8 tips til eksamen i England

8 tips til eksamen i England

0 4894
Universitet i England
Universitet i England

Hvert år tar et par tusen norske utvekslingsstudenter eksamen for første gang ved britiske universiteter. Enten de er på et utvekslingsopphold ved et universitet i Skottland, tar en bachelorgrad ved et universitet i England eller en mastergrad ved et universitet i Wales, kan forskjellene komme som et sjokk om man ikke er forberedt.

eksamen i EnglandFordi regelverket og rutinene kan variere ganske kraftig fra universitet til universitet, er det absolutt å anbefale å ta kontakt med kontoret for internasjonale studenter ved ditt universitet. De fleste britiske universiteter har et eget kontor, eller i vertfall en egen person internasjonale studenter kan forholde seg til i ulike praktiske spørsmål og problemstillinger. Her er åtte problemstillinger du bør sjekke opp med ditt universitet!

1. Ordbok. Selv om du er god i engelsk, skal man ikke undervurdere stresset i en eksamenssituasjon. Hjernteppe er et kjent begrep – og med god grunn. Plutselig sitter du der, og du forstår ikke hva oppgaven spørr etter. De fleste britiske universitetene, godtar ikke at du har med ordbok på eksamen uten en spesiell dispensasjon – og selv da kan det bli vanskelig. Samtidig er det jo et urettferdig handikap for deg som internasjonal student, sammenlignet med de nasjonale studentene.

2. Utvidet tid. I Norge er det helt vanlig praksis å gi ekstra tid til dyslektikere, allergikere og andre med spesielle behov eller handikap som gjør at deres funksjonsevne blir nedsatt under eksamen. Det er ikke noe problem å få ved britiske universiteter heller, men du må være tidlig ute og passe på at du har legeerklæring på engelsk med deg i bagasjen. De fleste universitetene krever at du søker om en slik dispensasjon i løpet av de første månedene av det akademiske året.

3. Lengde på eksamen. Eksamenene i Storbritannia, er mye mer intensive enn norske. De er mye kortere – kun 3 timer stort sett, og det er ikke rom for pauser eller brus i løpet av denne økten. Norske eksamenstips er derfor helt ubrukelige i en britisk eksamenssituasjon. Du har ikke tid til hverken pusteøvelser eller meditasjon, og må bruke tiden flittig og disponere den godt. Det forventes at du skriver til siste nikk, om du ønsker en av toppkarakterene.

4. Ingen kladding. På grunn av eksamenenes lengde, er det heller ikke rom for kladding. Skriv så blekket spruter, og skriver du feil, skrabler du bare over eller trekker en linje gjennom den delen av besvarelsen du ikke ønsker å bli vurdert på. Samtidig er det verdt å merke seg, at faktorer som tekststruktur, ordbruk og skrivefeil også vurderes, så det lønner seg absolutt å ha en disposisjon i bakhodet mens man jobber med en tekstbesvarelse.

5. Gjennomsiktig penal. De fleste britiske universitetene, har også et regelverk for penalhusene. Kun gjennomsiktige penalhus er godtatt. Du kan greie deg fint uten, men om du vil ha med deg et penal på eksamen – husk å kjøp et gjennomsiktig et. Du kan også bruke en plastpose eller en zip-bag – for eksempel en slik du får på flyplassen til å legge tannpastatuber og annet flytende du ønsker å ha med i håndbagasjen.

6. Nummererte plasser. Når du kommer til eksamen, er allerede oppgavene delt ut på pultene. Fordi det gjerne er mange forskjellige fag under samme eksaminering, er det derfor viktig at du finner den plassen som er tiltenkt deg. Det er også viktig for å sjekke at legitimasjonen er i overenstemmelse med den som skal ta eksamen. Du får på forhånd beskjed om hvilken sitteplass du skal bruke, og det er ditt ansvar å sørge for at du er orientert om dette.

7. Ingen begrensninger på pennefarger. I Norge er det ved mange universiteter ikke tillatt å skrive med rød eller grønn penn. I Storbritannia er dette ikke normen, men heller en skjeldenhet. Det er ingen reguleringer på pennefargen, og heller tvert imot kan det være greit å ha ulike farger med seg. Dels for din egen del, og dels fordi det i enkelte tilfeller vil være praktisk å kunne diffrensiere, for eksempel om du skal tegne en graf eller lage andre enkle illustrasjoner.

8. Energidrikker forbudt. Ved mange universiteter i Storbritannia, er energidrikker forbudt under eksamen. Dels skyldes det at energidrikker i store mengder ikke er heldig helsemessig, og det har vært tilfeller av overdosering på både koffein og taurin (to av virkestoffene i energidrikker), og dels skyldes det at det er mulig å skjule tekst på flaskene og slik sett jukse. Dette forbudet er dog ikke ved alle universiteter, og det kan også variere fra eksamen til eksamen hvorvidt eksamensvaktene (kalt «inivigilators») håndhever det eller ikke.

LIGNENDE ARTIKLER

0 5243

INGEN KOMMENTARER

Legg igjen et svar