Eline i Virginia

Eline i Virginia

0 3563
Eline Stenstvedt studerer i Virginia, USA. Hun dro på utveksling med Into Education. Bildet er fra soft landing camp i New York.

Eline Stenstvedt studerer skoleåret 2014/2015 i Virginia, USA. Eline tok utveksling med Into Education. Virginia regnes som den nordligste sørstat, og var en av de tretten koloniene som løsrev seg fra Storbritannia under den amerikanske revolusjonen. Virginia var den første engelske kolonien i det som senere ble til USA. Opprinnelig var Kentucky og Vest-Virginia deler av Virginia, men ble gjort til egne delstater i henholdsvis 1792 og 1861 (under borgerkrigen). Her bor og studerer altså Eline fra Norge skoleåret 2014/2015. Vi har vært så heldig å få et intervju med Eline om studiene i USA og livet i Virginia.

Tok deler av ungdomsskolen i Sverige

Skal du på utveksling til USA, er det en stor sjanse for at du som Eline kommer til et hjem som er mer religiøs enn du er vant til hjemme. Eline har tilpasset seg fint, selv om det er uvant.
Skal du på utveksling til USA, er det en stor sjanse for at du som Eline kommer til et hjem som er mer religiøs enn du er vant til hjemme. Eline har tilpasset seg fint, selv om det er uvant.

– Tusen takk Eline for at du tar deg tid til dette. Veiene til utenlandsstudier er mange. Hvordan havnet du på tanken om å studere i USA?
En av hovedårsakene til at jeg bestemte meg for å dra på utveksling er at jeg liker og gjøre nye ting og synes det er kjedelig og gjøre det samme i lengden. Derfor allerede som 13-åring flyttet jeg til tante og onkel i Sverige i ett halvår og gikk skole der. Dette var utrolig spennende og lærerrikt, så når det halv året var ferdig var jeg klar for å ut og oppleve nye nytt snart igjen. Jeg er også en person som liker og reise mye og oppleve verden. Jeg har lest flere utvekslingsblogger, og vet av mange som har vært utvekslingselev før, så har lenge synes dette har virket utrolig spennende og ett år med masse opplevelser. Mamma og pappa har alltid vært veldig positive til at jeg skal dra, for de synes det er utrolig lærerikt, og noe som åpner mange dører for meg i framtida.

– Ah, en spennende og alternativ vei! Det var jo greit å få smaken av utenlandsstudier ved å studere i Sverige en periode uten å ta skrittet helt ut. Hvordan gikk du frem for å velge hvilken organisasjon du skulle reise med til USA?
Når jeg først hadde bestemt meg for å dra på utveksling, hadde vi nettopp startet i førsteklasse på videregående og jeg hadde møtt en jente i klassen min som også skulle på utveksling. Det var egentlig hun som hjalp meg med alt. Hun hadde lest mye om de ulike organisasjonene, og visste allerede hvilken hun skulle reise med. Så hun fortalte meg litt om de hun hadde lest om, og jeg bestemte meg fort for at jeg skulle reise med en liten organisasjon, fordi jeg hadde hørt altfor mange skrekk historier til å reise med en av de større organisasjonene. Så når jeg fikk vite at Into Education var en liten organisasjon som ikke betalte familiene, bestemte jeg meg raskt for å reise med dem. Jeg dro på intervju og kom raskt i gang med søknadsprosessen. Into Education har også forberedelsecamp (kjent som «soft landing camp», journ. anm.) i New York noen dager før du ankommer familien, noe som var et helt klart pluss. Jeg synes Into Education har utrolig bra oppfølgning før reisen, og de har alltid vært rask til å svare på spørsmål og hjulpet meg vis jeg har trengt hjelp. Så langt er jeg veldig fornøyd og vil virkelig anbefale Into Education.

– Så flott du kan anbefale Into Education! Hvordan var tiden før avreise – synes du det var rart å tenke på at du skulle dra, eller jobbet du målrettet med forberedelser opp mot avreisedato?
Det tok lang tid før det gikk opp for meg at jeg skulle dra, skjønte det egentlig ikke helt før jeg faktisk var ankommet. Jeg følte egentlig ikke at engelsken min var god nok, men jeg gadd ikke gjøre noe med det. Into Education hadde en forberedelsehelg for oss i Oslo i mai, dette var en kjempe koselig helg, hvor vi fikk dele tanker med andre som var i samme situasjon som oss. Vi lærte mye denne helga, og fikk snakke med flere eldre utvekslingselever.

– Hehe, det blir vel fort slikt. Var det vanskelig å ta farvel med de hjemme?
Jeg og to andre jenter fra samme jentegjeng er på utveksling, så før vi dro hadde jentegjengen vår overraskelse-avskjedsfest for oss. Synes det var utrolig tungt og si Hade til alle vennene mine og familien min, men var bestemt på at jeg skulle si farvel med et smil på munnen. Klarte og takle det veldig bra, men nå i ettertid har jeg merket hvor utrolig mye jeg savner alle.

Første dagene i USA var sykt bra

Studier i Virginia
Å reise på utveksling til USA er utrolig spennende om man er interessert i amerikansk kultur.

– Ja, det er rart med det – hvordan savnet gjerne melder seg etterhvert. Hvordan var ditt første møte med ditt nye hjemland?
Mitt første møte med USA, var helt sykt bra! De første fem dagene var jeg i NY med noen utrolige mennesker, som jeg fort ble veldig godt kjent med. Første møte med familien var også veldig bra, litt småkleint bare. Det var først når jeg kom fram, begynte og pakke ut tingene, det var da det gikk opp for meg at jeg skulle bo her. Følte meg egentlig helt tom, og ville bare legge meg og håpe på en bedre dag dagen etter. De første ukene her, tror jeg er noen av de vanskeligste ukene jeg noen gang har opplevd. Alt var så langt vekk, og hjemlengselen var helt ekstrem. Jeg grein faktisk vær dag den første uka. Trodde aldri det ville bli så vanskelig. Jeg har utrolig bra forhold med både mamma og pappa, så er var og er fortsatt utrolig tungt og være uten dem. Skolen var vanskelig, det var vanskelig og få venner, alt var vanskelig. Men når jeg var på det verste kunne det vell bare gå oppover, så jeg har det mye bedre nå en hva jeg hadde da. Hadde det ikke vært for times lange samtaler med mamma og pappa, og mye støtter fra venner, hadde jeg vell vært hjemme nå. Når jeg var som mest deppa, måtte mamma til og med si til meg at vis det ikke er bedre om to måneder kan du dra hjem. Men er utrolig glad for at jeg fortsatt er her, for nå begynner jeg og trives her.

– Er det forskjeller mellom norsk ungdomskultur og amerikansk?
Den største forskjellen mellom ungdommene her og hjemme tror jeg er at noen av jentene her, er utrolig umodne. Ikke alle er det, har en del yngre venner som jeg liker veldig godt og være med, men det er veldig mange som er ekstremt umodne. En annen ting som jeg liker veldig godt her, er at du kan ha på hva en du kunne tenke deg så lenge det er innenfor dress coden på skolen, uten at noen dømmer deg. Noen ganger blir jeg helt sjokket av hva de på skolen min kler seg i liksom.

– Vet de noe om Norge?
Amerikanerne vet egentlig ikke noe om Norge, den eneste personen jeg har møtt som faktisk vet noe, er historie læreren min. Eller de fleste vet at det er kaldt der, og tror vi ikke har sommer. Flere har spurt meg om hvor Norge er. Mange tror også vi snakkes engelsk i Norge, bare med litt andre ord. Det dummeste spørsmålet jeg har fått tror jeg var da jeg satt med en afro amerikansk gutt, som presterte og spørre meg om det var svarte folk i Norge.

Multikulturell og historisk spennende stat

Utveksling med Into Education til USA
Amerikanerne kan ikke så mye i Norge, det er i vertfall Elines erfaring. Hun fikk spørsmål om det finnes fargede i Norge.

– Hva er det beste med å bo i Virginia?
Det beste med å bo i Virginia, eller plassen jeg bor på tror jeg er at det er ganske mye forskjellig og gjøre rundt omkring her. Det er utrolig mye historie bak denne plassen og masse forskjellig og se. Det er også en ganske trygg plass, vil jeg selv si. Og her har det virkelig ikke noe og si hvor du opprinnelig er fra, for alle har forskjellig hudfarge og kultur. Det er også masse forskjellige arrangementer i området, og strand ikke så langt unna.

– Merker du mye til at religion er viktigere for en del i USA enn det er typisk sett i Norge?
Jeg bor hos en kristen familie, og tilbringer søndagsmorgener og kvelder i kirken. På onsdager er jeg også på bibel lesning. Det er bare søndags morgen, jeg er med familien min i kirken, resten av gangene er jeg med på fordi jeg vill selv. På søndagskvelder er jeg på noe som heter «Realife», der er vi en stor gruppe skole elever som møtes. Der holder vi på med lek og moro og har litt bibelsnakk på slutten. På onsdager møtes vi hjemme hos en av lederne, det er bare for high school-jenter. Det er utrolig koselig. Vi snakker masse, og på slutten har vi litt bibelsnakk. Kirken her er veldig forskjellig fra i Norge. I Norge gikk jeg aldri til kirken, og jeg syntes det var super kjedelig de gangene jeg måtte på dåp osv. Men her gleder jeg meg til vær gang. Først når vi kommer til kirken er det et band på scenene eller hva jeg skal kalle det, som spiller mye fin musikk, etter dette er det ca en halvtime hvor presten snakker. Han snakker om veldig hverdagslige ting, og har på seg hva han en vil ha på seg. Vennene mine hjemme i Norge ler av meg når jeg forteller om hvor mye jeg går i kirken og sånt, for det hadde de aldri sett for seg at jeg skulle gjøre. Fikk faktisk pappa til å sende meg en Norsk bibel fordi det er flaut å si til folk at jeg ikke tok den med.

– På bloggen din later du til å komme godt overens med familien du bor hos, har du noen tips til de som skal på utveksling til hvordan de kan få en god start?
Jeg gjorde egentlig ikke noe spesielt i begynnelsen for å kommer godt overens med familien. Jeg var meg selv, og prøvde og smile og vær glad selv om jeg egentlig var i litt sjokk og var litt lei meg. Men i starten var ganske opptatt av at jeg skulle og prøve og ikke sitte på rommet mitt altfor mye.

Synes det var vanskelig å få venner

Studere i utlandet
Eline mener å studere i utlandet er en utfordring alle bør ta! Og det er vi helt enig med henne i!

– Ah, lure tips! Å gjøre seg tilgjengelig og gå inn for å være sosial gjør at begge parter raskere blir tryggere på hverandre. Hva med venner? Har du noen tips til de som sliter med å få venner?
Jeg syntes det var utrolig vanskelig og få venner i starten, jeg tro det var det som gjorde at jeg hadde det så vanskelig i starten. Jeg har masse venner hjemme, så å komme hit til ingen var utrolig vanskelig. En dag i den første uka satte jeg meg til og med alene i lunsjen. Jeg sliter fortsatt med å få venner på skolen, men har en del venner utenom, gjennom kirken og gjennom vertssøsteren min. Det går så klart mye lettere på skolen og, sitter aldri alene i lunsjen, og begynner og få flere og flere venner i klassen. Mitt tips til deg er og være frampå og snakk med alle du får mulighet til å snakke med. Vis interesse for personen du snakker med. Og ikke ha noen forventninger om at folk vet at du er utvekslingselev. Det tenkte jeg i starten. Men ingen viste at jeg var utvekslingselev, så du må få venner på samme måte som en vanlig person her i fra.

– Ah, det får du jo ta som et kompliment – at du har greid å tilpasse deg så mye at du ikke oppleves som fremmed. Hvordan er skolen din ellers?
Jeg går på en veldig stor skole med rundt 1500 elever. Det tar fem min å komme seg fra en klasse til den andre, i starten sleit jeg med og rekke meg fram til klassene for de startet. Vet ikke hvor mange utvekslingselever det er på skolen min, men det er meg og to til fra samme organisasjon, i starten visste jeg ikke hvem noen av dem var, men etter første møte med område representanten, ble jeg godt kjent med hun ene jenten. Vi har veldig mye kontakt og er mye sammen.

– Interessant observasjon. Hva med fagene? Er det vanskelig å skulle ta fag på engelsk?
Fagene på skolen går egentlig ganske lett. Vi har bare fire forskjellige fag på skolen min, så skal jeg bytte ut to av dem til jul. Jeg tar Geometri 1, det tilsvarer p2 og er egentlig veldig lett. Kan være litt vanskelig og forstå noen ord noen ganger bare. Har også ingeniør-klasse, skjønner egentlig ikke så mye av det vi holder på med, men har topp karakter og ligger foran alle andre uansett, det gjør jeg også i Tysk. Det eneste faget jeg ikke har topp karakter i er American Studies, det er utrolig vanskelig og lære historien her fra når jeg er så vandt med norsk historie, det går greit og lærerne er utrolig snille og hjelpsomme, men er veldig vanskelig og få med seg alt. Så sånn egentlig synes jeg det går ganske bra på skolen.

Studere i utlandet – en utfordring alle bør ta!

– Så flott da! Hva føler du at du får ut av å studere i utlandet utover det rent språkmessige?
Jeg tenker det å studere i utlandet er en utfordring alle skal ta! Det er utrolig mye lærdom i det, og for de fleste er det en utrolig bra opplevelse. Selv på mine vanskeligste dager, så jeg at det var noe jeg lærte ved det å være hær. Du forandrer fort synet ditt på Norge, og setter plutselig utrolig mye mer pris på det du har hjemme. Det er en utfordring og stor forandring for folk å studere hjemme ifra, men det er en utrolig bra lærdom på utrolig mange måter.

– Veldig reflektert svart. Og veldig sant. Utenfraperspektivet man får er rett og slett uvurderlig. Så helt til slutt her – hva vil du si til de som sitter hjemme å tenker på å studere i utlandet?
Tenker du og studere i utlandet? Ikke tenk lengre, gjør det. Jeg anbefaler alle der ute og studere i utlandet. Men du må være målbevisst, og tenk at du klarer det. Kom med et åpent sinn, uten noen som helst forventninger, jeg låver at det komme til å bli langt i fra forventningene. Alle får en ulik opplevelse med studier i utlandet så ikke sammenlign deg med de som har det bedre enn deg. Jeg hadde ikke mye forventninger før jeg dro, men hadde aldri sett for meg at det skulle til å bli så utrolig vanskelig, men det gjelder og være tålmodig, og frampå. Vet det er utrolig vanskelig men det må til.

Takk til Eline Stenstvedt for å stille opp til intervju med oss. Har du lyst å lese mer om Elines studier i USA og livet hennes som utvekslingsstudent i Virginia, kan du klikke deg inn på bloggen hennes som du finner på http://elineivirginia.blogg.no/ Om du har lyst å lese mer om utvekslingsbloggere som studerer i USA, kan du klikke her.

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

LIGNENDE ARTIKLER

0 4861

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar