klare å være borte fra hjemmet ditt så lenge – Go for it. Det er mye bedre å angre på at du dro, enn å sitte i ettertid å angre på at du ikke gjorde det. Skal du på utveksling vil jeg anbefale deg å melde deg på en skolesport. Uansett om du er god eller ikke, det spiller ingen rolle. Ingen bryr seg, og det er en fantastisk mulighet til å skaffe deg venner. Jeg går på cross-country nå, og mine ordentlige venner er fra det. Jeg vil også anbefale deg om å være deg selv, tre ut av komfortsonen din, snakk med folk, ta initiativ, spør om spørsmål du allerede vet svaret på. Ikke vær redd for å stille spørsmål, og ikke vær redd for å vær deg selv. Det er utrolig viktig. Sitter du i en klasse og ikke skjønner noe, spør! Ikke vær redd, bare gjør det. Ingen bryr seg uansett. Og sist men ikke minst, dette året er ditt år så gjør det meste ut av det, og nyt det.

Tusen takk til Frida Cecilie Spigseth som stilte opp og delte av sine erfaringer om utenlandsstudiene sine i Nebraska, USA og livet som utvekslingsstudent. Om du har lyst å lese mer om Fridas liv og studier i USA, kan du klikke deg inn på bloggen hennes som du finner på http://fridaspigseth.blogg.no/ Om du har lyst å lese flere intervjuer med utenlandsstudenter i USA, kan du klikke her.

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar