Fra utenlandsstudier til dannelsesreise

Fra utenlandsstudier til dannelsesreise

0 5024

Utenlandsstudier er mer enn bare studier i utlandet; det er en dannelsesreise, og en opplevelse for livet blir det sagt. Dette er også utgangspunktet for mange som ender opp med å velge å reise ut, men hvordan hindrer man at man låser seg inne i en liten vestlig boble og får det fulle utbyttet av utenlandsstudiene?

spis mye lokal mat under dine utenlandsstudierUansett hvor, hva og hvor lenge du studerer vil du, så snart du ankommer ditt nye land, innse at du er ikke i Norge lenger. Dette kan være både spennende og skremmende, og måten du reagerer på det når det treffer deg, vil sannsynligvis avgjøre hvordan du tilbringer resten av semesteret eller året i utlandet. Det beste er imidlertid å få disse følelsene under kontroll, og forsøke å utfordre din egen frykt for å sikre at du får det fulle utbyttet av studiene i utlandet. En god måte å gjøre dette på, er å bestemme seg for å gjøre noe nytt hver dag i løpet av utenlandsstudiene.

Dette rådet fremstår neppe verken revolusjonerende eller spesielt banebrytende. Det er vanlig å bli nedlesset i lov- og visdomsord både fra familie, venner og skolerådgiver etter man har bestemt seg for å reise. Imidlertid er dette et langt viktigere mål enn å passe på lommeboken hele tiden, og å unngå drikkevann fra springen. Og ja, selvfølgelig kan du kan bli frastjålet lommeboken, og om du blir det vil det by på enkelte ekstra utfordringer når du studerer i utlandet og ikke like enkelt har alle hjelpefunksjonene å støtte deg på. Og ja, du kan bli syk om du drikker vann fra springen i enkelte deler av verden, men begge deler kan løses og er om ikke annet greie lærepenger og erfaringer du kan ha med deg videre i livet.

Ser det ekkelt ut, sørg for å smake!

smak på alt når du studerer i utlandetDen beste måten å bli kjent med en ny kultur på, er å starte med matkulturen. Spiser du alt du synes ser ekkelt ut, sørger du for å gå for det som er deg mest fremmed også. Og alle land har en eller flere matretter. Norge har brunost, smalahove og raspeballer, Skottland har haggis, Kina har alt fra skorpioner og innsekter til hunder og katter, og sånn kunne man fortsatt.

McDonalds er over alt, og Starbucks brer om seg selv om de lar vente på seg i Norge. Innimellom kan det være behagelig å ta seg en pause, og gå for noe velkjent og kjært, men hovedregelen din bør være at du skyr disse i det lengste, og går for noe mer autentisk og lokalt. Selv om du studerer i New York City eller en annen storby; sjekk ut de uavhengige stedene, før du slår deg til ro hos kjedene.

Du vil bli sjokkert over å oppdage hvor mye mer du faktisk liker enn det du først trodde, og du vil oppleve at du kan relatere smakene til smaker du allerede kjenner. Mange synes for eksempel froskelår (en delikatesse i Frankrike) minner om smaken av kyllingkjøtt. Og skulle du ikke like det, så kan du i vertfall skryte av å ha smakt det i ettertid. Ingenting fremstår mer eksotisk og bereist enn å kunne fortelle om rare matretter med enda rare ingredienser!

Ut på tur, aldri sur!

bruk beina som fremkomstmiddel når du studerer i utlandetDe mest populære stedene å studere i utlandet, er stort sett større eller mellomstore byer. Dels av praktiske årsaker, og dels fordi de fleste universitetene er lagt til nokså befolkede områder. Stort sett har byene er et mer eller mindre velutbygget kollektivsystem, og solid tilgang på drosjebiler. For eksempel i Paris, London eller Moskva, vil du kunne bevege deg rundt i hele byen uten å gå mer enn noen skarve meter med beina, så hvorfor skal man?

Svaret er så klart at du får et helt annet blikk på byen når du går og beveger deg rundt til fots. Det er når du tar til høyre med et uhell, istedet for til venstre, at du oppdager det lille antikvariatet med favorittbøkene dine. Eller den sjarmfulle handlegaten, gjemt i en ellers litt anonym bydel. Selvfølgelig bør du også ha kontroll på kollektivsystemet og andre transportmuligheter for hverdagen, men når du har tid bør du kle deg etter vær og vind, og ta beina fatt. Du kjenner ikke lukten av det lokale bakeriet, og hører ikke lyden av torghandlerene, på innsiden av en buss. Likefullt er begge deler essensielle for å bli kjent med bybildet, og bli en fullverdig borger.

Borger – ikke turist

gjør som de lokale under studiene dine i utlandetDet er en distinkt forskjell mellom å bo og studere i utlandet, og å være på ferie som turist. Du er en borger av byen du bor i, og tilbringer all din fritid i den. Det gir deg mer muligheter og større frihet, enn det en turist med begrenset tid har. Du kan, og bør, ta deg tid til å bli kjent med din nye hjemby på et annet nivå, hvor du bør etterstrebe å oppleve de ordinære hverdagene til lokalbefolkningen. Det betyr ikke at du ikke skal benytte deg av tilbudene til turistene. Gå for all del på Louvre i Paris. Ta gjerne en tur i London Eye. Og besøk vatikanet i Roma, men finn også tid til de enklere tingene.

Kun ved å leve som en lokal, vil du lære å kjenne byen som en lokal. Har du aldri spist Bucatini i Firenze? Bestill det en gang til middag. Blir du stadig anbefalt den nyåpnede kaféen på hjørnet? Ta med deg en god bok, og vi den en ettermiddag. Hold deg oppdatert på de lokale sportsseverdighetene. Gå på Ishockey-kamp i Canada og rugby-kamp i England. Ta en helgetur til en omkringliggende by.

Poenget er enkelt; involver deg i byen du bor i – og du vil oppleve et utbytte av dine studier i utlandet, som langt overgår det akademiske. Utenlandsstudiene blir den dannelsesreisen de en gang var ment å være.

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar