Anniken i Texas

Anniken i Texas

0 4829
Anniken med vertsfamilien som tok i mot henne med åpne armer.

Texas er en av USAs rikeste stater, etter at de fant olje. I løpet av det første tiåret av det tjueførste århundret gikk Texas forbi New York og ble den nest største økonomien i USA. Texas har også en rekke ulike landskap og er en del av både Deep South og den ørkenaktige sørvestlige delen av USA. På en reise fra øst til vest får man se store nåleskoger og en rekke eikeskoger, store sletter og prærier og det store ørkenområdet rundt Big Bend. Her studerer Anniken Vagnildhaug, les vårt spennende intervju med henne om livet og studiene i Texas!

– Hva er det beste med å bo i Texas?
Jeg vil si det beste med å bo her, er varmen! Selv om det er -2 grader og IS OVERALT ute akkurat nå, er det som regel veldig god temperatur ute! Jeg liker også maten her, selv om jeg hater «sweet tea». Folka her er veldig høflige, ma’am, sir, please osv.. Det at de er høflige gjelder for mesteparten av USA! Jeg digger country, cowboystøvler og store hatter! Første uka var klærne deres veldig overveldende, men nå kler jeg meg på samme måte!

Klar til kamp! Like viktig som spillere og støttefunksjonene, er ivrige supportere for å sikre en god og livlig kamp.
Klar til kamp! Like viktig som spillere og støttefunksjonene, er ivrige supportere for å sikre en god og livlig kamp.

YOLO

– Hva fikk deg til å søke på studier i utlandet?
Jeg valgte utveksling fordi jeg elsker å reise; oppleve nye ting, ny kultur og nye folk. Med innflytelse av TV-serier som One Tree Hill og Seventh Heaven har jeg helt siden jeg var liten drømt om «det amerikanske livet» med high school, american football, språket (elsker å snakke engelsk) og generelt bare det å være en amerikaner. Tanken på utveksling slo meg når jeg gikk i tiende klasse, helt ut av det blå, midt under en klassetime på skolen – jeg søkte opp en utvekslingorganisasjon og meldte meg på, hehe, uten å spørre foreldre om tillatelse. Helt ærlig hadde jeg ikke tenkt så mye over det, jeg hoppa rett og slett bare i det. Tenkte jeg hadde mer å vinne enn å tape, så hvorfor ikke? Jeg var også veldig opphengt i «YOLO» uttrykket, altså «you only live once». Jeg synes fortsatt det er et veldig bra uttrykk, det blir bare brukt for mye (og gjerne i upassende situasjoner). Det som motiverte meg mest var vell lengselen etter noe annerledes for en gangs skyld, jeg var så himla lei «livet mitt» hjemme – ville bare komme meg langt vekk. Etter en stund fant fire av mine bestevenner ut at de ville til Australia, Italia og USA på utveksling de også, så det hjalp en del! Familie og venner støttet min beslutning og ville bare det beste for meg. Det som driver meg nå er livet mitt her. Jeg trodde aldri jeg skulle få det så bra som jeg har det, spesielt ikke når alle andres historier er negative. Vennene mine her, familien min her – jeg bare elsker det!

– Hvordan valgte du organisasjon?
Jeg bestemte meg ganske fort og tenkte egentlig ikke over hva jeg meldte meg på. Jeg snakket med tidligere utvekslingsstudenter, søkte opp blogger på Google og leste i timevis. Jeg var så fokursert og gira på utveksling at ingenting annet betydde noe! Lagde meg utvekslingsblogg etter jeg meldte meg på som utvekslingsstudent, før alt var i det hele tatt avklart. Jeg var ganske bestemt og sikker på at uansett hva, skulle jeg dra på utveksling. Aldri før har noe vært så klart og tydelig, så jeg engasjerte meg fullt og helt i utvekslingsprosessen. Jeg valgte Speak fordi jeg hadde hørt om det før. Ville ikke valgt et større byrå, fordi de har kanskje alt for mange studenter å håndtere og jeg tenker at skuffelser og misforståelser kan da lettere oppstå. Jeg er kjempe fornøyd med Speak, de har fulgt meg gjennom året og hjalp meg veldig mye med forarbeidet, som er veldig slitsomt, hehe.

Texas er konservativt, men det legger ingen demper på feststemningen!
Texas er konservativt, men det legger ingen demper på feststemningen!

– Gjorde du noen forberedelser før du reiste?
Speak hadde forberedelseskurs som jeg var med på, de prøvde å realisere den «stygge» siden av utveksling, hvor studenter ender opp hos gale vertsforeldre og sånt. Det skremte faren min mer enn det skremte meg, fordi jeg hadde allerede tenkt igjennom alt som kunne skjedd. Det eneste jeg gjorde for å forberede meg var å lese igjennom utvekslingsblogger, være mest mulig sammen med venner og familie før jeg dro. Engelsken øvde jeg ikke noe særlig på, tenkte den kunne jeg fikse på når jeg kom til USA.

Befriende å ta farvel

– Hvordan var det å ta farvel med de hjemme?
Avskjed med familie og venner var tøff, men også en smule befriende, hehe. Å ta farvel med mamma og pappa var verst, men jeg visste de forsto hvor mye dette betydde for meg – derfor prøvde de heller å vise alt det positive istedenfor å snakke om hvor mye vi ville savne hverandre. Jeg forsto ikke at jeg sa hadet, jeg tenkte mer på at det jeg hadde ventet på i flere måneder var endelig her! Det har enda ikke helt gått opp for meg, at jeg er i USA, Texas, utvekslingsstudent 13/14 – alene, uten mor og far, familie og venner.

– Hvordan var det å lande i USA å vite at du ikke skulle hjem før om et år?
Jeg har aldri vært så spent som jeg var på flyet til Abilene, TX. Det var sprøtt, realiteten slo meg og det var endelig min tur! Flyturen gikk så altfor treigt, jeg tenkte ikke på annet enn hva som ville skje når jeg kom frem. Jeg var nervøs, glad, trist – alle mulige slags følelser inni meg. Å møte vertsfamilien på flyplassen var rett og slett ubeskrivelig. Jeg var glad, fryktløs, redd, ukomfortabel, komfortabel. Klem/ikke klem? Selv om jeg hadde avtalt med meg selv at jeg skulle klemme de, haha. Det er ingenting man kan sammenligne det med, men det var en veldig rar og god følelse.

Vennskapene man knytter under studier i utlandet kan vare livet ut!
Vennskapene man knytter under studier i utlandet kan vare livet ut!

– Hvordan var den første tiden i USA?
De første ukene var herlig. Jeg ble kjent med nabojenta dagen etter jeg ankom, og vi hang sammen hele uka før skolen (vi er nå bestevenner og henger sammen ofte). På grunn av varmen her, trodde jeg først jeg var i syden – siden jeg gikk rundt i bikini dagen lang og vi bada i bassenget til nabojenta ganske så ofte. Vertsfamilien tok meg med rundt omkring og viste meg rundt i byen, resturanter, dyrepark, kino, shopping, Walmart (love it) og ja, AMERIKA! Vi snakka mye om norge, forskjeller og likheter. Vi dro til New Mexico, så jeg fikk sett litt av ørkenen og et litt mer frodigere strøk enn Abilene. Skolen er veldig kjedelig her og det er kanskje det eneste jeg hadde forventet skulle være annerledes, siden alle har sagt hvor enkelt det er. Jeg tar veldig enkle fag, men dagene er så lange og det tar veldig mye energi. Det som jeg vil si var verst var å tenke på familien min som ikke får sett livet mitt her, haha. Jeg har så lyst til å vise mammaen og pappaen min hvordan jeg har det her, hva jeg gjør og alt jeg vet om stedet!

– Har du opplevd noe kultursjokk?
Jeg har ikke hatt kultursjokk enda, heldigvis, og jeg har hatt det bare bra sålangt. Elsker utvekslingsåret mitt, kunne ikke hatt det bedre !

– Når du tenker i hodet for deg selv, tenker du på norsk eller veksler det litt?
Jeg snakker for det meste engelsk, så når jeg tenker på ting eller snakker til meg selv, er det i engelsk. Snakker jeg norsk eller skriver med noen, tenker jeg og snakker jeg norsk i en liten stund etter selve samtalen også går det tilbake til engelsk igjen, hehe. Det er veldig slitsomt å oversette hele tiden.

– Har du noen tips til hvordan man kan gå frem for å bli kjent med nye?
Jeg har ikke peiling på hvordan jeg skaffet meg venner; via kirken, skolen og dans. Jeg vil si det er lurt å bli med på aktiviteter, sosialiser deg selv – vær med på alt det går an å være med på! Jeg byttet mange klasser etter jeg hadde blitt kjent med folk fra de gamle klassene og derfor fikk jeg flere etter jeg endret! Jeg vil også si, ikke tenk så mye på at du er trengende og plagsom, det vil bare gjøre alt verre og du vil føle deg dum!

Det kan være vanskelig å holde motet oppe på tribunen, om de på banen ikke leverer.
Det kan være vanskelig å holde motet oppe på tribunen, om de på banen ikke leverer.

– Hva synes du at du får ut av dette året?
Det å studere i utlandet er en super sjanse ikke mange har, så man må bare gripe den til seg når man blir tilbudt det. Det er så lærerikt på så mange områder; språk, kultur, opplevelser, sjanser, erfaring, og du lærer til og med ting om deg selv du ikke visste. Forskjellen mellom meg og bestevenninna mi hjemme i Norge nå, er at hun lærer kanskje mer faglig, men kjedelig stoff, enn det jeg gjør. På den annen side lærer jeg så mye mer enn bare det. Det å reise ut i verden på egen hånd, gjør deg mentalt sterkere og du vokser enormt på det. Jeg har blitt mer komfortable og åpen med folk, er konkret og liker å være midtpunktet, dette er ren amerikansk innflytelse – fordi jeg var i utgangspunktet litt mer sjenert. Det er så mange forskjellige væremåter og vaner folk har rundt omkring i verden, som du etterhvert vil bli vant til!

– Hva skulle du likt å vite før du dro, som du vet i dag?
At jeg skulle pakket med meg flere varme ting og mer sjokolade, hehe! Neida, egentlig har jeg ikke peiling, jeg søkte opp masse masse om utveksling før jeg dro, så jeg hadde alt i boks! En ting; ikke forvent mye, alt endrer seg og ting er forskjellig fra person til person!

Anniken som cheerleader.
Anniken som cheerleader.

– Vil du anbefale andre å studere i utlandet?
Ja! Ta sjansen når du har den, det er ikke sikkert du får en mulighet som dette igjen! Man får så mye ut av å studere i utlandet, lærer så mye mer enn du ville gjort på skolebenken hjemme i Norge og samtidig har man det kjempe gøy! Man må være bevisst på at det er noe som krever veldig mye av deg; tålmodighet, fleksibilitet, energi osv. Du lærer å stå på egne ben, takle fremmede og uforutsette hendelser, møte en helt annen hverdag. Det er også veldig bra for utdanningen din, og din fremtidige sjef vil sette pris på en slik uvanlig erfaring på søknaden din!

– Kan du tenke deg å studere mer i utlandet etter videregående? Har du tenkt noe på dette?
Jeg har veldig lyst til å komme tilbake, har ikke lyst til å dra i utgangspunktet, men jeg må hjem å fullføre tredje året mitt uheldigvis. Men etter videregående vil jeg komme tilbake, gå på college her, Texas tech, med ei venninne! Hvis jeg ikke flytter tilbake til Texas, skal jeg til Bali og Brasil, ta kosthold og personlig trener-utdannelse. Jeg har også veldig lyst til å jobbe som reiseguide et år eller lengre, for å reise rundt omkring og samtidig tjene penger på det!

Tusen takk til deg Anniken for innsatsen! Har du lyst å lese mer om annikens liv og studier i Texas, kan du klikke deg inn på bloggen hennes som du finner på http://annikenpaautveksling.blogg.no/ !

Jeg heter Daniel og er 23 år. For øyeblikket studerer jeg økonomi i England, noe jeg trives godt med og kan anbefale varmt. I min vennekrets er det flere som studerer i utlandet, og det var etter å ha snakket om hvor vanskelig det er å finne gode praktiske tips og råd fra utenlandsstudenter, at jeg startet dette nettstedet.

LIGNENDE ARTIKLER

Studer i USA

0 3107

0 4716

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar