Eirin i Michigan

Eirin i Michigan

0 4521
Eirin studerer i USA i en liten by i Michigan.
Eirin studerer i USA i en liten by i Michigan.

Michigan er en delstat i USA. Den ligger i midtvesten og har grense mot Ohio og Indiana i sør, Illinois i sørvest, Wisconsin i vest og mot Canada i nord og øst. Navnet kommer fra Michigansjøen, som via fransk er avledet av anishinaabe-ordet misshikama, «stor sjø». Her studerer Eirin Martina Bonnevier Berg!

– Først av alt, takk for at du stiller opp Eirin. Du studerer i Michigan – hvordan endte du opp der? Hva fikk deg til å ønske å studere i utlandet et år?
Jeg tror grunnen til at jeg dro for å studere i utlandet mest var fordi jeg var så utrolig lei av omgivelsene og livet mitt hjemme. Jeg trengte forandring og et avbrekk fra de gamle rutinene mine hjemme. Det skjedde liksom aldri noe nytt, det var alltid det samme som skjedde hver uke, men jeg tok det vel egentlig litt på sparket. Jeg hadde en venninne som hadde bestemt seg for å dra på utveksling, og plutselig en dag bare så bestemte jeg meg for at dette var noe jeg også ville gjøre. Alt jeg kunne tenke på var å komme meg vekk fra hjembyen min og jeg så på dette som en veldig god mulighet. Nå i etterkant vet jeg faktisk ikke hva grunnen for at jeg dro var, og hva som driver meg har jeg heller ikke tenkt på. Jeg prøver å bare leve dag for dag, og se hva som dukker opp.

– Trives du i Michigan?
Jeg personlig synes det å bo i Michigan er litt kjedelig, men det er sannsynligvis mest fordi jeg bor i en bitteliten by hvor det ikke er noen ting å gjøre. Jeg tror også det kommer veldig an på forventningene du har til oppholdet og hvor i Michigan du havner. Blir du plassert i en litt større by enn min tror jeg du kommer til å stortrives! Jeg liker meg veldig godt og noe av det beste er at jeg ikke bor så alt for langt vekk fra Detroit og Chicago og at jeg skal til Chicago snart. Årstidene her er liksom de samme som i Norge og de pleier vanligvis å få litt snø på vinteren. Siden jeg bor midt ute på bondelandet har jeg oppdaget at de fleste som bor i området her er veldig opptatt av jakt og friluftsliv og de fleste som bor her er bønder. De er veldig hyggelige men i mine øyne er Michigan en stat full av rednecks folk.

Eirin dro på "Soft Landing Camp" med Explorius i New York City.
Eirin dro på «Soft Landing Camp» med Explorius i New York City.

– Hvem vet, Forks er jo også en veldig liten by, men Bella har det i det minste ikke kjedelig! Haha. (Twillight referanse her for de uinnvidde.) Hva kan man glede seg til om man har fått vertsfamilie i Michigan da? Er det noe positivt du vil trekke frem?
Gled dere til å møte åpne og hyggelige mennesker! De fleste er veldig utadvente og interesserte i lære om din kultur. Gled dere til å oppleve masse nytt og hvis du får muligheten til å dra til en av de litt større byene så anbefales det på det sterkeste.

– Hvordan valgte du organisasjon?
Det var jo venninnen min som fikk meg til å søke om utveksling, jeg ble liksom bare revet med. Jeg har alltid hatt konkurranseinstinkt og ville selvfølgelig ikke være noe dårligere enn venninnen min. Hun skulle reise med Explorius så vi sjekket ut Explorius og et par andre byråer, men bestemte oss til slutt for å gå gjennom Explorius. Å velge byrå kan være et vanskelig valg, det spørs liksom veldig på hva slags type opplevelse du er ute etter. Explorius hadde en grei pris i forhold til de andre pluss at en soft landing camp i New York inngikk i prisen. Noen organisasjoner lar deg få besøk av familie osv, andre tillater det ikke. Det handler liksom mest om hva du synes er viktigst så velg det byrået som passer best ut i fra de tankene du har om et utvekslingsår.

– Hvordan var turen over «dammen» og den første perioden etterpå?
Jeg snakket med andre studenter på flyet og det føltes bra, ikke så ensomt lenger liksom. For å være ærlig så husker jeg faktisk ingenting fra da vi landet i USA, jeg var bare helt utlsitt og ville komme meg til hotellet så fort som mulig så jeg kunne legge meg på sengen og sove. Vi var i New York i to fantastiske dager før vi dro videre til Vertsfamiliene våre. Jeg husker at vertsfamilien møtte meg med skilt på flyplassen. Den første perioden var ganske kjedelig fordi jeg var alene, jeg ventet nemlig på en vertssøster som skulle komme. Hun kom en uke senere enn meg og på den måten følte jeg liksom at jeg gjenopplevde min første uke. Helt i starten var alt helt fint, men så begynte tankene og tårene å dukke opp på kvelden. Det var ofte at jeg gråt meg i søvn på grunn av hjemmelengsel, men det gikk som regel over. Jeg har fremdeles tanker om hvordan ting er hjemme og hvordan folk har det. Det går ikke en dag uten at jeg tenker på de der hjemme, og nå har jeg vært her i nesten 3 mnd. Jeg hadde liksom aldri noe stor kultursjokk, den største forandringen for meg var at jeg nå skulle bo midt ute på landet i en bitteliten by med 3000 innbyggere. Det var litt nedtur for meg å havne på et så lite sted, men det er en vanesak. Den største forandringen er liksom at du aldri kan gjøre noe på sparket, du må liksom planlegge hver dag på forhånd for å komme deg til steder osv.

Eirin på vei mot nye eventyr!
Eirin på vei mot nye eventyr!

– Hva føler du at du får ut av å studere i utlandet?
Jeg personlig synes det å studere i utlandet gir deg et lite innblikk i ny kultur som kan være nyttig å ta med seg videre i livet nettopp fordi du får en større forståelse av hvordan ulike mennesker tenker og ser ulikt på ting. For meg føler jeg at amerikanere ikke alltid er så reflekterte av seg og ser gjerne saken bare fra sitt synspunkt, noe som ofte kan skape konflikter mellom personer. Dette gjelder selvfølgelig ikke for alle, men jeg har liksom innsett hvor viktig det er å kunne reflektere over ting da. Amerikanere er også veldig flinke på å gi komplimenter noe vi nordmenn kanskje kan lære litt av. De er også ganske flinke på å skryte av sine gode egenskaper.

– Hva må man være forberedt på om man vil gjøre som deg å ta et år av videregående i utlandet?
Du som utvekslingsstudent må være åpen for alt. Nye mennesker, ny kultur, nye omgivelser, nye måter å gjøre ting på. Du må ike tenke at måten din nye familie gjør ting på er feil, for det er ikke nødvendigvis feil, men bare anderledes. Det er også en veldig psykisk krevende utfordring som jeg tror kan være vanskelig for mange å takle, og jeg tror de fleste har vanskligheter med å forestille seg hvor krevende det er før du faktisk kommer til det nye stedet og innser at det er på ekte. For meg var det i allefall sånn. Før jeg dro til Usa husker jeg at jeg ville gjøre mest mulig med venner og familie for å skape så mange minner som mulig.

Usikker på hvor du skal dra? Snurr en globus!
Usikker på hvor du skal dra? Snurr en globus!

– Hvordan får man mest mulig ut av studiene i utlandet?
Nøkkelen til et best mulig studieår i utlandet, tror jeg er å få deg mange venner som du kan gjøre ting med på fritiden. I tillegg kan det være til hjelp med selve studiet å ha venner som kan hjelpe deg hvis du står med noe eller om det er noe du ikke helt forstår. Et forslag kan være å melde seg på ulike arrangementer på skolen eller delta i en sport. Det er ofte slik du får venner og ikke minst så er det på denne måten du utvikler språket ditt og kan forbedre dine kunnskaper.

– Har utenlandsstudiene gitt mersmak? Kunne du tenke deg å studere mer i utlandet?
Jeg både trives og mistrives her i USA. Jeg liker selve opplevelsen og det å bli kjent med en helt ny kultur, men jeg er litt imot skolesystemet her og føler at norsk skole fungerer bedre for meg. Jeg er ganske sikker på at jeg kommer til å studere mer i utlandet i fremtiden, men planen min i førstehånd er å fullføre dette året, dra hjem til Norge og slå meg til ro der for en stund. Så får vi se om jeg blir rastløs igjen og vil ut og oppdage nye spennende steder av verden.

Tusen takk Eirin for at du stilte opp! Har du lyst til å lese mer om Eirins liv i USA, kan du klikke deg inn på bloggen hennes som du finner på http://eirinmartina.blogg.no/ !

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

LIGNENDE ARTIKLER

Studere i USA

0 2936

0 3254

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar