Elsa i Sydney

Elsa i Sydney

0 6451
Elsa Bjerregaard lever det gode liv i Sidney i Australia i likhet med mange andre norske utenlandsstudenter. Her avbildet med et surfebrett.

Australia seiler stadig opp som den nye favoritten blant norske ungdommer som vil ut å oppleve verden gjennom å studere i utlandet. Likevel er det langt flere som ønsker, drømmer og har lyst, enn de som faktisk gjennomfører det. Grunnene antakeligvis like mange som det er mennesker, men at det er svært langt unna, er nok medvirkende. Likevel finnes det de som tørr. Elsa Bjerregaard er an av de, og godt yngre enn gjennomsnittet. Hun dro til Sydney i Australia for å ta andre året ved videregående – bokstavelig talt på andre siden av jordkloden. Les hennes tanker om den nye hverdagen fylt av kenguruer og et merkelig sirupspålegg!

– Australia… Det er jo selvfølgelig stereotyper, men det første som slår meg er koalabjørner og kenguruer. Og jeg måtte snurre på globusen for å finne det! Dette er jo i overkant lengre – på alle måter, enn de fleste drar, når de først har bestemt seg for å studere i utlandet. Så mitt spørsmål blir… Hvorfor?
Å studere i utlandet har jo alltid vært i mine tanker. Jeg forestilte meg for det meste å bo i USA og leve ”The American Dream”, men det var ikke før Januar 2013 at jeg fikk øynene opp for Australia. Jeg søkte opp mange blogger som hadde vært på utveksling i Australia og ble mer og mer trukket til dette landet. Jeg forhørte meg også med mine nærmeste venner om hva de synes. Alle inkludert meg selv var utrolig positive til Australia, så jeg begynte å søke opp organisasjoner og sende inn interesse skjema. Helt ærlig så hadde jeg jo ikke bestemt meg helt om jeg ville dra enda, tanken på å være 1 år borte fra familie, venner og mitt normale liv virket ganske skremmende. Mange av mine nærmeste klassekamerater hadde allerede bestemt seg for at de skulle dra. Jeg har jo alltid hatt sansen for å reise og utforske verden, så dette var jo absolutt noe for meg. Bekreftelsen på at jeg skulle dra fikk jeg ikke før i April 2013 og avreisen var 5.juli, så avgjørelsen på at jeg faktisk skulle dra, tok jeg jo veldig på sparket da jeg knapt hadde 3 måneder igjen i Norge.

Forhørte seg med venner

– Hvor søkte du informasjon om å dra på utveksling?
Etter at jeg hadde bestemt meg forhørte jeg meg masse med venner og familie som selv hadde vært på utveksling. Min skole arrangerte også et møte med alle elevene som hadde tenkt til å dra utenlands og elever som tidligere hadde vært på utveksling. Som mange andre søkte jeg på diverse byråer. Jeg havnet opp med byrået STS Education. Grunnen til at det var akkurat dette byrået jeg ville reise med, var at da hadde jeg muligheten til å reise gjennom STS select, som betyr at da kan du velge vertsfamilie, skole og sted selv. Kusinen til min pappa bor nemlig i Sydney med sin mann og 3 barn og hadde sagt ja til å ha meg som utvekslingselev. Dette var også en av grunnen til at jeg valgte Australia. Jeg hadde tidligere vært på intervju med byrået Explorious, men her fikk jeg ikke lov til å velge min egen vertsfamilie.

Elsa studerer i Australia og deler av sine erfaringer og opplevelser som utvekslingsstudent.
Elsa studerer i Australia og deler av sine erfaringer og opplevelser som utvekslingsstudent.

– I likhet med tidligere nevnte Rikke, fikk du jo ikke all verdens med tid fra bekreftelse til avreise. Ble det tid i det hele tatt til å forberede seg på det nye livet? Ble det mange sene kvelder med gloseboken eller gikk det fint?
I og med at jeg ikke fikk vite at jeg skulle til Australia før i April, så hadde jeg ikke så mye tid til å forberede meg på. Likevel, så dro jeg på et utveksling seminar i Oslo siste helgen i April som STS hadde arrangert. Her var alle de kommende utvekslingselevene samlet. Dette var en veldig fin måte å snakke andre mennesker som var i samme situasjon. Mai og juni gikk utrolig fort. I juni brukte jeg måneden til å si ha det til slektninger og ha mange familiekvelder og kvelder med venner. Jeg holdt også en stor avskjedsfest like før jeg skulle dra. Dette var en veldig fin måte å si farvel til alle min venner samtidig som det var en bra avslutning. Jeg husker jeg var ganske nervøs angående det å snakke engelsk, men jeg fikk aldri tid til å øve på språket før jeg dro. Å snakke engelsk viste seg å ikke være noe problem i det hele tatt da jeg kom til Australia. Familie og venner var jo utrolig glade og misunnelige på mine vegne, men de sa også at de kom til å savne meg mye. Selvfølgelig var det vanskelig å si farvel, men tankeren på hva som lå foran meg fikk meg på andre tanker.

– Ja, og så satt du plutselig på flyet. Hva tenkte du når du landet og det gikk opp for deg at du ikke skulle hjem om noen uker, men være der et helt år?
Etter en alt for lang reise landet jeg endelig i Sydney. Det var egentlig ikke før jeg landet at et faktisk gikk opp for meg at jeg skulle bo på andre siden av jordkloden, vekk fra familie og venner. Jeg landet tidlig på morgningen og var utrolig trøtt pga tidsforskjellen. Den første dagen i Australia følte jeg meg veldig alene og ny, og siden jeg var så sliten hadde jeg også masse blandede følelser. Etter denne dagen gikk det heldigvis bare oppover. Det var vel etter ca 3 uker jeg følte at det begynte å bli mitt hjem, da jeg ble mer kjent rundt om i område og en del av familien. Det verste med å være helt ny og alene var at jeg ikke hadde familien min eller bestevennen min er som jeg kunne ”støtte” meg til. Det beste må jo være alt det nye. Selv om det var vanskelig å være ny var det veldig spennende og opplevelsesrikt også. Vertsfamilien min tok meg kjempe godt imot, så for meg var det ikke så vanskelig ”å sette meg inn”. Jeg hadde faktisk ikke så mange forventninger før jeg skulle dra, så alt var veldig spennende og bra. Australierne er veldig like til nordmenn, men bare mye mer imøtekommende, så kultursjokket var ikke så veldig stort.

– Så flott å høre! Både «aussies» (mennesker fra Australia) og «kiwis» (mennesker fre New Zealand) er kjent for å være godlynte og omgjengelige, men det er jo alltids godt å høre at slike positive stereotyper lever opp til forventningene! Tross en litt hektisk periode før avreise og at du er langt hjemmefra, er det verdt det?
Jeg synes å studere i utlandet er en helt fantastisk opplevelse og hvis du noen gang får en slik mulighet, så grip de med en gang selv om det kanskje kan virke litt skummelt. Studier i utlandet er ikke bare en opplevelse, men også en unik opplevelse til å finne seg selv. Man vokser utrolig mye mer som person og finner ut av hvem man er. Her nede i Australia har jeg kommet over flere situasjoner der jeg faktisk for første gang ser hvor heldig jeg er som har en utrolig flott familie og kjempe gode venner og ikke minst født i Norge. Selv om jeg er begeistret over Australia til en kjempe høy grad, så føler jeg for første gang hvor mye jeg setter pris på mitt hjem, Norge. Jeg har lært så utrolig mye her nede, ikke bare har jeg blitt bedre i engelsk, men man lærer også det å bli tryggere på seg selv og stole på sine beslutninger. For eksempel så lærer man kanskje ikke så mye mer av de teoretiske fagene i utlandet, men man lærer 100 ganger mer om hvem man er. Jeg vil si at det å se verden har utrolig mye lærdom i seg selv.

Merkelig sirupspålegg

– Hvordan er Sydney da? Er det en typisk storby av europeisk standard, eller er den annerledes?
Den største forskjellen med å bo i Sydney må nok bli alle mulighetene som ligger rundt deg. Det er alltid noe som skjer i Sydney! Det er også veldig mange opplevelser som ligger rett foran øynene dine, som for eksempel Climb the Habour Bridge, besøke Bondi Beach og operaen osv. For øyeblikket er jo varmen en ganske stor forskjell også. Det har ikke vært så varmt i Sydney som det er nå på flere tiår, noe som resulterer i store mengder skogbrann. Noen ganger når jeg kommer på skolen ligger det et tykt lag med røyk rundt skolen fordi det skogbrann et sted ikke alt for langt unna. Dette er katastrofer jeg aldri vil eller har opplevd så ekstremt i Norge,og jeg synes det er ganske utrolig at hvert klima har sine egne trusler. Her i Sydney spiser de utrolig mye asiatisk mat. Maten her nede er veldig kjedelig, og det eneste du finner skikkelig australsk må være pålegget Vegemite, som er en slags salt sirup. Her i Sydney er stort sett alle veldig imøtekommende og store deler av befolkningen fraktes rundt med tog og buss, som betyr at det er veldig lett å komme seg frem.

– Det høres ut som du har funnet et godt sted å bo. Hva er det beste med Sydney?
Det beste med å bo i Sydney må være at jeg bor i en storby, samtidig som Sydney ikke er overbefolket. Tanken på at jeg faktisk bor i Sydney, er jo helt utrolig. Sydney er en såpass pen by og det er let å ferdes rundt omkring. Byen har mye å by på og det er alltid konserter, løp, maratonløp osv. på gang! Det man bør glede seg mest til når man kommer til Sydney er at man kommer sjeldent til å kjede seg. Det er også en rekke nasjonalparker her man kan ta seg en gåtur i hvis man ønsker litt natur. Det er også over 40 strender i Sydney som man kan velge mellom, men de fleste tar seg nok turen til Bondi Beach.

– Mange kommer inn på denne siden for å søke etter informasjon om enten å studere i utlandet eller om utveksling til eksempelvis Australia. Hva vil du si til de som sitter hjemme å diskuterer med seg selv om de skal gjennomføre dette eller ikke?
Som sagt er studier i utlandet en fantastisk mulighet. Jeg vil si at kanskje ikke alle er klare for å være 1 år og mer i utlandet, men noen måneder anbefaler jeg helt klart til hver enkelt person. Det å se en helt annen kultur er utrolig lærerikt og gir deg mange nye minner. Man må være klar over at man faktisk skal dra fra hjemmet sitt og man bør også ha et åpent sinn om hva som kommer til å skje fremover. Selvfølgelig er det lov til å ha forventninger, men det er ikke alltid livet går som planlagt. Før jeg reiste var jeg veldig nøye med å ta farvel til alle som står meg nær, dette anbefaler jeg alle som skal reise å gjøre. For å få et best mulig studieopphold trenger man en god innstilling og det å tørre å ta sjanser. Gjør ting som du kanskje aldri ville gjort hvis du fortsatt var hjemme og skap mange nye opplevelser.

Nærkontakt med kenguru på skolen!

– Og helt til slutt: Har du sett kenguruer i det fri?
Ja! Skolen jeg går på er omringet av bush, så det har faktisk hendt at det har kommet en fri kenguru hoppende ut fra bushen og hoppet videre på gressplenen. Ellers så dro jeg på en camp med skolen min i juli, og denne campen var ca. 5 timer sørover i Australia. Her bodde vi i små hytter, og hver morgen når vi skulle gå ned til frokosthallen var det alltid 4-5 kenguruer 10 meter utenfor døren.

Tusen takk Elsa, og lykke til med året i Australia. Om du har lyst å lese mer om Elsas opplevelser og liv som utvekslingsstudent i Australia, kan du se bloggen hennes på http://elsaab.blogg.no/ !

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar