Fam i Exeter, England

Fam i Exeter, England

0 2376

Frem til det 20. århundre var Exeter det nederste stedet hvor man kunne krysse elven Exe, og den ble derfor et viktig handelssted i regionen. Exter var tidligere en havneby; selve havnen lå først i den lille byen Topsham, som før var ved elvens tidevannsgrense, og varer ble så fraktet derfra på lektere. Etterhvert ble det anlagt en skipskanal slik av havgående skip kunne seile helt inn til Exeter. Denne ble brukt for transportskip helt til dampskipene kom og skipenes størrelse økte voldsomt. I dag brukes kanalen av fritidsbåter og Exeter er blitt en koselig engelsk småby med sine knappe 115 000 innbyggere. Her bor og studerer Fam Bekkengen fra Norge. Hun reiste på utveksling med EF og skal tar skoleåret 2013/2014.

England er fortsatt en av de mest populære destinasjonene for norske studenter i utlandet. Også for utveksling. Fam reiste med EF og bodde i Exeter skoleåret 2013/2014.
England er fortsatt en av de mest populære destinasjonene for norske studenter i utlandet. Også for utveksling. Fam reiste med EF og bor i Exeter skoleåret 2013/2014.

– Tusen takk Fam for at du stiller opp til intervju her om studiene dine i England og livet i Exeter. Hva fikk deg til å søke mot utveksling og utenlandsstudier?
Et år i utlandet skal være spennende, nytt og det skal gi på utfordringer, men det skal også gi deg nedturer og de dagene som får deg til å forstå hvor mye du egentlig setter pris på alt du har hjemme. Et år i utlandet er det året du skal lære deg selv å kjenne, men også andre og nye mennesker. Du vil oppleve at du finner nye sider ved deg selv og må trekke deg selv til en grense du kanskje aldri ville gått til før, hvis du hadde vært hjemme. For et og et halvt år siden, hadde jeg akkurat alt jeg trengte i livet mitt og det føltes ut som om alt var det man kunne kalle perfekt. Jeg skulle starte på videregående og møte enda flere nye mennesker og få flere venner og jeg var klar over at i løpet av det neste året ville livet mitt endre seg veldig, men jeg hadde ingen idé om at det skulle bli en så stor forandring som det faktisk ble. På bare noen få måneder ble jeg kjent med jenta som skulle bli min beste venninne og den største grunnen til at jeg valgte å reise et år til utlandet. Hun fortalte meg denne store drømmen hun hadde om å bo et år i Australia, helt på andre siden av Norge. Jeg syntes det hørtes utrolig morsomt ut, og tittet litt på nettet på utvekslingreiser, men tenkte ikke noe mere over det der og da. Det var da November kom og den første snøen la seg jeg merket at det perfekte livet jeg hadde hatt i sommer ikke lenger var til stede, og jeg hadde ikke så mye annet enn familien min som holdt meg igjen i Norge. Jeg kom tilbake til tanken på utveksling, og det var veldig spontant, i en matte time bestemte jeg og mine to gode venninner oss for å søke på utveksling. De søkte til Australia, men jeg valgte England. Hvorfor? Egentlig ganske enkelt fordi jeg alltid ville dra dit og fordi noen hadde fortalt meg at det var lettest å få året godkjent der (men er like lett alle andre steder, fant jeg ut senere!!).

– Ah, ja – det har vært rivende utvikling vedrørende studier i utlandet generelt og utveksling til utlandet spesielt de siste årene. I takt med at det har blitt mer populært, har norske myndigheter og Lånekassen i samarbeid med aktørene på markedet sørget for at det er enklere enn noen sinne å reise ut for å studere med fult stipend og godkjenning! Til leserne kan jeg dog nevne at det fortsatt er fallgruver der ute – og skal du til virkelig spesielle steder er det tryggeste å velge IB-skoler. Men hva gjorde du Fam når du hadde bestemt deg?
Ringe mamma og fortelle hva jeg hadde funnet på å gjort. Jeg må ærlig si at jeg var veldig spent på hvordan hun skulle reagere, men hun av alle tok det best. Hun støttet meg og oppfordret meg rett og slett til å reise og oppleve og leve livet når jeg ennå kunne. Når jeg søkte på nettet, tittet jeg på tre forskjellige organisasjoner; EF, Speak og STS. Dette gjorde jeg i tilfelle jeg ikke skulle få skoleplass hos EF, siden jeg var litt sen med å søke. Men bare noen dager senere, midt i skoletimen, ringte alle tre meg tilbake og tilbydde meg skoleplass. Jeg takket selvfølgelig ja til EF, og nei til de andre. I ettertid skulle jeg vel egentlig ha tenkt mer over dette valget, og ikke bare ha hørt hva alle andre (lærere, studenter, familie) hadde hørt og sa var det beste å reise med. Mange andre jeg kjenner har hatt en del problemer og klaget på denne organisasjonen, men jeg kan ikke si jeg personlig har hatt noe å klage på når det gjelder EF i Norge. De hjalp meg hvis det var noe jeg lurte på og det var bare å ringe hvis det ikke var noe jeg skjønte under søkeprosessen. De er også veldig flinke med å gi beskjed om det er noe du mangler og du får tildelt en egen hjemmeside, der du kan holde orden på alt som er ditt i EF, og så du kan se hva du har fylt ut og de har mottatt av papirer + at du kan prate med andre studenter som skal til samme land. EF i England der i mot har jeg ikke vært like imponert over så langt. Når du kommer hit får du tildelt en personlig koordinator som du skal kunne kontakte 24/7, men denne personen gjør dette som frivillig arbeid og får ikke betalt, så det å forlange av denne personen å passe på deg hele tiden er ikke riktig. Så du må alltid kontakte øvre sjefer, som ikke alltid svarer, og har du problemer (store problemer), kan det være at du ikke kommer igjennom før dagen etter. Det er virkelig en stor forskjell på EF i Norge og EF i England. Når det gjaldt å finne fakta om England var jeg helt alene om dette. Jeg hadde selvfølgelig familien som søkte en del og hjalp meg veldig.

– Hvordan forberedte du deg? Er du fornøyd med oppfølgingen fra EF i forkant av avreisen?
EF i Norge har en camp i Oslo, som varer i en helg, der du får sjansen til å bli kjent med andre studenter som reiser til samme land som deg og dere deler erfaringer og du skal forberede deg. Jeg fikk prate med en fra USA og en fra UK, noe som var så utrolig tøft når jeg var i Norge, for jeg følte meg ikke trygg nok på engelsken, men nå går det flytende og er sikker på at jeg kunne hatt en samtale med de. Eller forberedte jeg meg ikke noe særlig før jeg reiste til England, annet enn de 8 årene med skole i Norge, som alle her nede er helt sjokket over at vi har. Fra søkeprosessen, betalinger og alt var ferdig var det bare å vente til jeg fikk vite hvor i England jeg skulle bo og hvem jeg skulle bo hos. Jeg ventet den hele 3 måneder lange sommerferien, helt til jeg kom til slutten av august da jeg endelig fikk vite at jeg skulle bo i Exeter som ligger i Sør Vest i Devon sammen med en familie på 5 og dele rom med en tysk vertsøster. Da jeg fikk denne mailen var det bare 2 uker til jeg skulle reise, og de siste ukene brukte jeg til å besøke venner på skolen og være med venner utenom skoletiden, tilbringe tid med familien og å bare slappe helt av. Jeg ville bare ha med meg mamma og pappa til Gardermoen, for ville ikke ha noe stor trist greie før jeg skulle dra. Så min farvel ble egentlig ganske splittet, men samtidig ganske fin. Min beste venninne var i Australia, så henne hadde jeg vært hjemme uten i 3 måneder før jeg skulle reise, så nå var det bare mamma og pappa igjen, og jeg skulle sette meg på flyet til England og starte en helt ny del av livet mitt.

– Ja, da var du vel ganske klar for avreise med andre ord! Hvordan var det første tiden i England?
Den første helgen i England var jeg på EF camp, så da ble det en god blanding av engelsk og norsk, så det var ikke før jeg reiste derfra og til familien jeg følte på kultursjokket og det å bare prate engelsk hele tiden. Jeg møtte min tyske vertsøster på bussen på vei til Exeter og hadde fire timer å prate med henne før vi møtte vertsfar som skulle kjøre oss hjem til familien. Og vi ble møtt med så masse energi da det var to små gutter, ei ung jente og mange nye familie medlemmer. Første uken hadde jeg fri fra skolen, så familien brukte den tiden på å vise oss rundt i byen og i nabolaget. Vi hadde også en del familie-tid for å bli kjent med familien og så en del film. Jeg husker veldig godt hvordan jeg reagerte på hvordan matvaner de hadde, siden jeg kom fra en familie der vi ikke spiste usunn mat som de gjorde utenom i helgene. Jeg ble også veldig godt kjent med min tyske vertsøster og vi ble faktisk veldig gode venner den første uken.

Drama med vertssøster

Utveksling med EF
Fam valgte EF for utveksling til Exeter, England og hadde et fint skoleår 2013/2014 på tross av drama med vertssøsteren fra Tyskland.

– Så greit å være to i samme sko da! Hvordan var skolestart?
Vi startet på skolen og det var som om jeg startet på videregående igjen. Alt var nytt, men alle andre utenom meg kjente alle. Jeg følte meg som et lite spørsmålstegn og at jeg ikke hørte til her i det hele tatt. Vi ble tatt veldig godt imot av lærere som viste oss videre til noen å vise oss rundt om på skolen og alt var så stort, og som alle andre nye steder følte jeg at jeg kom til å gå meg bort der. Da vertsmor dro og det bare var meg og hun tyske satt vi alene på et bord og jeg husker jeg bare håpet dagen skulle være over så fort som mulig. Dette endret seg heldigvis veldig etterhvert, og ting ble mye bedre når det kom det. Som sagt var den første uken veldig bra hjemme med familien, men det skulle ikke ta mer enn en uke før min tyske vertsøster skulle starte å klage til meg på hvordan hun ikke likte bråket i familien, hvordan vi måtte dele rom og at det var så usunt og sånt. Vi er her for å oppleve ny kultur? Dette tror jeg hun ikke skjønte. Det tok henne nærmere tre uker før hun turte å prate med vertsmor om hva hun følte og hva som var problemene hennes. Etter den samtalen mellom de to, ble ting aldri det samme igjen og hver uke etter det ble alt bare drama og hun tyske startet bare å lage drama for meg også. Hun startet å skape drama med mine nye venner og klaget bare til meg om hvordan jeg ikke var med henne og i stedet med mine nye venner på skoletiden. Sannheten er rett og slett at du blir kjent med andre enn din vertsøster hvis du er med henne 24 timer i døgnet, noe jeg var. Alt skjedde på to måneder og det skulle ikke mye til før hun ble kastet ut av hjemmet våres og hvor hun er nå vet ikke jeg!

– Oj, ja, hva skal man si… Som et premiss for alle utenlandsstudier er jo vilje til å tilpasse seg det nye landet. Hva føler du at du får ut av utenlandsstudiene da?
Det å studere i utlandet så langt for min del har bare vært en positiv opplevelse, for utenom en dårlig opplevelse med en dårlig person. Jeg har en kjempe bra vertsfamilie og bare det å vite at du har en familie et annet sted på jorden er en veldig god følelse. Selve skole delen i England er mye vanskeligere enn det den er i Norge,og er nok den største utfordringen en student fra et annet land vil finne hvis du velger å reise å studere her. Lærere er mye strengere her generelt, og når du i tillegg tar fag på et annet språk blir det vanskelig. Men menneskene her er så vennlige å koselige! Jeg elsker kulturen i England. Det er absolutt noe av det beste med oppholdet, hvordan folk behandler deg og hvordan folk er mot deg, noe jeg ikke er vandt med fra Norge.

– Er utenlandsstudier for alle?
Jeg anbefaler ALLE å reise på utveksling, for det er noe du vokser på som person, og det spiller ingen rolle om du er den beste i å snakke engelsk eller ikke for det kommer så bra etter hvert. Jeg selv har også tenkt til å reise til Australia for å ta min Bachler-grad der, fordi jeg har hatt en så god erfaring av dette og angrer ikke et sekund. Uansett hvor mye hjemlengsel og hvor mange 18 års dager jeg går glipp av hos vennene mine er dette bare en gang i livet mitt og jeg vokser så mye og det er så bra erfaring for meg.

 

Tusen takk til Fam for å stille opp til dette intervjuet. Om du har lyst å lese mer om Fam sine studier i England og hvordan det gikk med henne i Exeter, kan du klikke deg inn på bloggen hennes som du finner på http://fammiis.blogg.no/ Om du har lyst å lese mer om å studere i England kan du klikke her.

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar