Åsne i Nova Scotia, Canada

Åsne i Nova Scotia, Canada

0 4617

De fleste som reiser på studier til utlandet, reiser til engelskspråklige land. Øverst på listen i alle år, finner man England som den ubestridte utenlandsstudiekongen. Som en god nummer to, finner man USA og deretter er det Australia. Canada har imidlertid aldri hatt den store appellen til utenlandsstudenter i Norge. De som ville lære seg fransk, reiste heller til Frankrike. Men ettersom verden blir stadig mindre, er det flere norske studenter som gjør vågestykket å reise til Canada. Åsne Constanse Haugen er en av de. Hun studerer skoleåret 2013/2014 i Nova Scotia i Canada, og reiste med utvekslingsorganisasjonen Explorius.

Ville ha noe unikt – valgte Canada

Åsne og et gresskar.
Åsne sitt liv i Canada er både spennende og interessant. Ikke mange norske utvekslingsstudenter velger å reise til Canada – de fleste foretrekker England, USA og Australia.

– Alle som studerer i utlandet har en historie om hvorfor de valgte å reise ut for å ta utdannelse. Det er jo tross alt ikke bare gjort i en håndvending. Hva er din historie? Hvorfor valgte du å reise til utlandet for å studere?
Helt siden jeg var liten har jeg vært eventyrlysten og klar for å lære noe nytt. Og hva passer vel ikke bedre enn et år i utlandet! Jeg har hørt så mye positivt om utveksling, man lærer utrolig mye og vokser som person. Dette var noe jeg virkelig ville! Mine to eldre søskenbarn har tidligere vært på utveksling i Bolivia og USA, og det økte interessen min rundt utveksling. Vi er veldig heldige her i Norge når det kommer til økonomisk støtte til utdanning. Alle som reiser på utveksling andre året på videregående skole kan søke om støtte fra Statens Lånekasse, og du er faktisk garantert støtte. Dette hjelper veldig mye, da utveksling som regel er ganske dyrt.

– Hvorfor ble det Canada?
Jeg har alltid hatt lyst til å dra til Canada, og jeg tenkte egentlig ikke på USA i det hele tatt. For meg så blir det for «vanlig», om jeg kan si det sånn. Jeg hørte også veldig mye bra om programmet i Nova Scotia, Canada.

– Hva er det beste med å studere i Canada?
Det beste med å studere i Canada er at skolesystemet er så forskjellig fra det norske. Her er året delt inn i to semester hvor vi har fire fag per semester. Det betyr at du har alle fagene hver dag. Jeg liker dette faktisk veldig godt, for da får du muligheten til å lære deg fagene bedre, da du ikke trenger å konsentrere deg om flere fag enn fire. Skolemiljøet i Canada er også veldig bra, folk er glade og hyggelige og tar deg veldig godt i mot!

En drøm fra 9.-klasse å dra på utveksling

– Når satt du i gang prosessen med å gjøre tanke om til handling? Hvordan gikk du frem for å velge organisasjon?
Tanken om utveksling startet i 9.-klasse på ungdomskolen, og jeg var vel egentlig ganske bestemt for at dette var det jeg ville. Jeg startet å kikke på forskjellige utvekslingsorganisasjoner, søkte på nettet, leste andres utvekslingsblogger og snakket med foreldrene mine om det. De var veldig positive, og støttet meg fult. Da var det bare å bestemme hvilket land jeg ville bo i for et år, og vente til første året på vgs for å starte søknadsprosessen. Organisasjonen jeg valgte å reise med var ”Explorius”. Valget endte vel egentlig på Explorius fordi jeg følte at de hadde god erfaring og var profesjonelle. Ut av utrolig mange destinasjoner valgte jeg å reise til Nova Scotia, Canada, gjennom deres ”Select High School Program”. Jeg har alltid hatt lyst til å dra til Canada, så valget var rett og slett ganske enkelt. Selve søknadsprosessen var ganske lang og det var mye å fylle ut.

– Hvordan var tiden før du skulle reise? Gjorde du noen forberedelser? Og hvordan var det å skulle ta farvel med alt du hadde kjent og kjært i Norge?
Explorius arrangerer noe som heter ”Get Ready”-møter (som er obligatoriske), så man kan være mest mulig forberedt for et år i utlandet. Her får man masse informasjon og man har mulighet til å stille spørsmål. Siden jeg reiste til et engelskspråklig land var det ikke noe vits for meg å ta noe kurs på forhånd, da engelsk ikke var en utfordring for meg. Alt jeg trengte å forberede meg på var avskjed meg familie og venner. Hadde forskjellige avskjedsfester med venner og familie, som var veldig koselig. Alle sammen var veldig positive med at jeg skulle reise, og ga meg mye støtte. Ukene før avreise var fylt med så mange følelser, både positive og negative. Ukene gikk veldig fort, og plutselig var avreisedagen der. En ganske rar dag egentlig, fylt med mange nye følelser og opplevelser jeg aldri har møtt før. Etter en ganske trist avskjed med familien min på flyplassen var jeg nå på veg ut i den store verden, alene.

Tenker på engelsk

Åsne i Nova Scotia, Canada.
Åsne studerer skoleåret 2013/2014 i Nova Scotia, Canada. Hun reiste med utvekslingsorganisasjonen Explorius.

– Hva synes du om ankomsten til ditt nye hjemland? Opplevde du noen umiddelbare kultursjokk?
Det å lande var først og fremst veldig deilig etter en lang flyreise, men det var ganske spesielt også. Det er ingen veg tilbake! Det første som møtte meg var vertsfamilien min med en plakat hvor det stod ”Welcome Åsne”, og en velkommen-ballong. Det var utrolig koselig med en så varm velkomst. Jeg kom fram midt på natta så jeg fikk egentlig ikke noe inntrykk av hvordan området så ut. De første dagene bestod egentlig bare av å bli kjent med familien og pakke ut sakene mine. Tankene som surret mest rundt i hodet mitt den første uka var egentlig bare ”Hva er det jeg har gjort?”, ”Hvordan skal dette gå?” og ”Klarer jeg virkelig dette?”. Jeg ble tatt med rundt i området så jeg kunne bli litt kjent, og jeg møtte mange nye mennesker. Alle jeg møtte var utrolig hyggelige og jeg følte meg veldig velkommen. Det tok kanskje to uker før alt det nye var blitt en vane, og alle nye mennesker ikke lenger bare var fremmede. For å være helt ærlig så kan jeg faktisk ikke komme på noe som ikke var bra , og jeg har heller ikke hatt store mengder med kultursjokk. Alt svarte til forventningene mine, bortsett fra at det var mye bedre enn forventet. Jeg tror det har veldig mye å si på grunn av folka, de hyggeligste personene jeg noen gang har møtt. Så vennlige og imøtekommende mennesker skal man lete lenge etter.

– Hvordan går det med språket? Nova Scotia er jo ikke fransktalende slik som Quebec, men det er jo fortsatt noe annet enn norsk. Tenker du på engelsk eller norsk?
Jeg husker fra de første ukene at jeg tenkte alt på norsk før jeg sa det på engelsk. Sånn er det ikke nå, nå tenker jeg egentlig for det meste på engelsk, og snakker utenom å tenke først. Noen ganger etter jeg har skype med familie og venner hjemme i Norge veksler jeg litt i språket. Haha, noen ganger har jeg faktisk trøbbel med å snakke norsk. Det virker så rart og unaturlig når man snakker så mye engelsk til vanlig!

Veldig fornøy med Explorius

– Hvordan har Explorius vært i oppfølgingen av deg i Canada?
Min mottakerorganisasjon er NSISP (Nova Scotia International Student Program) og de er helt fantastiske. De arrangerer turer, utflukter og andre sammenkomster. Folka som jobber der er også utrolig hyggelige og de tar deg veldig godt i mot. Har du noen problemer så fikser de det! Kontaktpersonen min er faktisk min vertsmors datter, så vi er veldig mye sammen. Ser henne hver dag, og har et veldig godt forhold til henne. Heldighvis så har jeg ikke hatt bruk for hennes hjelp enda!

– Mange sliter med å få venner i det nye landet, har du noen gode tips til de som skal studere i utlandet, eller som allerede studerer og synes det er vanskelig?
Ikke vær sjenert, det vil aldri fungere! Gå bort til personer og start en samtale, prøv nye personer hver dag. Prøv spesielt folk i din egen klasse. En annen ting som er veldig lurt er hvis folk spør deg om du vil være med på noe, si ja uansett om du er litt skeptisk til det. Noen ganger blir du tatt med på ting du aldri ville tenkt på å gjøre hjemme i Norge, og jeg vil si at 9,5 ut av 10 ganger vil det falle i smak. Det er en veldig god måte å få seg nye venner på!

– Tror du at du vil føle deg lokal til slutt, eller vil du alltid være norsk i Canda?
Jeg tror nok med tiden at jeg vil føle meg mer «lokal» enn nå i starten. Samfunnet her er veldig mottakelig og er veldig flinke til å integrere utenlandsstudenter. Føler meg faktisk litt som en canadier allerede, siden jeg prøver å gjøre alt så canadisk som mulig. Det er jo det som er meningen, leve i en annen kultur og gjøre ting på den måten de gjør det der du bor. Men jeg tror nok at jeg alltid vil føle meg litt «norsk i utlandet».

Utenlandsstudiene ga mersmak

Åsne ved havet
Canada er først og fremst kjent for sin storslåtte natur. Som turist destinasjon er det de storslåtte nasjonalparkene som tiltrekker seg turister.

– Hva føler du at du sitter igjen med av å studere i utlandet?
Jeg føler at det å studere i utlandet gir deg en unik kulturell kompetanse du ikke kan få hvis du sitter på en norsk skolebenk. Du møter nye mennesker og du lærer så mye nytt om en annen kultur fordi du faktisk lever i den. Du lærer av alle nye inntrykk og opplevelser. Du lærer hvordan du skal tilpasse deg nye mennesker og en ny kultur, på en måte du aldri kan lære ved å studere bøker. Du blir mer utadvendt og tørr å stå fram å snakke for deg, og du blir mer villig til å prøve nye ting. Her hvor jeg er i Canada er de kjent for å være veldig hyggelige. Alle du møter sier f.eks ”Hi, how are you?” og alle voksne sier ”Sweetie”, ”Honey”, ”Darling” og ”Dear”.

– Har studiene i utlandet gitt mersmak?
Definitivt! Utenlandsstudiene har gitt mye mersmak, man opplever så mye mer enn man gjør på en skolebenk i Norge. Har vært innom tanken på å studere i utlandet etter videregående, og har veldig lyst til det! Er fortsatt veldig usikker på hva jeg vil etter videregående, så det gjenstår bare å se hvilke muligheter jeg har for utenlandsstudier for mine kommende studier. Spennende er det ihvertfall!

– Hva vil du si til de som vurderer å studere i utlandet, men er usikker på om det er noe for de?
Til alle unge mennesker som er klare for å oppleve noe helt nytt og leve på en helt annen måte, studer i utlandet! Jeg vil si det at hvis man velger å studere i utlandet må man være åpen for nye ting, tørre å snakke med folk for å få venner, klar for at man kanskje kan få litt hjemlengsel og man må være mentalt sterk for å takle alt det nye man lærer og opplever hver dag. Det er veldig viktig at man er bevisst på at man kommer til å gå gjennom vanskelige tider hvor man føler seg helt på bunn, og at det ikke alltid er like lett å forstå alt som skjer rundt deg. Jeg føler at jeg ikke kunne blitt mer forberedt enn det jeg var, men så er jeg jo også en av de som tar ting litt på sparket og ser hva som skjer. Noe jeg har lært som utvekslingsstudent er, ”It´s not wrong, it´s just different”. Det er egentlig det viktigste man må tenke på. Man burde ikke sammenligne sitt studie land med sitt hjemland. Bare gjør det beste du kan ut av hver situasjon, så går det bra!

– Helt til slutt Åsne, er det noe du vet i dag som du skulle likt å vite før du dro på utveksling til Canada?
Før jeg dro satt jeg veldig mye på datamaskinen og søkte opp på stedet jeg skulle bo, slik at var mest mulig forberedt. Og det hjalp veldig! Så jeg vet faktisk ikke hva jeg skulle likt og vite før jeg dro. Vanskelig spørsmål! Klarer rett og slett ikke å svare.

Tusen takk til Åsne Constanse Hauge for å stille opp til dette intervjuet og dele av sine erfaring om sine utenlandsstudier og livet i Canada! Har du lyst å lese mer om å studere i Canada kan du klikke her. Om du har lyst å lese Åsnes blogg om oppholdet i Canada, kan du klikke deg inn på http://monaventure.blogg.no/

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

LIGNENDE ARTIKLER

Torunn i Canada

1 4936

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar