Fordeler og ulemper ved utdanning i utlandet

Fordeler og ulemper ved utdanning i utlandet

1 7576
eksamenstips

Det er mange fordeler og noen ulemper ved å studere i utlandet. Hvilke, vil varierer individuelt og er avhengig av hvor du skal studere, men det er noen generelle ting du bør tenke på før du bestemmer deg for å ta et eller flere år av videregående, en bachelorgrad eller kanskje til og med en mastegrad i utlandet.

fordeler og ulemper

Ta videregående i utlandet

Videregående er egentlig den beste delen av utdannelsen å ta i utlandet. Det finnes mange tilbydere som organiserer alt for deg, og det er ikke veldig farlig om du ikke får toppkarakter – arbeidsgivere ser jo først og fremst på karakterene fra høyere utdanning. Samtidig koster det mye penger, og den største ulempen med å ta videregående i utlandet, er definitivt den økonomiske. Reiser du gjennom en av de kjente, store utvekslingsorganisasjonene, risikerer du å måtte betale opp til 80 000 kroner per år. Ja, du får dekket en del gjennom stipend fra Lånekassen, men brorparten må gå av egen lomme direkte, eller via et lån om ikke foreldrene dine har råd til å betale.

Ønsker du å ta flere enn et år av videregående utenlands, kan du vurdere om du ikke heller skal søke deg inn på United World College. Det er et toårig program i regi av Røde Kors, hvor du søker og får tildelt plass ved en tilfeldig valgt internatskole. Du kan i prinsippet havne i alt fra Sogn og Fjordane til Swaziland. Studenter fra hele verden søker seg til programmet, noe som sørger for at det blir et rikt og internasjonalt miljø, kombinert med at internatdelen sørger for at uansett hvor du havner, vil du få en følelse av å være borte fra resten omverdenen.

Ta bachelorgrad i utlandet

Vil du studere i utlandet etter videregående, kan du for eksempel ta bachelorgraden din ved et universitet i utlandet. Å ta en bachelorgrad i utlandet, kan være en fin måte å sprite opp egen CV for fremtidige arbeidsgivere, samtidig som det vil være spennende og opplevelsesrike år du vil huske resten av livet. Ulempene med en bachelorgrad i utlandet, er i tillegg til de økonomiske aspektene (det er dyrt), problemene du vil kunne møte når du vil konvertere karakterene til norsk standard, og få godkjent fagene dine for å kunne skjøte på med en mastergrad i Norge.

Du kan også ta to semestre utenlands i forbindelse med din bachelorgrad gjennom din utdanningsinstitusjon. Dette er veldig rimelig, men mulighetene dine er begrenset til de universitetene din egen høyskole eller ditt eget universitet har en utvekslingsavtale med. Imidlertid er det såpass mye penger å spare på dette, at du bør ha tungtveiende grunner for å reise på egenhånd.

Ta mastegrad i utlandet

Å ta mastergrad i utlandet har kanskje de største risikoene ved seg. Riktignok er stipendandelen fra Lånekassen høyere for å dekke skolepengene (70% skolepengestøtte for mastegrad), så de økonomiske aspektene er mildere, men hovedproblemet ditt blir å få jobb etterpå. Når du tar en mastergrad i utlandet, får du ikke den uformelle og naturlige kontaktene med potensielle arbeidsgivere som du får via en norsk utdanningsinstitusjon. Dette må absolutt ikke undervurderes. Vil du jobbe i Norge etter endt utdanning, bør du vurdere om du ikke heller skal nøye deg med å ta et eller to semestre utenlands via utvekslingsprogrammet til din norske utdanningsinstitusjon, heller enn å ta hele graden utenlands.

Uansett hvilken type utdanning du ønsker å ta i utlandet, er det viktig at du sjekker på forhånd at utdanningsinstitusjonen du ønsker å studere ved, er godkjent av Lånekassen. Ellers kan det bli en veldig, veldig dyr fornøyelse.

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

1 KOMMENTAR

  1. […] på det. Kanskje du kan begynne med å fortelle litt om hvorfor du valgte å reise ut? Det er jo fordeler og ulemper med å studere i utlandet. Hva var de utløsende årsakene for deg? Det som motiverte meg til å studere i utlandet er alle […]

Legg igjen et svar